Pregled - posvetovalni referendumi 2024, 16. 5. (četrtek)

Ljubljana, 16. maja - Pregled dogodkov, povezanih s posvetovalnimi referendumi, v četrtek, 16. maja.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je skladno z dnevnim redom seje obravnavalo zahtevo za oceno ustavnosti odloka o razpisu posvetovalnega referenduma o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Zahtevo so vložili v opozicijskih SDS in NSi, kjer predlagajo tudi začasno zadržanje odloka. Na ustavnem sodišču so sicer z informacijami o današnji obravnavi skopi. Potrdili so, da so ustavni sodniki obravnavali predlog za zadržanje odloka do končne odločitve, medtem ko informacij o tem, ali je bila v omenjeni zadevi morda že sprejeta kakršnakoli odločitev, niso podali. "Zaradi narave postopka dodatnih informacij trenutno še ni mogoče podati," so na ustavnem sodišču zapisali za STA.

LJUBLJANA - Predsedstvo SD je na seji pozvalo volivce, naj v izrekanju na referendumska vprašanja "odgovorijo s štirikrat za". Ob tem pa obžalujejo, da kratek čas do referendumskega odločanja in sovpadanje z drugimi pomembnimi odločitvami ne bosta omogočala dovolj poglobljene razprave in da volivke ter volivci na referendumu ne bodo imeli možnost odločanja o konkretnih rešitvah glede urejanja pravice do prostovoljnega končanja življenja. Prav tako upajo, da se bodo v javni razpravi in kasnejši uveljavitvi ljudske volje oblikovali tudi jasnejši okvirji konkretnih rešitev glede uvedbe preferenčnega glasu.

LJUBLJANA - Pred posvetovalnim referendumom o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter o gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo so v Zvezi društev za gospodarsko pravo Slovenije danes organizirali posvet o pravni ureditvi konoplje. Predavatelji so spregovorili o izzivih trenutne ureditve in izpostavili dobre prakse iz Nemčije.

mo/mo
© STA, 2024