Pregled - Slovenija, 14. 5. (torek)

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 14. maja.

BRDO PRI KRANJU - Ministrstvo za zdravje je na Brdu pri Kranju pripravilo delovno srečanje s predstavniki bolnišnic o obremenjenosti zdravnikov, ki se ga je udeležil tudi premier Robert Golob. Kot je dejal v izjavi za medije, verjame, da so ukrepi za povečanje produktivnosti v zdravstvenem sektorju ključ do uspeha. Dodal je, da je vlada zagotovila sredstva za spremljanje efektivne obremenitve zdravnikov. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel pa je po srečanju s predstavniki bolnišnic o metodah efektivne obremenitve v zdravstvu izpostavila vlogo digitalne podpore. Dejala je, da pogajanja s sindikatom Fides potekajo, izvajalce pa skrbi tudi organizacija dela v juniju zaradi koriščenje starega dopusta zaposlenih.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je z žrebom določila seznam 11 potrjenih kandidatnih list na evropskih volitvah, kot bodo navedene na glasovnicah. Na seji je tudi določila, da bodo volilni odbori 9. junija po zaprtju volišč najprej ugotavljali izid volitev, kasneje pa še izide za vse tri posvetovalne referendume. Volilno udeležbo bodo odbori ugotavljali posebej za evropske volitve in posebej za vsak referendum. Zaradi izdatno povečanega obsega dela ob sočasni izvedbi evropskih volitev in posvetovalnih referendumov je DVK sprejela tudi spremembo pravilnika, ki določa višja nadomestila in povračila stroškov članom volilnih organov in tajnikom.

DOHA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sestala s katarskim premierjem in zunanjim ministrom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi, ki so zastali. V luči tega je Fajon poudarila, da so zdaj še toliko bolj pomembni mednarodni napori za končanje konflikta. Fajon in Tani sta se sicer dotaknila še sprožitve postopka Slovenije za priznanje Palestine, pa tudi vojne v Ukrajini in razmer na Zahodnem Balkanu. Prav tako sta podpisala dogovor o lajšanju vizumskih postopkov za posebne kategorije državljanov obeh držav.

LJUBLJANA - Študenti so v ponedeljek končali protestno zasedbo prostorov ljubljanske fakultete za družbene vede v podporo Palestincem, ki so jo začeli 8.5. Ob tem so napovedali, da bodo stopnjevali pritiske na Univerzo v Ljubljani. Pred tem se je s študenti sešel rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič, da bi prisluhnil njihovim zahtevam. Študenti med drugim pozivajo FDV in Univerzo v Ljubljani, naj obsodita genocid v Gazi ter priznata pravico Palestincev do osvobodilnega boja proti izraelski okupaciji. Od univerze tudi zahtevajo, da prekine projekt z izraelskim inštitutom Technion, ki naj bi imel po nekaterih navedbah povezave z izraelsko orožarsko industrijo.

NEW YORK - Slovenski veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh je v ponedeljek v nadaljevanju izrednega zasedanja Generalne skupščine ZN o Palestini, ki se je začelo prejšnji teden, poudaril pomen samoodločbe narodov in dialoga. Generalna skupščina je prejšnji teden na začetku zasedanja sprejela resolucijo, razprava pa se je sklenila v ponedeljek.

RENČE - Na ministrstvu za infrastrukturo so po besedah ministrice Alenke Bratušek prejeli več predlogov investitorjev za javno-zasebno partnerstvo pri upravljanju smučišča Kanin. Zdaj jih proučujejo na ministrstvu za finance, je Bratušek povedala po seji sveta goriške razvojne regije. Bovški župan Valter Mlekuž vztraja, da je pomoč države nujna.

MARIBOR - Nekaj deset zaposlenih na Pošti Slovenije se je zbralo na protestnem shodu na Glavnem trgu v Mariboru, kjer so izrazili nezadovoljstvo nad strategijo, ki jo pripravlja vodstvo družbe in država kot njen lastnik. Ta namreč po njihovih navedbah predvideva drobljenje enotnega kolektiva na več pravnih oseb znotraj skupine, kar odpira vprašanje varnosti zaposlenih.

WASHINGTON - Izvršni odbor IMF je v poročilu o zaključku posvetovanj s Slovenijo, ki so se končala 3. maja, pohvalil slovenske oblasti za odziv na šoke, med drugim uničujoče poplave. Opozoril pa je, da so obeti negotovi, ter pozval k hitrejši fiskalni konsolidaciji in izvedbi strukturnih reform.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvih treh mesecih leta ob nadaljevanju občutne rasti prihodkov ustvarile 277,2 milijona evrov dobička pred davki, kar je 82 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za 88 odstotkov na 241 milijonov evrov, v mesečni publikaciji o poslovanju bank navaja Banka Slovenije.

BLED - Vsebinski fokus letošnjega Blejskega strateškega foruma (BSF), ki bo 2. in 3. septembra, bo poziv k sodelovanju v skupno dobro, so sporočili organizatorji. Dogodek bo potekal pod naslovom Svet vzporednih realnosti, vanj pa bodo po napovedih mladi še bolj vključeni. Pred dogodkom bo med 30. avgustom in 1. septembrom na Pokljuki potekal 13. BSF za mlade, ki se ga bo udeležilo 40 izbranih mladih z vsega sveta.

MARIBOR - Slovenska vojska (SV) je pred dnevom Slovenske vojske vrata javnosti odprla v Mariboru. Obiskovalci so si lahko ogledali tako tehniko kot karierne in izobrazbene možnosti, se preizkusili v vojaških veščinah in poklepetali s pripadniki. Na večerni slovesnosti, kjer so podelili priznanja in čine, je zbrane nagovorila predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar. Izpostavila je, da je varnost temelj našega obstoja. Prebivalci, odločevalci in politiki moramo zaupati SV ter celotnemu nacionalnovarnostnemu sistemu in jima zagotavljati podporo za njihovo delo, je dejala.

LJUBLJANA - Člani Zdravniške zbornice Slovenije so na volitvah za svojo predsednico znova izbrali infektologinjo Bojano Beović, ki je širši javnosti postala znana po vodenju svetovalne skupine za covid-19. Bila je edina kandidatka za predsednico, prejela pa je 3761 glasov. Volitev, ki so potekale z glasovanjem po pošti in po elektronski poti, se je udeležilo 4159 članov zbornice od 12.340 volilnih upravičencev, so sporočili iz zdravniške zbornice.

LJUBLJANA - Na poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je pravočasno prispelo pet prijav, so za STA potrdili v uradu predsednice republike Nataše Pirc Musar. Poziv je bil potreben, ker zdajšnjemu namestniku Simonu Savskemu 31. julija poteče mandat, predsednica pa se po prvem pozivu ni odločila za kandidata.

LJUBLJANA - Župani pričakujejo, da se bodo njihove odgovornosti in delo primerno ovrednotili. Opozarjajo, da je v zadnjih letih v plačnem sistemu prišlo do izrazitih anomalij in so plače precejšnjega dela javnih uslužbencev presegle njihove. Podobno kot pred časom sodniki so se tudi sami obrnili na ustavno sodišče. Skupnost občin Slovenije je namreč na ustavno sodišče vložila zahtevo za ustavno presojo zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o lokalni samoupravi v delih, ki se nanašajo na plače županov in podžupanov.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zdravstvo je sprejel mnenje, da odlok o razpisu posvetovalnega referenduma o rabi konoplje ni v neskladju z ustavo. Za mnenje, ki ga je pripravila parlamentarna zakonodajno-pravna služba (ZPS) in bo posredovano ustavnemu sodišču, je glasovalo devet poslancev, štirje so bili proti.

LJUBLJANA - V kampanjo pred tremi posvetovalnimi referendumi, ki bodo sočasno z evropskimi volitvami 9. junija, lahko stranke ter pravne in fizične osebe vstopijo še danes. Izteče se namreč rok, do katerega morajo organizatorji kampanje odpreti posebne transakcijske račune ter o tem obvestiti Državno volilno komisijo.

REKA - Na 29. Mednarodnem festivalu malih odrov Na Reki so slavili tudi slovenski gledališki ustvarjalci. Nagrado Nenada Šegvića za najboljšo uprizoritev v celoti je prejel Sofoklejev Ojdip, ki ga je podpisal slovenski režiser Vito Taufer, z nagradama za najboljšo scenografijo in oblikovanje svetlobe pa je bila ovenčana igra režiserke Nine Šorak Otroci. Na festivalu malih odrov, ki je potekal med 6. in 12. majem, se je v tekmovalnem programu predstavilo osem uprizoritev iz Hrvaške, Avstrije, Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije.

NOVA GORICA - Nagrado treh primorskih gledališč tantadruj bo za življenjsko delo letos prejel prevajalec Srečko Fišer. Fišer je eden od velikanov slovenskega jezika v gledališču, njegovi prevodi in njegov odnos do jezika pa sta izjemno strokovna, je izbiro dobitnika utemeljil umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš. Podelitev bo 25. maja.

apo/apo
© STA, 2024