Pregled - evropske volitve 2024, 14. 5. (torek)

Ljubljana, 14. maja - Pregled dogodkov, povezanih z evropskimi volitvami, v torek, 14. maja.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je z žrebom določila seznam 11 potrjenih kandidatnih list na evropskih volitvah. Liste si bodo na glasovnicah sledile v naslednjem vrstnem redu: Gibanje Svoboda, SDS, Vesna - zelena stranka, DeSUS in Dobra država, SLS, NSi, Levica, Zeleni Slovenije, SD, Državljansko gibanje Resni.ca, Nič od tega. DVK je na seji določila tudi, da bodo volilni odbori 9. junija po zaprtju volišč najprej ugotavljali izid volitev, kasneje pa še za referendume. Volilno udeležbo bodo odbori ugotavljali posebej za evropske volitve in posebej za vsak referendum. Zaradi izdatno povečanega obsega dela ob sočasni izvedbi volitev in referendumov je DVK sprejela tudi spremembo pravilnika, ki določa višja nadomestila in povračila stroškov članom volilnih organov in tajnikom.

LJUBLJANA - V SD so na novinarski konferenci predstavili ključne rešitve svojega programa na evropskih volitvah na temo solidarnosti. Kot pomembna področja, ki jih bodo naslovili za bolj socialno EU, so izpostavili pridobivanje novih evropskih virov financiranja, evropski proračun in stanovanjsko problematiko. Nosilec njihove kandidatne liste in aktualni evropski poslanec Matjaž Nemec je z ekipo SD obiskal dogodek v Domžalah.

LJUBLJANA - Levica bo v kampanji pred evropskimi volitvami nastopala z geslom Varnost. Ta presega okvir migracij, ki jih izpostavljajo politični tekmeci na desnici, ter zaobjema tako podnebno kot socialno varnost, pa tudi nevtralno EU, izpostavljajo. "Hočemo Evropo, kjer se bo lahko vsak zanesel, da jutrišnji dan ne bo slabši od včerajšnjega," so poudarili v izjavi za medije.

MURSKA SOBOTA/ŠOŠTANJ - Kandidat Svobode Matej Grah je skupaj z ministrom za vzgojo in izobraževanjem Darjem Feldo obiskal več izobraževalnih ustanov v Pomurju, skupaj s kandidatko Janjo Sluga sta popoldne obiskala Mestno galerijo Šoštanj.

BRDA/SLOVENSKE KONJICE - Nosilka kandidatne liste SDS Romana Tomc se je v Goriških Brdih udeležila 35. obletnice prvega tabora Slovenske kmečke zveze. Kandidat SDS Aleš Hojs pa se je v Slovenskih Konjicah udeležil pogovornega večera Združenja VSO o slovenskih osamosvojitvi in Evropski uniji.

MARIBOR - Na javni tribuni o (de)centralizaciji Slovenije, ki jo je stranka Vesna pripravila v ponedeljek, je bilo slišati različna stališča glede oblikovanja pokrajin, opozorili so, da zadnjega nivoja ustanavljanja države po slovenskih ustavi nismo pripeljali do konca. Na lokalni ravni so pokrajine pogosto razumljene kot dodatna ovira na poti do denarja, pozablja se, da bi delujoče pokrajine lahko pomenile velik prihranek časa pri denimo izdaji dovoljenj, so zapisali v sporočilu za javnost. Po njihovem mnenju bo ključno, kdaj bo toliko politične volje, da se bodo pokrajine ustanovile, in kako se bo to implementiralo v praksi.

LJUBLJANA - Stranka Nova socialdemokracija, ki jo vodi Andrej Magajna in na evropskih volitvah ne nastopa s svojo listo, je izrazila podporo listi SLS. Stranki, ki sta na zadnjih državnozborskih volitvah sodelovali v gibanju Povežimo Slovenijo, po njihovih navedbah delita skupne temeljne vrednote. Kot so v Novi socialdemokraciji pojasnili v sporočilu za javnost, je program liste SLS aktualen v današnjih razmerah, saj izpostavlja ključna vprašanja družine narodov v EU. Izpostavili so tudi pomen povezovanja strank demokratičnega loka.

LJUBLJANA - Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) s portalom za medijsko in informacijsko pismenost Mipi sodeluje v kampanji pred evropskimi volitvami o pomenu kritičnega mišljenja in prepoznavanju lažnih novic, ki poteka pod okriljem Evropske komisije in Skupine evropskih regulatorjev za avdiovizualne medije. Gre za enega v nizu evropskih ukrepov za povečanje ozaveščenosti o tveganjih dezinformacij in tujih manipulacij pred evropskimi volitvami, so v sporočilu za javnost zapisali na Akosu.

spc/spc
© STA, 2024