Pregled - Slovenija, 13. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 13. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 13. maja.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji sprejel dopolnilo Svobode k predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi, po katerem DZ v primeru vložene zahteve do odločitve ustavnega sodišča glede ustavnosti akta o parlamentarni preiskavi ne more imenovati preiskovalne komisije. DZ o noveli, ki jo je v obravnavo DZ vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, dokončno ni odločal zaradi vložene zahteve za razpis posvetovalnega referenduma o tej noveli. V NSi, kjer so obravnavo novele na današnji seji DZ obstruirali, predsednici očitajo, da želi s tem vplivati na parlamentarno preiskavo poslov Gen-I in Star Solar.

LJUBLJANA - DZ je na izredni seji opravil drugo obravnavo vladnega vnovičnega poizkusa ureditve sodnega varstva za razlaščence v bančni sanaciji. Tretjo obravnavo bodo poslanci opravil na naslednji seji. S sprejetjem predloga zakona se bo po mnenju vlade nekdanjim imetnikom kvalificiranih obveznosti bank dalo možnost, da po več kot 10 letih od izbrisa uveljavijo pravico do učinkovitega sodnega varstva.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarstvo v javno obravnavo poslalo predlog zakona o gostinstvu, ki med drugim ureja kratkotrajno oddajanje stanovanj v najem. Z zakonom želijo sicer po besedah ministra Matjaža Hana podpreti gostinstvo, zmanjšati birokracijo ter zagotoviti večjo dobrobit za lokalno skupnost. Predlog bo v javni obravnavi do 17. junija. Za stanovanjsko politiko pristojni minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je izrazil zadovoljstvo z načrtovano časovno omejitvijo oddajanja stanovanj v kratkoročni najem, ob tem pa tudi upanje, da bodo lahko občine po potrebi pogoje tudi zaostrile.

STRASBOURG/LJUBLJANA - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je na plenarni seji za svojega predsednika izvolilo slovenskega sodnika Marka Bošnjaka. Prvi Slovenec na tem položaju je izvolitev za STA označil kot velik izraz zaupanja svojih kolegov, pa tudi za priznanje Slovencem kot narodu in Sloveniji kot državi. Bošnjak je prvi predsednik ESČP iz t. i. novih demokracij Srednje in Vzhodne Evrope, pa tudi iz katere koli druge države, ki se je Svetu Evrope pridružila po letu 1963. Je tudi prvi Slovenec na čelu kakega mednarodnega sodišča.

ABU DABI - Zunanja ministrica Tanja Fajon se je sestala z zunanjim ministrom Združenih arabskih emiratov Abdulahom bin Zajedom al Nahjanom, s katerim sta se zavzela za krepitev humanitarne pomoči za Gazo. Ministrica se je tudi zavzela za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama in pozvala k odprtju veleposlaništva v Sloveniji. Ministrica je sicer sodelovanje med državama ocenila kot dobro, ob tem pa spomnila, da v državi živi skoraj 700 Slovencev, od katerih mnogi delujejo na področju gospodarstva.

LJUBLJANA - Študenti, ki iz protesta spričo dogajanja v Gazi zasedajo predavalnico ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV), so se srečali z rektorjem ljubljanske univerze Gregorjem Majdičem. Ta je študentom prisluhnil, obenem pa pojasnil, da univerza na krovni ravni nima sklenjenega nobenega neposrednega mednarodnega medinstitucionalnega sporazuma z izraelskimi ustanovami. Univerzo je pred tem k prekinitvi sodelovanja z izraelskimi ustanovami, ki imajo povezave z orožarsko industrijo pozvalo vodstvo FDV, ki je v skladu z željami študentov Izrael obtožilo genocida nad Palestinci.

LJUBLJANA - Poslanec SDS Anže Logar trenutno ne vidi razloga za samostojno politično pot, saj čaka na kongres SDS, na katerem bo pripravljen prevzeti vodstvo stranke, je povedal v intervjuju za Reporter. Ob tem pričakuje, da se bo pomladitev stranke zgodila v širšem dogovoru in ob sporazumu s predsednikom Janezom Janšo. Janša je na družbenem omrežju X zapisal, da je SDS suverena, v njej odloča članstvo in ni na voljo za prevzeme.

LJUBLJANA - Kampanja za volitve v Evropski parlament se je uradno sicer začela v petek, rezultat stranke Vesna, za katero bi aprila glasovala dva odstotka vprašanih, tokrat pa 4,3 odstotka, pa bi lahko pripisali dejavnostim pred evropskimi volitvami, kaže anketa Dela. Brez upoštevanja deleža neopredeljenih bi Vesna prestopila parlamentarni prag. Po zadnji anketi Dela bi na volitvah s 23,1 odstotka glasov zmagala SDS, drugouvrščeno Gibanje Svoboda pa bi prejelo 17,3 odstotka glasov. Sledijo NSi s 5,6 odstotka, SD s 4,8 odstotka in Levica s 4,8 odstotka podpore. Ob tem je 21 odstotkov volivcev odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili.

MARIBOR - Pri novozgrajenem predoru Pekel so uradno odprli posodobljeno železniško progo med Mariborom in Šentiljem. Projekt, ki je poleg nadgradnje 18 kilometrov obstoječega tira in izgradnje slabih štirih kilometrov nove proge vključeval še vrsto drugih posegov, je po vložku največji slovenski kohezijski projekt v pretekli perspektivi EU. Premier Robert Golob je dejal, da je železnica od nekdaj simbol napredka in da vlada namenja vlaganjem v železniško infrastrukturo posebno pozornost.

LJUBLJANA - Gradnja nove jedrske elektrarne (Jek 2) je največja investicija v zgodovini Slovenije, zato bi javnost morala o projektu morala biti "podrobno, pošteno in nepristransko obveščana", je pozvala predsednica države Nataša Pirc Musar. Čeprav sama podpira jedrsko energijo, meni, da javnost ni dovolj obveščena, kar se ji ne zdi prav. Zavzela se je za izvedbo tudi drugega posvetovalnega referenduma, kot so predlagali Mladi za podnebno pravičnost, ko bodo znani podatki o projektu.

ŠOŠTANJ - Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki bi ga morali znova zagnati danes, bo miroval še do prihodnjega ponedeljka, saj so razmere na trgu elektrike še naprej ugodne, so STA povedali v Tešu. Blok so zaradi rednih vzdrževalnih del ustavili 27. aprila.

LJUBLJANA - Generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski je zavrnila očitke o domnevnih nepravilnostih v Cankarjevem domu (CD), kot izhaja iz anonimnih prijav, zaradi katerih se je po poročanju nekaterih medijev znašla pod drobnogledom določenih organov. Med očitki sta neprimerno vedenje in nepravilna poraba sredstev. Domnevne nepravilnosti preiskujejo kriminalisti NPU, inšpektorat za delo in računsko sodišče. Anonimka naj bi nastala oktobra lani. Za ta mesec je napovedana objava razpisa za direktorja CD. Ali se bo Cetinski potegovala za tretji mandat, še ni znano.

LJUBLJANA - Radiologu Zorana Miloševiču je vrhovno sodišče razveljavilo pravnomočno sodbo, po kateri je bil zaradi kaznivega dejanja neupravičenega sprejemanja daril ter pranja denarja obsojen na dveletno zaporno kazen in na stransko denarno kazen 50.000 evrov. Sodbo so razveljavili, ker mu je bila kršena pravica do obrambe, poroča časnik Večer.

LJUBLJANA - Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo obrambe in potrdilo sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je tehničnega preglednika Florijana Gašperina zaradi prejemanja podkupnin in ponarejanja listin pri tehničnih pregledih obsodilo na enotno kazen pet let zapora in šest tisoč evrov stranske denarne kazni.

apo/apo
© STA, 2024