Pregled - Slovenija, 12. 5. (nedelja)

Ljubljana, 12. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 12. maja.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je pred ponedeljkovo drugo obletnico ustanovne seje aktualnega, devetega sklica DZ v pogovoru za STA ocenila, da DZ zadnji dve leti deluje utečeno, zakonodajni predlogi so obravnavani učinkovito in hitro. Tudi sama je, kot je dejala, pridobila nekaj politične modrosti, predvsem v razumevanju političnih nasprotnikov. "Politični kapital se nabira z odnosom, ki ga imaš do ljudi," meni o delu politikov v DZ in stranki.

KAIRO - Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen egiptovski kolega Sameh Šukri sta v Kairu izrazila zaskrbljenost zaradi zastoja pogajanj o prekinitvi ognja med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Posvarila sta pred izraelsko kopensko ofenzivo v Rafi, Fajon pa je ob tem znova pozvala k odprtju tamkajšnjega mejnega prehoda.

MALMÖ - Švica je s 591 točkami zmagovalka 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Na tekmovanju jo je zastopal raper Nemo s skladbo The Code (Koda). Na drugo mesto se je z 547 glasovi uvrstila Hrvaška. Slovenska predstavnica Raiven, ki je nastopila s skladbo Veronika, je s 27 točkami pristala na 23. mestu. V prvem odzivu po nastopu v evrovizijskem finalnem večeru je za slovenske medije povedala, da je s svojim nastopom izredno zadovoljna.

LJUBLJANA - Obeležili smo mednarodni dan medicinskih sester, s katerim združenja medicinskih sester po svetu opozarjajo na pomen poklica medicinske sestre. Iz domačih stanovskih združenj ob tem znova prihajajo pozivi k izboljšanju delovnih pogojev in kadrovskih normativov za medicinske sestre ter tudi k večjim sistemskim vlaganjem v zdravstveno nego.

LJUBLJANA - Mednarodni dan zdravja rastlin, ki je na predlog Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) vsako leto 12. maja, je letos potekal pod sloganom Zdravje rastlin, varna trgovina in digitalna tehnologija. V ospredju je vpliv mednarodne trgovine na širjenje škodljivcev in bolezni na nova območja, saj lahko povzroči veliko gospodarsko škodo.

LJUBLJANA - Uporabljati se je začela novela zakona o centralnem registru prebivalstva. S tem so v osebni identifikacijski številki EMŠO (enotna matična številka občana) omogočili uporabo šifer registra od 50 do 59, ne le 50, kot velja trenutno. Vlada je pripravila spremembo zakona, saj v šifri registra 50 ni več mogoče zagotoviti novih številk EMŠO.

LJUBLJANA - V parku Zvezda je potekal 9. knjižni Sejem na zraku, na katerem je letos sodelovalo več kot 60 založb. Poleg stojnic s knjigami obiskovalce so pripravili tudi sejemski oder, kjer so potekala branja in pogovori o knjigah ter uvodni in zaključni koncert.

tz/tz
© STA, 2024