Pregled - Slovenija, 6. 5. (ponedeljek)

Ljubljana, 6. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 6. maja.

LJUBLJANA - DZ je na zahtevo državnega sveta odredil parlamentarno preiskavo domnevnih zlorab pri poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranja kampanje Gibanja Svoboda za državnozborske volitve 2022. Opozicijski SDS in NSi sta podprli preiskavo, saj želita razčistiti vlogo premierja Roberta Goloba pri tem. Golob je do leta 2021 vodil Gen-I, je pa tudi lastnik družbe Star Solar, ki prejema državna sredstva v okviru podporne sheme za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov. V Svobodi so mnenja, da gre za zlorabo instituta parlamentarne preiskave za politični obračun.

RIM/LJUBLJANA - Po izjavah italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija, da je Italija zaprosila za začasno prekinitev schengenskega sporazuma s Slovenijo, so z notranjega ministrstva sporočili, da iz Rima niso prejeli uradnega obvestila o podaljšanju nadzora na meji. Italija je nadzor na meji s Slovenijo uvedla oktobra 2023, po podaljšanju pa velja do 18. junija. Poslanska skupina SDS je zahtevala sklic seje odbora DZ za notranje zadeve.

LJUBLJANA - Klemen Grošelj, evropski poslanec iz vrst Gibanja Svoboda, ki je po dodelitvi zadnjega mesta na listi omenjene stranke umaknil svoje soglasje, je potrdil, da bo na evropskih volitvah kandidiral kot nosilec liste Zeleni Slovenije. Stranka bo skupno listo oblikovala s Stranko mladih - Zeleni Evrope. Pričakujejo, da bodo potrebne podpise za vložitev liste zbrali do četrtka.

LJUBLJANA - V SD so vložili listo kandidatov za evropske volitve. Za spremembe je nujna močna socialna demokracija tudi na evropski ravni, porok zanjo pa je ekipa SD, so poudarili ob vložitvi liste. Nosilec liste je evropski poslanec Matjaž Nemec, na zadnjem mestu je njegov kolega Milan Brglez.

LJUBLJANA - Bančni in tudi celotni finančni sistem v Sloveniji ostaja stabilen, splošna raven sistemskih tveganj se še naprej znižuje in je na nizki do zmerni ravni. Tako ugotavlja Banka Slovenije (BS) v najnovejšem poročilu o finančni stabilnosti, v katerem pa v luči okrepljenih geopolitičnih trenj in nedavnih dogodkov opozarja na povečano kibernetsko tveganje, saj je bančni sektor posebej ranljiv.

LJUBLJANA - Uredba o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov bo šla v javno obravnavo predvidoma sredi meseca. Poleg obstoječe celjske sežigalnice bosta predvidoma zrasli še novi v Ljubljani, kjer lokacija še ni določena, in Mariboru, kjer bodo objekt stal na Teznem. Namesto sedanjih 180.000 ton predlog uredbe predvideva 160.000 ton letne količine za izvajanje javne službe.

LJUBLJANA - Ob nespremenjenih trošarinah se bodo regulirane cene pogonskih goriv v torek znižale. Liter neosvinčenega motornega bencina se bo pocenil za 1,9 centa na 1,541 evra, liter dizla pa za 4,3 centa na 1,484 evra. Znižala se bo tudi cena kurilnega olja, in sicer za 4,3 centa na 1,127 evra za liter.

MARIBOR - Na okrogli mizi NIJZ je strokovni direktor inštituta Ivan Eržen dejal, da se duševno zdravje v zadnjih dvajsetih letih slabša, še posebej zaskrbljujoče pa je, da se to dogaja pri otrocih in mladostnikih. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dejala, da so pripravili izhodišča predloga zakona o psihoterapiji, ki bodo ta teden verjetno v koalicijskem usklajevanju.

LJUBLJANA - Na posvetu o dolgotrajni oskrbi v organizaciji komisije DS za socialno varstvo so predstavniki socialno-varstvene stroke znova opozarjali na odsotnost pogojev za izvajanje zakona. Z začetkom leta je stopila v veljavo pravica do oskrbovalca družinskega člana, julij 2025 bo prinesel pravico do dolgotrajne oskrbe na domu in e-oskrbe, z decembrom 2025 pa se bo začela izvajati tudi v institucijah. Kritično primanjkuje kadrov.

LJUBLJANA - Evropske akademije znanosti in sorodne akademske ustanove so naslovile javno pismo kandidatom in kandidatkam pred junijskimi volitvami v Evropski parlament. V njem poudarjajo pomen izobraževanja, znanosti in inovacij za moderno Evropo blagostanja. Med 27 podpisnicami je tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

PULJ - S filmom Vzornik režiserja in scenarista Nejca Gazvode so se začeli Dnevi slovenskega filma. Na festivalu bodo v štirih dneh prikazali štiri novejše slovenske filme.

BRUSELJ - Zveza evropskih založnikov je podprla prizadevanja Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev proti krčenju javnih sredstev za knjigo. Poudarila je, da je za nekatera poslanstva nujno potrebno javno financiranje in slovenske oblasti pozvala, naj zagotovijo, da bo izbor prejemnikov pomoči temeljil na pravičnih merilih.

LJUBLJANA - Na Kongresnem trgu so se začele Plazma športne igre mladih, ki v ospredje postavljajo druženje, zabavo in prijateljstvo. V Sloveniji bodo potekale prvič, končale se bodo 7. junija v Kopru. Igre povezujejo mlade športnike z območja nekdanje skupne države, v Sloveniji se jih bo udeležilo okoli 3000 otrok.

bst/bst
© STA, 2024