Pregled - Slovenija, 3. 5. (petek)

Ljubljana, 3. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 3. maja.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar podpira kandidaturo svojega predhodnika Boruta Pahorja za položaj posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino, so za STA potrdili na uradu predsednice. Pirc Musar je svojo podporo Pahorju javno izrazila v intervjuju za kosovski portal Kallxo, ki je bil objavljen minuli teden. Med drugim je dejala, da Pahorjeve 17-letne izkušnje na najvišjih položajih kažejo, da je sposoben zasedati takšen položaj.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon se bo v nedeljo mudila na obisku v Izraelu in na zasedenem Zahodnem bregu, kjer bo z visokimi političnimi predstavniki Izraela in Palestine razpravljala o možnostih razrešitve bližnjevzhodnega konflikta, so sporočili z MZEZ. To bo sicer drugi obisk ministrice v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

LJUBLJANA - Slovenija je marca izvozila za 5,1 milijarde evrov blaga, kar je 2,1 odstotka manj kot marca lani. Še bolj se je zmanjšal uvoz, in sicer za 6,7 odstotka na nekaj manj kot 5,1 milijarde evrov. Marca so statistiki zabeležili prvi presežek v zunanji trgovini letos, znašal je 62,9 milijona evrov. V prvih treh mesecih skupaj na statističnem uradu še vedno opažajo rast trgovinske menjave - uvoza za 8,7 odstotka, izvoza pa za 2,1 odstotka. Zunanjetrgovinski primanjkljaj je v tem obdobju znašal 1,2 milijarde evrov.

LJUBLJANA - Finančna uprava RS v teh dneh odpošilja odločbe o odmeri davka od najemnin, obresti in kapitalskih dobičkov za leto 2023. Doslej je na podlagi vloženih napovedi izdala približno 80 odstotkov odločb, skupni znesek odmerjenega davka pa znaša 47 milijonov evrov. Največ bodo plačali zavezanci, ki so prijavili dohodke od oddajanja premoženja v najem. Skupni znesek odmerjene dohodnine je nekaj manj kot 27,7 milijona evrov. Naslednja tranša je predvidena sredi junija.

LJUBLJANA - SLS je s podpisi 1455 volivcev na Državno volilno komisijo vložila kandidatno listo za volitve poslancev v Evropski parlament. "Veselimo se bitke, ki je pred nami in želimo ohraniti dosedanje izhodišče, torej evropskega poslanca," je ob tem dejal predsednik stranke Marko Balažic. Hkrati je državljane pozval k udeležbi na volitvah.

LJUBLJANA - Po smrti novinarke in publicistke Mance Košir, sicer tudi kandidatke Vesne na evropskih volitvah, bo Državna volilna komisija o listi stranke razpravljala prihodnji teden. Listo so namreč že potrdili, zakonodaja pa postopanja v primeru smrti katerega od kandidatov izrecno ne opredeljuje. Vesna bo o nadaljnjih korakih razpravljala po odločitvi DVK.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Novinarske organizacije v Sloveniji in svetu ob mednarodnem dnevu svobode medijev opozarjajo, da je novinarjem nujno zagotoviti svobodo, ki jo potrebujejo pri opravljanju dela. V Sloveniji pa so še zlasti glasni tudi pozivi k izboljšanju pogojev za novinarje in medije. Slovenija je letos na indeksu svobode medijev osem mest višje kot lani in je s 50. napredovala na 42. mesto. Novinarski poklic in profesionalno novinarstvo morata v družbi spet dobiti pravo veljavo, je ob svetovnem dnevu poudarila ministrica za kulturo Asta Vrečko.

LJUBLJANA - Nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Peter Gregorčič je ustavnega sodnika Roka Čeferina prijavil na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Meni, da je Čeferin kršil določbe o nasprotju interesov s sodelovanjem pri oceni ustavnosti novele zakona o RTVS, ki jo je decembra na sodišče vložil DS. Čeferin je za STA pojasnil, da je pred nekaj tedni predlagal svojo izločitev pri tej zahtevi.

LJUBLJANA - Ljubljansko tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo nekdanjega direktorja Ukoma Uroša Urbanije proti predstavnici Pravne mreže za varstvo demokracije Katarini Bervar Sternad in nekdanji odvetnici Nataši Pirc Musar. Urbanija jima je očital, da sta ga krivo ovadili zaradi domnevnega oškodovanja STA. O ovadbi zoper Urbanijo pa tožilstvo še odloča.

DUBROVNIK - V starem mestnem jedru Dubrovnika so v kapelici sv. Luke odprli novo galerijo. Galerija Novak Dubrovnik je vrata odprla nocoj z razstavo slikarskega opusa Mirsada Begića. Umetnik, ki je lani praznoval 70 let, sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, t. i. kiparstva čutnega inkarnata, ki se je razvilo v 80. letih 20. stoletja.

ap/apo/zc/lkr/mo/mlu/jvo/ap
© STA, 2024