Pregled - Slovenija, 2. 5. (četrtek)

Ljubljana, 2. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 2. maja.

LJUBLJANA - V Sloveniji je praznik in dela prost dan tudi 2. maj, saj kot edina članica EU praznujemo mednarodni delavski praznik dva dneva. Ker so v tem času šolske počitnice, so nekateri proste dneve izkoristili za krajši dopust.

PARIZ - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji v letošnjem letu napoveduje 2,3-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,5 odstotne točke več od novembrske ocene. Napoved rasti za prihodnje leto je ohranila pri 2,7 odstotka. Svetovno gospodarstvo se bo letos po napovedi OECD okrepilo za 3,1 odstotka.

KRŠKO - Električni generator Nuklearne elektrarne Krško (Nek) so po končanem remontu ponovno priključili na elektroenergetsko omrežje. Po preverjanjih na nizki moči bodo moč elektrarne postopoma zviševali, so napovedali v Neku. Letos nameravajo sicer proizvesti 5,4 milijarde kilovatnih ur električne energije.

LJUBLJANA - Kinodvorovo platno je do polnoči rezervirano za vsakoletni maraton slovenskih filmov. Izbor je tudi tokrat opravil Marcel Štefančič jr. Izbor petih filmov od Franceta Štiglica do Filipa Robarja Dorina so poimenovali Slovenski filmi, ki jih vse preredko vidimo.

LJUBLJANA - V 77. letu starosti je umrla novinarka in publicistka Manca Košir, so za STA potrdili v krogu njene družine. Bila je izredna profesorica na ljubljanski fakulteti za družbene vede in avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter številnih knjig.

ap/apo/zc/ap
© STA, 2024