Pregled - Slovenija, 1. 5. (sreda)

Ljubljana, 1. maja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 1. maja.

LJUBLJANA - Po torkovih kresovanjih so godbe na pihala zgodaj zjutraj s tradicionalnimi budnicami napovedale praznik dela. Čez dan v organizaciji sindikatov in drugih prirediteljev potekajo značilna prvomajska srečanja. V Ljubljani so svobodni sindikati dopoldne priredili praznovanje na Rožniku, zbrane pa je nagovoril župan Zoran Janković. Po njegovih besedah imajo najboljše rezultate tista podjetja, ki imajo spoštovanje do sodelavca. Vsak, ki svoje delo dobro opravi, mora iz tega dela dobiti tako plačo, da lahko normalno živi, je poudaril.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar ob prazniku dela opozarja, da je 1. maj dan, ki nas opominja na pomen delavskih pravic, solidarnosti in enakosti med ljudmi ter na dosežke delavskega gibanja v boju za pravice delavcev po svetu. V času številnih izzivov in sprememb je po njenem opozorilu ključno ohraniti spoštovanje do dela in delavcev.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici ob prazniku dela ljudi pozval, da se aktivno vključijo v družbeno dogajanje in s svobodnimi odločitvami prispevajo k boljši prihodnosti. "Le skupaj lahko zgradimo družbo, ki bo še naprej ponosna na svoje ljudi, njihovo inovativnost, delavnost, predvsem pa na socialno pravičnost," je zapisal.

LJUBLJANA - Na praznik dela so se na protestu v Ljubljani zbrali predstavniki sindikatov, študentov in drugih civilnodružbenih organizacij. Govorci so poudarili, da imajo delavci vsako leto manj razlogov za praznovanje in da je povezovanje delavskih bojev ključno za graditev moči delavcev. Opozorili so na razraščanje prekarnosti na trgu dela, posledice, ki jih ima prekarnost na celotno družbo ter nasploh na položaj delavk in delavcev v današnjem času. Protest je šele začetek skupnega boja za lepšo prihodnost, pravijo.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Mineva 20 let, od kar je Slovenija postala članica EU. Bila je del največje širitve unije, ko je v povezavo hkrati vstopilo deset držav. Slovenija je to obdobje izkoristila za razvoj, na ravni EU pa se je medtem v ospredje prebila varnost. Prav vojna v Ukrajini je dala nov zagon nadaljnji širitvi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v videonagovoru čestitala Sloveniji. Izpostavila je, da so bili Slovenci vedno zgled pri izkazovanju solidarnosti do drugih Evropejcev.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v poslanici ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU nanizala številne pridobitve, ki jih je omogočilo članstvo - od uspešnejšega gospodarstva do evropske solidarnosti. "Zaradi članstva v Evropski uniji nedvomno živimo bolje, kot bi sicer," je dejala in vnovič pozvala k udeležbi ne evropskih volitvah. Med področji, h katerim so pripomogla evropska sredstva, je med drugim naštela gradnjo cest, železnic, kolesarskih stez, vodovodnega in kanalizacijskega omrežja, šol, vrtcev, raziskovalnih centrov, domov za starejše in bolnic.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je v poslanici ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU poudaril, da je bila pot Slovenije v Evropo prava in najboljša odločitev, ki je zahtevala veliko sprememb, a da se nam obrestuje na vsakem koraku. Kot glavne prednosti je izpostavil varnost in stabilnost ter enoten evropski trg.

LJUBLJANA - Umrl je gospodarstvenik Miran Goslar, so sporočili z Mestne občine Ljubljana, katere častni meščan je bil. Med drugim je bil generalni direktor Mercatorja in je bdel tudi nad privatizacijo tega podjetja. Upokojil se je leta 1993 in do leta 1997 ostal predsednik Mercatorjevega nadzornega sveta. Dejaven je bil tudi na drugih področjih. Med drugim je bil predsednik skupščine občine Ljubljana Šiška, predsednik gospodarskega zbora in republiškega zbora Skupščine SRS, predsednik Splošnega združenja trgovine Jugoslavije ter član izvršilnega odbora Gospodarske zbornice Slovenije.

LJUBLJANA - Inštitut 8. marec je v enem tednu zbral 100.000 podpisov v okviru evropske pobude Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, so danes sporočili iz inštituta. Gibanju se je pridružilo več kot 100 organizacij iz cele Evrope. V prihodnjih tednih bodo organizirali različne aktivnosti v številnih evropskih državah, med njimi na Hrvaškem, Irskem in Poljskem.

apo/apo
© STA, 2024