Pregled - Slovenija, 30. 4. (torek)

Ljubljana, 30. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 30. aprila.

LJUBLJANA - Na predvečer praznika dela so v številnih krajih po državi pripravili sindikalne prireditve s kresovanji, tradicionalno največ ljudi naj bi se zbralo na ljubljanskem Rožniku. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije letos poudarjajo pomen sindikatov oziroma sindikalnega organiziranja, in sicer ne zgolj za življenje ter delo delavk in delavcev, temveč tudi za širšo družbo.

LJUBLJANA - Pred Slovenijo in Evropo so težki izzivi, konkurenčni pritisk Kitajske in ZDA se povečuje, zaradi umetne inteligence se porajajo skrbi o množičnih odpuščanjih, je v poslanici ob 1. maju opozoril minister za delo Luka Mesec. Ob tem se je zavezal, da bo odgovore na te izzive iskal v poglabljanju, ne opuščanju slovenskega in evropskega socialnega modela.

LJUBLJANA - Slovenija se je v 20 letih članstva v EU izkazala kot glas razuma in zagovornica miru, tudi v najtežjih mednarodnih razmerah, je pred sredino 20. obletnico vstopa izpostavila zunanja ministrica Tanja Fajon. Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto pa je poudaril, da je bil vstop v EU izjemnega pomena tudi za slovenski pravni red, saj se je
pridružila skupnosti, ki je nastala predvsem kot pravna skupnost.

GENT - Odločitev o tem, ali bo Slovenija podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, bo znana v prihodnjih dneh, je dejal notranji minister Boštjan Poklukar. Pri tem je opozoril, da so se razmere na Bližnjem vzhodu od oktobra, ko je Slovenija nadzor uvedla, še poslabšale. Trenutno podaljšanje nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko, ki ga je Slovenija uvedla oktobra lani, se sicer izteče v drugi polovici junija.

LJUBLJANA - Letna inflacija je aprila dosegla tri odstotke, potem ko se je marca ustavila pri 3,6 odstotka, je objavil statistični urad. Nazadnje so tako nizko letno inflacijo statistiki izmerili oktobra 2021. Na mesečni ravni je rast cen aprila znašala en odstotek.

SLOVENSKA BISTRICA - Potem ko je vlada konec januarja sprejela uredbo o Regijskem parku Pohorje, so zavarovanje območja potrdili tudi občinski sveti občin Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica. S tem je 52 kvadratnih kilometrov velik regijski park tudi uradno ustanovljen.

LJUBLJANA - Španski ponudnik dostave hrane in drugih izdelkov na dom Glovo z 10. majem zapušča slovenski trg. Za prenehanje poslovanja v Sloveniji so se odločili na podlagi ponovne ocene prednostnih naložb podjetja. Glovo je na slovenski trg vstopil leta 2021 s prevzemom podjetja Ehrana.

LJUBLJANA/BEOGRAD - Skoraj 100 pisateljev z območja nekdanje Jugoslavije se je podpisalo pod skupnim pozivom Mednarodnega združenja PEN, v katerem opozarjajo na nevarnost oboroženih spopadov na Zahodnem Balkanu. Z izjavo pozivajo srbsko vlado in predsednika Aleksandra Vučića, naj sprejmeta spravo. Pozivajo tudi mednarodno skupnost, naj se odzove na grožnje.

LJUBLJANA - Mednarodnemu dnevu jazza, ki ga svet praznuje na današnji dan od leta 2012, so se tudi letos pridružili v več krajih po Sloveniji. Za vse ljubitelje tovrstne glasbe so program nastopov v živo pripravili pri zavodu Imago Sloveniae in Staroljubljanskem zavodu za kulturo.

sk/bg/lem/pse/npe/av/msc/blm/sk
© STA, 2024