Pregled - Slovenija, 28. 4. (nedelja)

Ljubljana, 28. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 28. aprila.

CELJE - Nogometaši Celja so drugič v zgodovini postali državni prvaki. Celjani so si naslov zagotovili tri kroge pred koncem sezone z zmago nad ljubljansko Olimpijo z 1:0. Prvi naslov državnih prvakov so osvojili v sezoni 2019/20.

LJUBLJANA/ŠOŠTANJ - Nacionalna strategija za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda predvideva izstop iz premoga, torej prenehanje obratovanja šestega bloka Teša in pridobivanja lignita, najpozneje v letu 2033. Holding Slovenske elektrarne ob tem, da tudi v prihodnje pričakuje "občutne izgube" pri poslovanju Teša in Premogovnika Velenje, pripravlja analize, ki bodo podlaga za odločitve o termo diviziji, več naj bi bilo znanega v drugem polletju.

AJDOVŠČINA - Razvoj občine Ajdovščina se kaže tudi v rasti števila delovnih mest in potrebi podjetij po zemljiščih za nove poslovne prostore. V zadnjih desetih letih se je v občini število delovnih mest povečalo za 62 odstotkov, je pred praznikom občine, ki bo 5. maja, novinarjem povedal župan Tadej Beočanin. Gradijo tudi več kot 200 stanovanj, stanovanjski gradnji pa želijo nameniti tudi nekatera nova območja v mestnem središču in v bližnji okolici.

LJUBLJANA - Mednarodna organizacija dela je v ospredje tokratnega svetovnega dneva varnosti in zdravja pri delu postavila podnebne spremembe ter varnost in zdravje pri delu. Vse več ekstremnih vremenskih pojavov in segrevanje ozračja za skoraj 70 odstotkov delavcev na svetu predstavlja resno zdravstveno tveganje. ZSSS zato poziva pristojne k sprejetju predpisov za boljšo zaščito delavcev na prostem v času vročinskih valov tudi v Sloveniji.

bst/bst
© STA, 2024