Pregled - Slovenija, 26. 4. (petek)

Ljubljana, 26. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 26. aprila.

LJUBLJANA - Opozicijski SDS in NSi sta napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede rabe konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati zahtevata tudi njuno zadržanje do odločitve ustavnega sodišča, kar bi lahko premaknilo izvedbo teh dveh referendumov z 9. junija, ko bodo evropske volitve. Posvetovalni referendum je pravno neobvezujoč in posledično sam po sebi nima pravnih posledic. Zato ustavni pravnik Samo Bardutzky ob pobudi opozicije za ustavno presojo in zadržanje odlokov o razpisu referendumov o rabi konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pravi, da se zastavlja vprašanje, o čem bi odločalo ustavno sodišče.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija je na seji sprejela rokovnik za izvedbo referendumskih opravil za izvedbo treh posvetovalnih referendumov ki bodo 9. junija. Referendumska kampanja se bo začela 9. maja. Volilni odbori bodo isti kot pri volitvah v Evropski parlament, bodo pa nadomestila višja, je pojasnil direktor službe DVK Igor Zorčič.

LJUBLJANA - Poslanci so na seji DZ brez glasu proti podprli resolucijo o nacionalnem programu preprečevanja in zatiranja kriminalitete za obdobje 2024-2028 ter resolucijo o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami.

LJUBLJANA - Po poročanju Dnevnika, da se prenova glavne stavbe UKC Ljubljana ustavlja, se je v izjavi za medije odzval v. d. direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Tomaž Pliberšek. Povedal je, da so dela na objektu le delno ustavljena tam, kjer bodo vgrajevali protipotresne elemente. Za vsa ostala dela pa pričakujejo polno izvajanje.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Darsa je Davidu Skornšku za šest mesecev podaljšal mandat na čelu družbe. Skornšek je vodenje Darsa prevzel novembra lani, potem ko je po medijskih razkritjih domnevnih nepravilnosti na družbi odstopil Valentin Hajdinjak.

LJUBLJANA - Do odhodov z Inšpektorata RS za delo je prihajalo že pod prejšnjim vodstvom, odnose pa se ureja, je poudarila glavna inšpektorica za delo Katja Čoh Kragolnik. Inšpektorat je stabilen, njegovo delo pa želijo še izboljšati, je dodala. Čoh Kragolnik je podporo in zaupanje izrazil tudi minister za delo Luka Mesec.

LJUBLJANA - Dokazila o dejanski škodi v katastrofalnih poplavah avgusta lani je do roka, ki se je iztekel s ponedeljkom, poslalo 982 podjetij. To predstavlja nekaj več kot 79 odstotkov od 1239 oškodovancev, ki so prijavili škodo. Od 985 oškodovancev, ki so prejeli predplačila, pa jih je dokazila poslalo 809, so za STA sporočili z gospodarskega ministrstva.

LJUBLJANA - DZ je podprl novelo zakona o trošarinah. Po njej se bodo z junijem zvišale trošarine za tobačne izdelke. Dopolnila se bo opredelitev tobačnih izdelkov, namenjenih vdihovanju brez izgorevanja, ter izboljšali ukrepi za nadzor nad nepredelanim tobakom in mazalnimi olji.

LJUBLJANA - Iz nove cenitve stavbe na Litijski, ki jo je naročilo državno odvetništvo, izhaja, da je njena tržna ocenjena vrednost na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe 28. decembra lani, znašala 6 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ob sklenitvi pogodbe je država za stavbo sicer odštela 7,7 milijona evrov.

LJUBLJANA - DZ ni sprejel predloga NSi za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji. Za referendumski predlog je glasovalo 19 poslancev, proti pa 45.

LJUBLJANA - Predsednik preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume vpletanja politike v policijo, Aleš Rezar je v današnji izjavi za medije dejal, da bo podal naznanilo suma kaznivega dejanja policiji, saj obstaja utemeljen sum, da so tajni podatki z zaprtega dela pričanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava nepooblaščeno prešli na Knovs.

LJUBLJANA - Iz nove cenitve stavbe na Litijski, ki jo je naročilo državno odvetništvo, izhaja, da je njena tržna ocenjena vrednost na dan sklenitve kupoprodajne pogodbe 28. decembra lani, znašala 6 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ob sklenitvi pogodbe je država za stavbo sicer odštela 7,7 milijona evrov.

ZAGORJE OB SAVI - Dobro leto in pol od začetka gradbenih del so v Zagorju ob Savi s slovesnostjo uradno zaključili projekt obnove železniške postaje. Ta je v okviru 22 milijonov evrov vrednih del dobila prenovljene postajno poslopje, peronsko in tirno infrastrukturo ter nov nadhod. Dela je v višini nekaj manj kot 14 milijonov evrov sofinancirala EU.

LJUBLJANA/KOPER - Dars je na razpisu za težko pričakovano serminsko vpadnico v Kopru, ki bo povezala razcep Sermin na stiku primorske avtoceste in obalne hitre ceste ter območje Luke Koper, izbral skupno ponudbo CPK in Kolektorja CPG. Njena vrednost je nekaj pod 9,4 milijona evrov z davkom. Izbor še ni pravnomočen.

NOVA GORICA - Na četrtkovi seji mestnega sveta novogoriške občine so svetniki za novo direktorico javnega zavoda GO! 2025 imenovali sedanjo vršilko dolžnosti direktorice Mijo Lorbek. V svoji prijavi je poudarila nadnacionalno sodelovanje, vključno s čezmejnostjo, in potencialne dolgoročne učinke projekta EPK za prebivalce, ki živijo na tem območju. Mandat direktorice bo trajal do prenehanja delovanja zavoda oziroma največ pet let.

CELOVEC - Skupnost koroških Slovencev in Slovenk je letošnjo Kugyjevo nagrado namenila kulturnemu ustvarjalcu, zborovodju in dolgoletnemu lokalnemu politiku Franzu Starzu. Nagrado prejme za zasluge na področju kulture in zborovske glasbe. Med drugim je bil več kot 40 let zborovodja moškega pevskega zbora Vinko Poljanec. Nagrado so mu podelili v četrtek.

ap/jes/lte/mo/lem/moz/npe/mde/zc/akt/mlj/kb/pse/vte/apo/mlu/jvo/rr/ap
© STA, 2024