Pregled - Slovenija, 25. 4. (četrtek)

Ljubljana, 25. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 25. aprila.

LJUBLJANA - Državni zbor je razpisal posvetovalne referendume o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu ter o rabi konoplje. Referendumi bodo potekali 9. junija, sočasno z volitvami v Evropski parlament. Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 6. maja.

LJUBLJANA - Državni zbor je zavrnil predloge za razpis treh posvetovalnih referendumov, ki so jih vložili v SDS. Državljani se torej o zaupanju v vlado, nastanitvah migrantov in ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge ne bodo izrekali na referendumu.

LJUBLJANA - Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides in vlada sta prvič po neuspešni mediaciji nadaljevala stavkovna pogajanja. Trajala so več kot dve uri, še pred koncem današnjega srečanja pa so medijem sporočili, da pogajanj odslej ne bodo komentirali, prav tako ne bodo razkrili novih terminov. Pogajanja pa da nadaljujejo.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) bo na eni izmed prihodnjih sej ponovno obravnavala zapisnik nadzora na policiji po aferi Dars. Knovs bo naznanil tudi sum nepooblaščenega izdajanja tajnih podatkov, saj so se ti znašli v medijih, je v današnji izjavi za medije povedal predsednik Knovsa Janez Žakelj (NSi).

LJUBLJANA - Delegati SD so na digitalni volilni konvenciji potrdili kandidatno listo in program za evropske volitve. Nosilec liste je aktualni evropski poslanec Matjaž Nemec, evropski poslanec Milan Brglez pa jo zaključuje. Na listi je tudi minister Aleksander Jevšek, ministrici Tanja Fajon in Andreja Katič se v tekmo za evropski parlament ne bosta podali.

PODGORICA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in njen črnogorski kolega Jakov Milatović sta na odprtju slovensko-črnogorskega poslovnega foruma izrazila željo po krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Z gostiteljem sta se strinjala, da na tem področju obstaja še ogromno neizkoriščenega potenciala. Predsednika sta se v okviru foruma sestala s predstavniki podjetij iz obeh držav, nato pa sta obiskala spomenik Francetu Prešernu v Podgorici. Pred vrnitvijo v Slovenijo se je predsednica skupaj z gostiteljem srečala s slovensko skupnostjo, ki živi v Črni gori. Tridnevni obisk pa je sklenila s srečanjem s predsednikom črnogorskega parlamenta Andrijo Mandićem.

VELENJE - Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je v govoru na slovesnosti pred dnevom upora proti okupatorju spomnil na številne vojne v svetu, zlasti v Ukrajini in Gazi, ter poudaril pomen prizadevanj za mir. Odločno je zavrnil očitke, da naj bi pozivi za končanje vojne pomenili prikrito podporo in opravičevanje agresije, bodisi ruske v Ukrajini ali izraelske v Gazi. Nasprotno, pomenijo najbolj jasno stališče o nesprejemljivosti agresije in jasno obsodbo agresorjevega ravnanja, je prepričan. Pozval je tudi k podpori slovenskim prizadevanjem, med drugim pri priznanju Palestine.

BRNIK - Na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so slavnostno obeležili vzpostavitev nove letalske povezave z latvijsko prestolnico Rigo, ki jo je vzpostavil letalski prevoznik airBaltic. Gre za drugo od štirih doslej dogovorjenih povezav, ki ji botrujejo državne subvencije za večjo letalsko povezljivost Slovenije. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Andreja Rajha je prihod novega letalskega prevoznika dokaz, da napori ministrstva dajejo rezultate.

LENDAVA - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin rejce perutnine in ptic v ujetništvu obvešča, da je bila pri poginulem labodu, ki so ga našli na območju gramoznice Lakoš v občini Lendava, potrjena visoko patogena aviarna influenca. Rejce poziva, naj upoštevajo veljavna priporočila in ustrezno ukrepajo.

LJUBLJANA - Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić in predstavniki kmetijskih organizacij so naslovili še preostale protestne zahteve kmetov. Dogovorili so se za nadaljnje tvorno sodelovanje, določili so tudi okvirne časovne roke, do katerih naj bi bile nekatere zahteve uresničene, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

LJUBLJANA - Obeležili smo dan ekološkega dolga za Slovenijo, ko smo v državi porabili vse razpoložljive vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu. Dan je letos nastopil teden dni pozneje kot lani. Če bi vsi na svetu živeli kot Slovenci, bi potrebovali 3,4 planeta v velikosti Zemlje.

LJUBLJANA - Banke v Sloveniji so v prvih dveh mesecih leta ustvarile skoraj 160 milijonov evrov dobička pred davki, kar je 2,3-krat več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je povečal za skoraj 2,6-krat na 138,6 milijona evrov, v mesečni publikaciji navaja Banka Slovenije.

TRST - Na predvečer dneva osvoboditve izpod nacifašizma v Italiji so neznanci po poročanju Primorskega dnevnika oskrunili spomenik padlim partizanom in antifašistom, tudi slovenskim, v Parku spomina v Forte Bravetta blizu Rima. Na spominski plošči so tudi imena devetih slovenskih partizanov, ki so jih zajeli v bitki na Nanosu 18. aprila 1942. Neznanci so oskrunili tudi spomenik v Trstu, posvečen padlim v narodnoosvobodilnem boju iz Škednja, od Sv. Ane in s Kolonkovca.

LJUBLJANA - V Društvu Delavska svetovalnica in CEDRA - Centru za družbeno raziskovanje so v odzivu na izhodišča pokojninske reforme, ki jih je v sredo predstavil minister za delo Luka Mesec, zapisali, da je bila predstavitev "sila skopa" in iz nje ni razvidno, kaj bo z upokojitveno starostjo in z referenčnim obdobjem za izračun pokojnine.
LJUBLJANA - Direktorji oz. odgovorni uredniki 14 slovenskih založb so podpisali skupno pobudo za ureditev in izboljšanje razmer slovenskega knjižnega založništva v javnem interesu. To je po njihovih besedah že od osamosvojitve v slabem položaju. Upali so, da se bo položaj po uspešnem slovenskem gostovanju v Frankfurtu in Bologni izboljšal, a se to ni zgodilo.

LJUBLJANA - Upravni odbor in strokovna žirija sta razkrila letošnje nominirance za nagrado, poimenovano po velikem slovenskem literatu Ivanu Cankarju. V ožji izbor so uvrstili romane Težka voda Pie Prezelj, Pričakovanja Anje Mugerli in Gorica Mateje Gomboc, pesniško zbirko Tuskulum Denisa Škofiča ter zbirko potopisov Na kraju zapisano Aleša Štegra.

MARIBOR - Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je premierno uprizorila glasbeno psevdobiografsko komično dramo Amadeus Petra Shafferja, ki nastala v režiji Aleksandra Popovskega. V glavnih vlogah bosta nastopila Aleš Valič kot Antonio Salieri in Žan Koprivnik kot Wolfgang Amadeus Mozart.

LJUBLJANA - Veliko nagrado Fundacije Brumen je na 11. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen prejela identiteta novega Centra Rog. Identiteta Centra Rog maksimalno izkorišča dogajanje znotraj stavbe in v ospredje postavlja oblikovanje kot dialog orodij, materialov in uporabnikov, je ocenila žirija. Nagrado za življenjsko delo je dobil Ranko Novak. Nagrade so podelili v torek

ap/jes/lte/mo/lem/moz/npe/mde/zc/akt/mlj/kb/ap
© STA, 2024