Pregled - Slovenija, 21. 4. (nedelja)

Ljubljana, 21. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 21. aprila.

MARIBOR - Slovenija se pridružuje vseevropski akciji osveščanja o funkcionalni bolečini v trebuhu pri otrocih, ki je po navedbah pediatrov glavni vzrok za odsotnost iz šole po vsem svetu. Z ustreznim razumevanjem težave se želijo izogniti nepotrebnim invazivnim diagnostičnim postopkom, saj v večini primerov pomaga že pomiritev strahov. Funkcionalna bolečina v trebuhu prizadene 30 odstotkov otrok v šolskem obdobju in je najpogostejše stanje, s katerim se srečujejo splošni pediatri. Kampanjo je pripravilo Evropsko združenje za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano.

LJUBLJANA - Pred prihajajočo 30-letnico Ekonomsko-socialnega sveta sta nekdanja ministra za delo Andrej Vizjak in Anja Kopač poudarila, da je socialni dialog odgovorna naloga, jamstvo za najboljše rešitve za družbo. Ocenila sta, da je ob aktualni krizi socialnega partnerstva na potezi vlada, ki mora upoštevati oba partnerja in zagotoviti, da se kompromise išče na ESS, ne v posameznih pisarnah. Nekdanji sindikalisti in delodajalci pa so ocenili, da socialni dialog ni bil nikoli idiličen, da so bili so vzponi in padci, a je socialni dialog vedno prinašal družbeni napredek. Aktualni zastoj ESS po njihovem mnenju kaže, kam gremo kot družba - razreši ga lahko le vlada s strategijo.

LJUBLJANA - Zdravniki ljubljanske pediatrične klinike so že šestič organizirali dobrodelni tekaški dogodek Hop na grad za otroke na pediatrični kliniki. S startninami in dobrodelnimi prispevki zbran denar bodo letos porabili za nakup treh posebnih terapevtskih stolov, ki se uporabljajo za aplikacijo intravenske terapije, so sporočili organizatorji.

NOVA GORICA - V Novi Gorici in Gorici so vnovič pripravili Pohod prijateljstva s številnimi pohodniki in tekači, ki so imeli na voljo dve progi - krajšo šestkilometrsko in daljšo, ki meri 12 kilometrov. Organizatorja letošnjega dogodka sta Javni zavod GO! 2025 in Gruppo Marciatori iz Gorice ob pomoči številnih soorganizatorjev. Prireditev je uvrščena na seznam prireditev tudi v letu 2025, ko bosta Nova Gorica in Gorica prevzeli naziv Evropske prestolnice kulture.

LJUBLJANA - Delež površin kmetijskih zemljišč v uporabi ekoloških kmetij in kmetij v preusmeritvi vanjo se je v desetih letih povečal za 3,8 odstotne točke in je v letu 2022 znašal 11,1 odstotka vseh kmetijskih zemljišč v uporabi. Statistika kazalnikov zelene rasti kaže še, da se je delež ločeno zbranih komunalnih odpadkov v 2022 prvič po šestih letih znižal.

MARIBOR - Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani z zborovodjo Rahelo Durič Barić je osvojil prvo mesto na letošnjem 28. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem, ki je konec tedna potekalo v mariborski dvorani Union. Na petih tekmovalnih koncertih se je predstavilo 20 zborovskih zasedb s skupno preko 600 pevci.

LIEGE - Slovenski kolesar Tadej Pogačar je zmagal na enodnevni klasiki Liege - Bastogne - Liege. To je druga zmaga prvega kolesarja sveta na omenjeni dirki po letu 2021 in skupno šesta na največjih enodnevnih dirkah na svetu.

gm/gm
© STA, 2024