Pregled - Slovenija, 14. 4. (nedelja)

Ljubljana, 14. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 14. marca.

LJUBLJANA - Matjaž Han je na sobotnem maratonskem volilnem kongresu SD v Ljubljani v drugem krogu glasovanja premagal Milana Brgleza. Mandat za vodenje stranke so mu delegati podelili s 182 glasovi, medtem ko jih je Brglez prejel 172. Aktualni gospodarski minister je tako na čelu stranke zamenjal dosedanjo predsednico in zunanjo ministrico Tanjo Fajon.

LJUBLJANA - Slovenija ostro obsoja napad Irana na Izrael, je sporočilo zunanje ministrstvo. Premier Robert Golob je ob tem pozval k takojšnjemu končanju vseh vojaških aktivnosti in trajnemu premirju, tako v Gazi kot drugod na Bližnjem vzhodu. K premirju in diplomatskim pogovorom je pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Zunanja ministrica Tanja Fajon je opozorila, da je vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu izjemno nevarno. Napovedala je, da bo Slovenija na zasedanju Varnostnega sveta ZN ponovno pozvala k premirju na Bližnjem vzhodu in umiritvi razmer.

LJUBLJANA - Mednarodno pisateljsko srečanje na Bledu bo letos v središče pozornosti postavilo nedavne naravne in politične katastrofe, ki so zaznamovale mirovniške procese po svetu. Kot je za STA povedala predsednica Slovenskega centra PEN Tanja Tuma, se Mednarodni in Slovenski PEN že vsa leta postavljata na stran žrtev in skušata vzbujati empatijo v ljudeh.

LJUBLJANA - Inšpektorat za delo je zajel val odpovedi, od januarja lani se je poslovilo 27 zaposlenih, domnevno tudi zaradi mobinga in slabih odnosov. Na ministrstvu za delo so z odzivi skopi, pojasnili so le, da so s tamkajšnjimi razmerami seznanjeni. Naj bi se pa glavni inšpektorici za delo Katji Čoh Kragolnik majal stolček, je izvedela STA.

VIPAVA - V Sloveniji so se v preteklosti že dogajale množične prometne nesreče, zato je pomembna pripravljenost nanje. Ob predpostavki množične prometne nesreče v predoru Podnanos na hitri cesti Vipava-Razdrto so zato danes pripravili reševalno vajo. Vodja vaje Samo Kosmač ocenjuje, da je vaja pokazala na dobro usposobljenost reševalnih ekip.

ULM - Slovenske rokometašice so z odločilno zmago zadnji dan olimpijskih kvalifikacij ujele vstopnico za prihajajoče olimpijska igre. Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnji, tretji tekmi kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah, ki bodo letos poleti v Parizu, v Neu-Ulmu premagala Črno goro s 30:26 in si tako zagotovila premierno vstopnico za olimpijske igre.

apo/apo
© STA, 2024