Pregled - Slovenija, 11. 4. (četrtek)

Ljubljana, 11. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 11. aprila.

LJUBLJANA - Notranji minister Boštjan Poklukar je odredil izredni nadzor nad delom policije v zvezi z grožnjo napada v slovenskih šolah, objavljeno 2. aprila v komentarju na enem od spletnih portalov. V nadzoru bodo preverili tudi zakonitost in strokovnost aktivnosti policije na področju obveščanja javnosti. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je po seji vlade dejal, da komunikacijo policije težko komentira, saj ima "vsak svoje pristojnosti". Meni, da je "daleč od tega", da bi moral minister za notranje zadeve Poklukar odstopiti, če se izkaže, da je šlo za nepravilnosti. Poudaril je, da je najbolj pomembno, da je pouk v šolah očitno tekel normalno.

LJUBLJANA - Tudi v četrtek je prihajalo do težav pri dostopanju do spletnih strani nekaterih državnih organov. Po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Vojka Volka do težav prihaja zaradi kibernetskega incidenta, ki še traja, vendar so razmere obvladljive. Premier Robert Golob je po Volkovih besedah zagotovil dodatna sredstva za kibernetsko varnost.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je zaradi kršitve načela enakosti pred zakonom razveljavilo del zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki je določal, kdo ne sme kandidirati za članstvo v organih zbornice, je sporočil državni svet, ki je zahteval oceno ustavnosti zakona.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenske tiskovne agencije (STA) je za novo direktorico STA imenoval Mojco Prelesnik. Vodenje tiskovne agencije bo prevzela z 18. julijem 2024, potem ko ji poteče aktualni mandat na funkciji informacijske pooblaščenke. Do menjave na čelu STA prihaja, ker je sedanji direktor Igor Kadunc podal odstopno izjavo. S funkcije se poslavlja sredi maja. Za vodenje STA od sredine maja do prihoda nova direktorice bo nadzorni svet v kratkem imenoval vršilca oziroma vršilko dolžnosti direktorja.

LJUBLJANA - Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva je v sredo zavrgel naznanilo suma kaznivega dejanja krive izpovedbe, ki ga je zoper nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava podala služba generalnega direktorja policije. Kot je sporočil Lindav, gre za še en dokaz, da je šlo za poskus njegove osebne diskreditacije.

LJUBLJANA - Podpredsednik vlade Matej Arčon je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da gredo tako stebrna kot krovna pogajanja o plačah v javnem sektorju v pravo smer. Plače se bodo izboljšale, za koliko, pa pričakuje, da se bodo dogovorili predvidoma do poletja. Edina prava pot za uresničitev dogovora je pogajalska miza, je sporočil.

LJUBLJANA - V Varnostnem svetu Združenih narodov bo prihodnji teden glasovanje o resoluciji o članstvu Palestine v ZN, Slovenija pa jo bo skupaj s Francijo in Malto podprla, je na novinarski konferenci po seji vlade dejal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk. Gre za sredstvo pritiska in ozaveščanja o nujnosti končanja morije v Gazi, je pojasnil.

SREDIŠČE OB DRAVI/BREŽICE - Potem ko sta občini Središče ob Dravi in Brežice sprožili upravni spor zaradi odločitve vlade, da na njunem območju vzpostavi začasna azilna domova, je predsednica Upravnega sodišča RS Jasna Šegan povedala, da sta obe zadevi v "začetni fazi reševanja". Do odločitve sodišča pa je vladni odlok v veljavi, je Šegan še pojasnila za STA. Ljudska iniciative občank in občanov Brežic je vladi dopoldne predala nekaj manj kot 7000 podpisov pod peticijo proti vzpostavitvi azilnega doma na območju Obrežja.

LJUBLJANA/JESENICE - Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je vodstvo direkcije za infrastrukturo pozvala, naj pred nadaljnjimi dejavnostmi v okviru projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice čim prej izvede revizijo projekta. To naj po možnosti stori s pomočjo tujega strokovnjaka, ki bo lahko tudi primerjal stroške s tujimi projekti. V javnosti je namreč odmevala napovedana podražitev projekta. Najugodnejša oddana ponudba predvideva več kot dvakrat višjo ceno od tiste v prvotni oceni vrednosti.

DUNAJ - Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki se izteče sredi maja, podaljšala še za šest mesecev, je napovedal avstrijski notranji minister Gerhard Karner ob obisku mejnega prehoda Špilje na avstrijsko-slovenski meji. Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Od takrat ga na vsakih šest mesecev podaljšuje.

LJUBLJANA - Sanacija objektov v ljubljanskih Sneberjah, ki jih je poplavilo v lanskih ujmah, je povečini zaključena, prebivalci se ob začasnih ukrepih počutijo varne, zdaj pa je čas za trajne rešitve. Domačinom so predstavili idejno rešitev, po kateri bi ob reki postavili nasip, ki naj bi jih obvaroval pred podobnimi dogodki. Dela naj bi stekla še letos. Srečanja z domačini v Sneberjah se je v spremstvu ljubljanskega župana Zorana Jankovića udeležil tudi premier Robert Golob.

LJUBLJANA - Potem ko sta zakonca Šuštar, ki ju zaradi obtožb o kršitvah pravic delavcev čaka zatožna klop, po prislini poravnavi in odpisu za 5,5 milijona evrov dolga vnovič postala lastnika podjetja Marinblu, v Levici pozivajo k spremembam insolvenčne zakonodaje.

LJUBLJANA - Uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav, ki bo začela veljati v soboto, po ocenah Gospodarske zbornice Slovenije pušča številna odprta vprašanja. Med drugim so opozorili na šibko distribucijsko omrežje in verjetne težave pri presoji izjem.

VILNIUS - Voditelji držav pobude Tri morja so na vrhu v Litvi govorili predvsem o regionalnem dialogu in krepitvi sodelovanja na osi sever-jug, prometu, energetiki in digitalni infrastrukturi. Minister za obrambo Marjan Šarec je na srečanju izpostavil nujnost sodelovanja za krepitev kibernetske varnosti. "Na nacionalni in večnacionalni ravni kibernetske varnosti smo močni toliko, kolikor je močan naš najšibkejši člen," je poudaril minister.

KRANJ - Ugotovitve policije kažejo, da je za smrt 64-letnega moškega, ki so ga v gozdu na škofjeloškem območju našli v ponedeljek, odgovoren 52-letni moški. Ta naj bi žrtev dvakrat ustrelil. Policisti so moškega, ki je osumljen kaznivega dejanja umora, prijeli kmalu po dogodku in ga v sredo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor.

BRUSELJ - Evropska komisija je objavila imena novih spomeniških območij z znakom evropske dediščine. Znak je dodeljen tudi projektu Cistercijanske krajine povezujejo Evropo, ki združuje 17 monumentalnih cistercijanskih samostanov v šestih različnih evropskih državah, in sicer v Sloveniji, Nemčiji, Franciji, Avstriji, na Poljskem in Češkem.

LJUBLJANA - V SNG Opera in balet Ljubljana je bila premiera opere La Boheme skladatelja Giacoma Puccinija. Veliko glasbeno delo, ki pri občinstvu velja za romantično in polno čustev, izpostavlja predvsem krutost in revščino umetniškega življenja. Režijo podpisuje Frederic Roels, predstava je nastala v koprodukcijski z Opera Grand Avignon.

mo/mo
© STA, 2024