Pregled - Slovenija, 6. 4. (sobota)

Ljubljana, 6. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 6. aprila.

MEDVODE - Člani in simpatizerji Gibanja Svoboda so se zbrali na prvem festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru, na katerem so predstavili svoje kandidate za evropske volitve. Kot kaže, bo nosilec liste direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, na novo pa so na njej še poslanka Janja Sluga, obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar v kabinetu premierja Vojko Volk. Slednje tri morajo organi stranke še potrditi. Predsednik Gibanja Svobode Robert Golob je ob tem kot kandidata za evropskega komisarja predstavil nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Ta je priložnosti vesel. V SD in Levici so ob novici previdni in pričakujejo pogovor na ravni koalicije.

MEDVODE - Predsednik Gibanja Svoboda in premier Robert Golob je na festivalu Svobode poudaril, da je neizmerno ponosen na dosežke stranke. Po njegovih besedah so namreč vodenje države prevzeli v "najtemnejših časih slovenske demokracije" in zatem uspeli doseči, da se "danes nihče več ne sprašuje o svobodi, ampak jo danes živimo". Med uspehi je naštel gospodarsko rast v Sloveniji, nizko stopnjo brezposelnosti, investicije v raziskovanje, znanost in infrastrukturo ter visok ugled Slovenije. "Vse kar počnemo, počnemo, ker želimo spreminjati svet na boljše," je dejal.

CELJE - Predsednik NSi Matej Tonin je v govoru na programski konferenci NSi v Celju poudaril pomen obrambe in razumnega zelenega prehoda, ki ne obremenjuje gospodarstva. Pozval je tudi, naj EU zaščiti kmeta in poviša subvencije za kmetijstvo ter naj migrantom pošlje jasno sporočilo, da bodo, če bodo mejo prestopili nezakonito, vrnjeni. Člani NSi so ob tem brez glasu proti potrdili evropski program NSi. Kandidati stranke na listi za evropske volitve so se zavzeli za socialno tržno Evropo, ki bo gradila stanovanja za mlade in domove za starejše. Načrte o zelenem prehodu so kritizirali kot pretirano smele, zato so pozvali k njihovi reviziji.

MARIBOR - Člani državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so izvedli intenzivne priprave na nedeljsko deaktivacijo bombe v mariborski četrti Tezno. Ob najdišču bombe so izkopali štiri metre globoko jamo in jo obdali z balami sena. "Ta varnostni ukrep je potreben, če bi se v nedeljo izkazalo, da je treba bombo onesposobiti z detonacijo. S takšno zaščito se namreč precej omeji in ublaži učinek udarnega vala," so pojasnili na Mestni občini Maribor. Stroka je opravila tudi detekcijo bližnjega območja na morebitno prisotnost drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev.

KIDRIČEVO - Policisti Policijske uprave Maribor so bili v petek zvečer obveščeni o mrtvi osebi v bližini Kidričevega. Na kraju so ugotovili, da gre za 33-letno žensko iz okolice Ptuja, ki je umrla nasilne smrti. V okviru preiskave so odvzeli prostost 37-letnemu moškemu iz okolice Ptuja in 33-letni ženski iz okolice Lenarta. Pridržani izhaja iz družinskega kroga žrtve.

VIPAVA - V steni Gradiške Ture v občini Vipava je nekaj po 12. uri prišlo do nesreče s smrtnim izidom. Pri plezanju v navezi se je pri padcu s stene smrtno poškodovala plezalka, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

LAŠKO - Zvezo veteranov vojne za Slovenijo bo tudi v mandatnem obdobju 2024-2028 vodil Ladislav Lipič, so odločili zbrani na volilnem zboru zveze. Dogodku je prisostvoval tudi obrambni minister Marjan Šarec, ki je ob tej priložnosti izpostavil pomen zveze in njeno vlogo pri ohranjanju vrednot domoljubja in poguma.

LJUBLJANA - Skrb za gozdove je ob lepem vremenu na letošnjo vseslovensko prostovoljsko akcijo sadnje dreves Pomladimo gozdove privabila rekordno število udeležencev. Udeležilo se je je med 800 in 900 prostovoljcev, ki so skupaj posadili okoli 10.000 dreves 14 različnih drevesnih vrst, so sporočili iz družbe Slovenski državni gozdovi (SiDG).

MEDVODE - V občini Medvode sta s tem koncem tedna zaživela dva nova projekta: uvedba sistema za javno izposojo električnih koles in brezplačna avtobusna linija, ki bo ob koncih tedna povezovala Medvode s podeželskimi naselji Polhograjskih Dolomitov. Pri obeh projektih je ključno vlogo odigrala Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR).

IDRIJA - Antonijev rov v Idriji, prvi turistični rudnik na Slovenskem, letos obeležuje 30-letnico delovanja. Ob tem so v Idriji pripravili razstavo, ta konec tedna so začeli glavno sezono z dogodkom Rudnik oživi, osrednji dogodek pa bo poletni koncert. Nastaja tudi film s spomini vodnikov po Antonijevem rovu.

mrn/mrn
© STA, 2024