Pregled - Slovenija, 2. 4. (torek)

Ljubljana, 2. aprila - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 2. aprila.

LJUBLJANA - Na kranjskem okrožnem sodišču je potekal poravnalni in pripravljalni narok v 78 milijonov evrov vredni odškodninski tožbi Adrie Airways v stečaju proti zadnjemu poslovodstvu podjetja, tedaj v lasti nemškega sklada K4 Invest, ki naj bi kršilo insolvenčno zakonodajo. Poravnave ni bilo. Tričlanski sodni senat je obe strani pozval, naj v roku 30 dni podata še nekatere dokazne podlage. Narok za glavno obravnavo je 12. julij.

LJUBLJANA - Predsednik SDS Janez Janša je zatrdil, da je na podlagi dokumentov, ki jih je evropski poslanec Milan Zver uspel pridobiti o lanskem obisku evropske komisarke Vere Jourove v Sloveniji, potrjen sum o njenem vmešavanju v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije. Pri srečanju s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom deset dni po odločitvi sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o RTV, naj bi šlo za nedopusten politični pritisk. To so na sodišču zavrnili in tako kot pri Evropski komisiji zatrdili, da se Accetto in Jourova nista pogovarjali o noveli zakona.

LJUBLJANA - Poslanci DZ so s 45 glasovi za in nobenim proti prestavili razpravo in odločanje o predlogu novele zakona o zdravniški službi na eno od prihodnjih sej. Za prestavitev so glasovali poslanci koalicijskih strank Svoboda, SD in Levica, ki so jo tudi predlagali. Poslanci opozicijskih SDS in NSi pa so se pri glasovanju vzdržali oziroma bili odsotni. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je pojasnil, da so poslanci koalicije prestavitev razprave in odločanja o predlogu novele predlagali, da bi lahko preučili vse podane pripombe za vlaganje morebitnih dodatnih dopolnil.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj so predstavili v petek objavljeni poziv 12 razvojnim regijam k pripravi projektov za sofinanciranje v tekočem večletnem finančnem obdobju 2021-2027. Do konca leta 2029 je na voljo 460 milijonov evrov, pri čemer je ministrstvo minuli teden 20 milijonov evrov že razpisalo za spodbujanje zaposlovanja. V preteklem večletnem finančnem obdobju EU je bilo v okviru dogovorov za razvoj regij sofinanciranih za 446 milijonov evrov projektov.

LJUBLJANA - Vladni predlog zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank je primeren za nadaljnjo obravnavo, je v prvi obravnavi predloga odločil DZ. Po predlogu bi zakon opredelil možnost izdelave predhodnega mnenja o tem, ali je škoda, ki jim je nastala, višja od škode, ki bi nastala, če izredni ukrepi ne bi bili izrečeni. S tem bi lahko ocenili možnost uspeha v pravdi in se odločili, ali bodo vložili tožbeni zahtevek.

LJUBLJANA - Finančna uprava RS je izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za lani, 930.749 zavezancev jih bo na dom prejelo po navadni pošti v prihodnjih dneh. Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa je 29. maj. Do takrat bodo zavezancem tudi nakazali preveč plačano dohodnino. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo sledil 31. maja.

LJUBLJANA - DZ je v tretji obravnavi razpravljal o koalicijskem predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije, vendar o predlogu še ne bo glasoval. Pred končnim glasovanjem o zakonskem predlogu mora namreč odločiti še o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma, ki so ga marca vložili v NSi.

LJUBLJANA - DZ je odločil, da predlog pokojninske novele, ki so ga vložili v SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Da je primeren, meni 25 poslancev, nasprotno pa 46. Po predlogu bi upokojenci lahko delali za polno plačo, pri čemer bi prejemali polno pokojnino. A po navedbah koalicije se pripravlja pokojninska reforma in delni ukrepi niso na mestu.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes sprejela šesterico dijakov, ki so 22. februarja na železniški postaji v Celju priskočili na pomoč moškemu s srčnim zastojem. S svojim pogumnim in plemenitim ravnanjem so vsak posebej in vsi skupaj rešili življenje človeku, je poudarila predsednica republike in se jim za dejanje zahvalila.

LJUBLJANA - Obeležujemo mednarodni dan zavedanja o avtizmu. Avtizem spremljajo številna pridružena stanja, med drugim pogoste težave s spanjem, saj se z njimi sooča od 50 do 80 odstotkov otrok z avtizmom. Kakovosten spanec pa je zelo pomemben za dobro počutje in zdravje, so na strokovnem posvetu STAkluba poudarile strokovnjakinje. Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa je ocenil, da je v Sloveniji izvajanje integracije oseb z avtizmom nezadostno.

MOJSTRANA - Gorenjski policisti so na območju severne stene Triglava našli mrtva moška, državljana Srbije. Okoliščine kažejo na gorsko nesrečo, med plezanjem naj bi padla v globino, so pojasnili na Policijski upravi Kranj. Umrla sta bila po njihovih navedbah kot pogrešana prijavljena v tujini, policisti pa so reševalno akcijo sprožili v nedeljo.

LJUBLJANA - Na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena 2. aprila obeležujemo mednarodni dan knjig za otroke. Letos je poslanico in plakat prispevala japonska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY). Poslanica branje primerja s potovanjem, njeno vodilo pa je na krilih zgodb, z močjo domišljije proti novim začetkom. Poslanico je napisala japonska pisateljica Eiko Kadono, ki je leta 2018 prejela Andersenovo nagrado, osrednjo mednarodno nagrado za mladinsko književnost. Iz japonščine jo je prevedel Iztok Ilc. Plakat je ilustrirala japonska avtorica in ilustratorka Nana Furiya.

LJUBLJANA - Prejemnica nagrade za življenjsko delo Riharda Jakopiča je Ančka Gošnik Godec. Nagrado Riharda Jakopiča letos prejme Jurij Kalan, priznanji pa Tina Konec in Đejmi Hadrović. Podelitev najvišjih nacionalnih nagrad in priznanj za likovno in vizualno umetnost bo 10. aprila v Moderni galeriji. Pozneje bodo dela nagrajencev razstavljena v Galeriji ZDSLU.

NOVA GORICA - Na Pristavi pri Novi Gorici so po prenovi odprli Rafutski park. Otvoritev parka je bila sprva napovedana za konec lanskega poletja, a se je zavleklo zaradi nepredvidenih del. Prenova parka je stala preko 2,8 milijona evrov, od tega je 1,1 milijona evrov primaknila država iz evropskih sredstev preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Prenovi parka bo sledila še prenova Laščakove vile sredi parka. Zanjo je že namenjenih 4,1 milijona evrov.

ap/tz/bg/spc/tv/jvo/kb/mlj/rr/ap
© STA, 2024