Pregled - Slovenija, 30. 3. (sobota)

Ljubljana, 30. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 30. marca.

LJUBLJANA - Na veliko soboto pred praznikom velike noči so verniki k blagoslovu odnesli velikonočne jedi. Slovenski škofje, ki so zvečer v stolnicah vodili slovesne vigilije, so v poslanicah vsem zaželeli blagoslovljene in mirne velikonočne praznike. Kot so zapisali, velikonočni teden obelodani krhkost človeškega življenja, ob tem pa so poudarili Kristusovo zmagoslavje, ljubezen, mir, medsebojno spoštovanje in veselje.

LJUBLJANA - Stranka Resnica Zorana Stevanovića se na evropske volitve podaja z nekaterimi znanimi obrazi. Na listi bodo poleg Stevanovića med drugim novinarka Polona Frelih, igralka Tanja Ribič, pisatelj in kolumnist Branko Gradišnik ter zdravnika Sabina Senčar in Stanko Pušenjak. Vrstni red liste bodo sporočili naknadno, so sporočili iz stranke.

LJUBLJANA - Urine kazalce bomo v nedeljo ob 2. uri premaknili za eno uro naprej. Premik na poletni čas nam bo zopet prinesel uro manj spanja. Na zimski čas se bomo vrnili zadnjo nedeljo v oktobru. V EU bomo uro premikali vsaj še naslednjih nekaj let, saj je Evropska komisija v uradnem listu EU objavila časovni razpored poletnega časa za obdobje do leta 2026.

LJUBLJANA - Obeležujemo mednarodni dan brez odpadkov, ki poudarja pomembnost krepitve ravnanja z odpadki na svetovni ravni in potrebo po spodbujanju vzorcev trajnostne potrošnje in proizvodnje. K preudarni potrošnji, ponovni uporabi in ločenem zbiranju odpadkov so pozvali tudi v okoljski nevladni organizaciji Ekologi brez meja.

CELOVEC - Oddaja slovenske manjšine na Avstrijskem Koroškem Dober dan, Koroška, ki jo je mogoče spremljati na avstrijski javni televiziji ORF in na TV Slovenija, letos praznuje 35 let. Ob tej priložnosti ORF 7. aprila pripravlja jubilejno oddajo, v kateri se bodo spomnili preteklih let. Prva oddaja na Dober dan, Koroška, ki jo pripravljajo v deželnem studiu v Celovcu, je bila predvajana 2. aprila 1989.

zc/zc
© STA, 2024