Pregled - Slovenija, 27. 3. (sreda)

Ljubljana, 27. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 27. marca.

LJUBLJANA - Svet Gibanja Svoboda je imenoval finančnega ministra Klemna Boštjančiča na mesto podpredsednika stranke. Kandidatne liste, s katero bodo nastopili na evropskih volitvah, medtem še niso potrdili. Zeleno luč so prižgali sedmim kandidatom, med njimi sedanjima evropskima poslancema, Ireni Jovevi in Klemnu Grošlju, dve mesti pa sta še odprti.

RIM - Italijanski senatni odbor za ustavna vprašanja je odobril amandma osnutka zakona o neposredni izvolitvi predsednika vlade, ki določa, da bo morala nova volilna zakonodaja spoštovati določbe, ki ščitijo jezikovne manjšine. Stranka Slovenska skupnost je odobritev amandmaja označila za zgodovinski dosežek za Slovence v Italiji.

LJUBLJANA - Poslanci so obravnavali vladni predlog novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Vse poslanske skupine so napovedale, da ga bodo podprle. Predlog prepoveduje arome v ogrevanih tobačnih izdelkih in elektronskih cigaretah, razen tobaka. Ukinja tudi kadilnice. Poslanci bodo o predlogu glasovali v četrtek.

LJUBLJANA - Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je ustavilo postopek obravnave predloga uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah in ga umaknilo. Ker se je izkazalo, da obstajajo pomisleki in različno razumevanje uredbe, je ministrstvo začelo pogovore z deležniki, najprej z združenji občin, je sporočilo.

LJUBLJANA - Slovenija v Črni gori vidi veliko potenciala in jo bo še naprej podpirala, tako na področju razvojnega sodelovanja kot na njeni poti v EU, je črnogorskemu kolegu Filipu Ivanoviću zagotovila zunanja ministrica Tanja Fajon. Ob tem je ocenila, da se vlada v Podgorici zelo dobro zaveda geostrateške nujnosti širitve unije. Minister ji je zagotovil, da je polnopravno članstvo Črne gore v EU strateški cilj in prioriteta vlade. Ministra sta sprejeli tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

LJUBLJANA - Spletna stran predsednice republike Nataše Pirc Musar zaradi motenj delovanja začasno ni bila dosegljiva. "Skupaj s pristojnimi službami oviro odpravljamo in vas prosimo za razumevanje," so iz urada predsednice sporočili na omrežju X. Informacij, da bi bil za motnje delovanja kriv hekerski napad, za zdaj ni.

LJUBLJANA - Na večini upravnih enot so stavkali tretjo sredo zapored. Njihovi sindikalni predstavniki pravijo, da glede na potek dialoga z vladno stranjo druge možnosti nimajo. Razmišljajo tudi o zaostritvi aktivnosti. Na upravnih enotah se bodo tako v prihodnjih dneh izrekali, ali stavko razširiti še na en dan v tednu poleg srede.

LJUBLJANA - HSE je državi kot del povračila naknadnega vplačila kapitala iz decembra 2022 vrnil dodatnih 75 milijonov evrov. Skupaj so tako državi vrnili 417 milijonov evrov od 492 milijonov evrov naknadnih vplačil. Preostalih 75 milijonov evrov bodo po napovedih vrnili do konca leta.

VELENJE - Dars je v sklopu gradnje tretje razvojne osi začel izkop prvega predora Konovo-Velenje Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je ob tem na slovesnosti dejala, je tretja razvojna os eden pomembnejših infrastrukturnih projektov v državi.

LJUBLJANA - Delodajalci v Sloveniji načrtujejo zaposlovanje večjega števila filipinskih delavcev. Ta azijska država šteje 115 milijonov prebivalcev, od tega naj bi jih 11 milijonov delalo v tujini. Agencija Pinoy 385 načrtuje zaposlitev od 1000 do 1500 Filipincev letno.

KRANJ - Na svetovni dan gledališča se je v Prešernovem gledališču Kranj začel 54. Teden slovenske drame. Festival bo do 9. aprila ponudil 12 predstav tekmovalnega in spremljevalnega programa ter bogat dodatni program z delavnicami, razstavami in okroglimi mizami. Sklenil se bo s podelitvijo festivalskih nagrad in nagrade Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo ter nagrade za mladega dramatika.

LJUBLJANA - V Ljubljani se je začel festival Tresk, s katerim Radio Študent združuje neodvisno slovensko glasbeno sceno. Tudi v 15. izdaji, ki bo potekala do petka, na različnih lokacijah obsega več koncertov, pogovore in delavnice ter sejem domačih založnikov.

np/av/bdo/lte/set/np
© STA, 2024