Pregled - Slovenija, 25. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 25. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 25. marca.

VIPAVA - Minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš sta predsednici republiki Nataši Pirc Musar predstavila letno poročilo o pripravljenosti SV v letu 2023. Ocena pripravljenosti je enaka kot lani, večina kazalnikov se ni bistveno spremenila, je po seznanitvi predsednice republike z oceno dejal načelnik generalštaba SV Robert Glavaš. Pirc Musar je prepričana, da je SV sposobna braniti suverenost in ozemeljsko celovitost države. Ob tem je izpostavila tudi nujnost celovite reforme ZN. V luči vojn namreč ZN zdaj ne morejo odigrati vloge, zaradi katere so bili ustanovljeni, je opozorila.

LJUBLJANA/NEW YORK - Slovenija je pozdravila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. To je pomemben dan, ki pomeni začetek konca trpljenja civilistov v Gazi, je po sprejetju resolucije, ki so jo pripravile nestalne članice, med njimi Slovenija, dejal veleposlanik v VS ZN Samuel Žbogar. Končno nekaj dobrih novic iz New Yorka, se je odzval premier Robert Golob in poudaril, da je zdaj skrajni čas, da se resolucija začne izvajati. K izpolnjevanju resolucije je pozvala tudi predsednica Nataša Pirc Musar. Zunanja ministrica Tanja Fajon je poudarila, da Slovenija ni samo pomagala v pogajanjih, temveč je tudi soavtorica in idejna vodja sprejete resolucije.

LJUBLJANA - Načrtovani izpostavi azilnih domov v Središču ob Dravi in na Obrežju bosta imeli začasen in prehoden značaj, je v DZ poudaril premier Robert Golob. V odgovoru na poslansko vprašanje Andreja Kosija (SDS) je spomnil, da se migracijski pritisk povečuje predvsem v poletnih mesecih, ko se obstoječe azilne kapacitete prenapolnijo, takrat pa pride do potrebe po začasnih oziroma prehodnih nastanitvah.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je v odgovoru na poslansko vprašanje Jožefa Horvata (NSi), kako bo ukrepal, da učenci priseljenci izboljšajo znanje slovenščine, spomnil, da to področje naslavlja novelirani zakon o osnovni šoli, ki ga je DZ že sprejel. Poudaril je, da Slovenija potrebuje tujo delovno silo, ki pa jo je treba čim bolje integrirati v družbo. Dodal je, da je osnovnošolsko izobraževanje ustavna pravica, ne glede na nacionalnost.

LJUBLJANA - Medtem ko so se ukrepi na področju draginje v preteklosti nanašali predvsem na cene energentov in hrane, se zdaj usmerjajo k cenam storitev, je v DZ v odgovoru na vprašanje poslanca SD Janija Prednika povedal premier Robert Golob. Vlada vztraja tudi pri davčni reformi, ki sicer nima neposrednega vpliva na spopad z draginjo, je dodal. Večino izhodišč zanjo pričakuje do konca prvega polletja.

TEL AVIV/LJUBLJANA - Izrael je kritičen do načrtov Slovenije in treh članic EU za priznanje Palestine. To bi pomenilo nagrajevanje terorizma in bi le povečalo regionalno nestabilnost, se je na petkovo skupno izjavo Slovenije, Španije, Irske in Malte, ki so izrazile pripravljenost na priznanje Palestine, na omrežju X odzval tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva. Priznanje palestinske države ni nagrada za terorizem, ampak gre za enega od načinov, kako obvarovati prebivalstvo Palestine pred državnim terorizmom izraelske okupacije, je opozoril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

LJUBLJANA - SDS je v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi za obravnavo po skrajšanem postopku. Predlagajo, da bi volivci na referendumu glasovali do enkrat letno, in sicer drugo nedeljo v maju. S tem želijo omejiti stroške za izvedbo referendumov in zvišati volilno participacijo, izhaja iz predloga novele.

LJUBLJANA - Redno sejo DZ so ob začetku prekinili vzkliki nekaj protestnikov s palestinskimi zastavami na balkonu velike dvorane. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je sejo za pet minut prekinila, varnostniki pa so medtem protestnike odstranili. Poslanko SDS Jelko Godec je zanimalo, kdo jih je povabil v DZ in kako bodo zagotovili, da se to ne bo ponovilo. Ocenila je, da v DZ ni poskrbljeno za varnost poslancev.

SARAJEVO - Slovenija je BiH podpirala pri reformah na poti v EU in jo bo tudi v prihodnje, je po pogovorih z zunanjim ministrom BiH Elmedinom Konakovićem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Izrazila je zadovoljstvo ob odločitvi Evropskega sveta za začetek pristopnih pogajanj Bruslja z BiH, so sporočili z MZEZ. Ministrica je Konakoviću čestitala za napredek BiH na poti v EU in mu zagotovila, da bo Slovenija BiH z izkušnjami in strokovnjaki pomagala tudi v prihodnje.

LJUBLJANA - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je s srečanjem z mladimi in predstavniki civilne družbe začela dvodnevni obisk v Sloveniji. Sodelovala je na javni tribuni Vprašaj predsednico. Na njej se je z mladimi pogovarjala o izzivih, ki so pred EU, o bližajočih se volitvah in o pomenu aktivnega državljanstva. Gre za obisk v okviru turneje po državah članicah Evropske unije pred junijskimi evropskimi volitvami.

LJUBLJANA - V ambulanti za voznike s posebnimi potrebami URI Soča je pregled opravil še zadnji od 30 pacientov, ki jim je zaradi odloženih pregledov v času stavke zdravnikov poteklo vozniško dovoljenje, je v izjavi medijem povedal generalni direktor URI Soča Zvone Čadež.

LJUBLJANA - Ministrstvo za gospodarsko, turizem in šport je s SID banko in Slovenskim podjetniškim skladom predstavilo povratne spodbude, ki so na voljo podjetjem. Do konca leta bodo omogočili preko 512 milijonov evrov posojil in finančnih instrumentov. Po besedah ministra Matjaža Hana je cilj je podpreti podjetja pri njihovi rasti, razvoju in poslovanju.

LJUBLJANA - Vseslovensko združenje malih deležnikov in Zveza potrošnikov Slovenije pozivata k podpori kolektivnim tožbam, ki so jih vložili proti štirim največjim operaterjem - Telekom Slovenije, A1, T-2 in Telemach. S podporo naročniki ne bi postali stranke v postopku, bi pa lahko razsežnost oškodovanja, ki bi jo pokazala množična podpora, vplivala na odobritev tožb.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je Silvu Drevenšku, ki ga je ptujsko okrožno sodišče zaradi trojnega umora leta 2020 v Gerečji vasi obsodilo na 30 let zapora, dosodilo dosmrtni zapor. Senat je pri presojanju med drugim upošteval dejstvo, da je bilo dejanje izvršeno v navzočnosti obtoženčevega mladoletnega sina, ki je ob tem ostal brez matere.

LJUBLJANA - Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije bo na sklepni prireditvi 54. Tedna slovenske drame v Kranju podelilo nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo ter priznanje Vladimirja Kralja za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih. Za življenjsko delo bo nagrajena Marinka Poštrak, priznanje pa bo prejela Zala Dobovšek.

LJUBLJANA - Fundacija Brumen bo prihodnje leto v Ljubljani gostila zaključni festival evropskih nagrad za oblikovanje (European Design Awards). Nagrade so eno najpomembnejših cehovskih priznanj na področju komunikacijskega oblikovanja in priložnost za promocijo slovenskih oblikovalcev in oblikovalk. Dogodek bo prvič gostoval v Sloveniji.

LJUBLJANA - V Španskih borcih je bila premiera plesne predstave Rosane Hribar Žalostna misel, ki jo lahko plešeš. Naslov označuje tudi vodilno misel oziroma motiv predstave, v kateri avtorica raziskuje dvojnost in nasprotnost življenja, ki sega od stvarnega do vere v ideale. Predstava je nastala v produkciji zavoda Flota.

mo/mo
© STA, 2024