Pregled - Slovenija, 23. 3. (sobota)

Ljubljana, 23. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 23. marca.

PLANICA - Slovenski skakalci v postavi Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc in Peter Prevc so na zadnji ekipni tekmi sezone v Planici pred 23.000 gledalci zasedli drugo mesto. rezultat so razglasili že po prvi seriji, saj je vodstvo tekmovanja zaradi vse močnejšega vetra finale odpovedalo.

BREŽICE - Na mejnem prehodu Slovenska vas so se zbrali nasprotniki postavitve začasnega azilnega doma na nekdanjem mejnem prehodu Obrežje. Shod sta na zahtevo krajanov organizirali krajevni skupnosti Velika Dolina in Jesenice na Dolenjskem, občina pa jima stoji ob strani, je za STA povedal brežiški župan Ivan Molan. Protestniki so glasno in mirno izrazili nasprotovanje načrtom vlade ter jo pozvali k razmislekuo alternativnih rešitvah, ki ne bi ogrožale njihove varnosti in dobrobita lokalne skupnosti.

LJUBLJANA - Vlada se je v petek na dopisni seji seznanila z vsebino dogovora o mediaciji s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pred mediacijskim centrom odvetniške akademije odvetniške zbornice. Za podpis dogovora o mediaciji je pooblastila državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Denisa Kordeža. Mediacija naj bi se začela prihodnji teden.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je obsodil petkov teroristični napad v Moskvi. "Močno obsojam včerajšnje grozljivo dejanje v Moskvi, v katerem so umrli in bili ranjeni številni nedolžni ljudje. Nič ne more opravičiti tovrstnih dejanj. Moje misli so z družinami ubitih in ranjenih," je zapisal na vladnem profilu na omrežju X. Že v petek so napad obsodili tudi na zunanjem ministrstvu.

LJUBLJANA - V UKC Ljubljana so letos zaradi oslovskega kašlja zdravili 11 otrok, večinoma dojenčke, stare do tri mesece. To so otroci, ki so premajhni, da bi jih lahko zaščitili s cepljenjem, bi pa lahko hospitalizacijo preprečili s cepljenjem njihovih mater v tretjem tromesečju nosečnosti, poziva strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

SLOVENJ GRADEC - Organizator licitacije vrednejšega lesa na Koroškem, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, se je znašel pod lupo kmetijske inšpekcije. Ta mu je naložila, da mora do 30. marca z zemljišča, ki je namenjeno kmetijski proizvodnji, odstraniti hlode. Odvozi so v teku, društvu je plačalo tudi globo, za prihodnje licitacije pa išče rešitve.

MARIBOR - Mariborski univerza in občina bosta v okviru projekta Greta, ki se osredotoča na razogljičenje tovornega prometa na funkcionalnih urbanih območjih, izvedli pilotno demonstracijo. Vzpostavljen bo manjši distribucijski center za okolju prijazno dostavo tovora v zadnjem kilometru proti središču Maribora.

VELENJE/KOPER - Raziskovalna ekipa velenjske Fakultete za varstvo okolja je izdelala lasten prototip za vzorčenje mikroplastike v manjših rekah, s katerim med drugim načrtujejo spremljanje vsebnosti ter plastike v Paki in Savinji. Inovacije za izboljšavo kakovosti pitne vode so razvili tudi v koprskem podjetju Nattura.

LJUBLJANA - V več krajih po državi so čez dan potekale spomladanske čistilne akcije, med drugim v okviru projekta Za lepšo Ljubljano v prestolnici. Letos so se med drugim osredotočili na skrb za drevesa in za kakovostno pitno vodo, na pomen samooskrbe in okolju prijazno pridobivanje energije ter odgovorno ravnanje z odpadki. Hkrati smo obeležili dan sajenja medovitih rastlin.

LJUBLJANA - Nevladna okoljska organizacija Svetovni sklad za naravo (WWF) je tako kot že vrsto let ljudi po vsem svetu pozvala, naj nocoj ob 20.30 po lokalnem času za eno uro ugasnejo luči in s tem prispevajo k večji ozaveščenosti o nujnosti varovanja planeta. Akciji, ki vsako leto poteka predzadnjo ali zadnjo soboto v marcu, se pridružujemo tudi v Sloveniji.

LJUBLJANA/ŽENEVA - Svetovni dan meteorologije je letos potekal pod geslom Na čelu boja proti podnebnim spremembam. Strokovnjaki opozarjajo, da se bodo podnebne spremembe v prihodnje še okrepile, planet pa je na robu že sedaj, zato je ukrepanje nujno.

bg/bg
© STA, 2024