Pregled - Slovenija, 21. 3. (četrtek)

Ljubljana, 21. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 21. marca.

PLANICA - Na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici so bila na sporedu prva tekmovanja. V kvalifikacijah za petkovo posamično tekmo je bil najboljši Japonec Ryoyu Kobayashi. Drugi je bil Poljak Piotr Žyla, tretji Avstrijec Daniel Huber, četrti pa najboljši Slovenec Timi Zajc. Na finalni tekmi sezone v Planici je najboljša smučarska skakalka to zimo Nika Prevc zmago v svetovnem pokalu potrdila s tretjim mestom. Po tekmi je prejela veliki kristalni globus. Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek je takoj po koncu kvalifikacij doživel posebno čast. V družbi poljskih tekmovalcev ter svojih reprezentančnih kolegov je iz rok poljskega predsednika Andrzeja Dude prejel najvišje odlikovanje zlati križ za gesto, ko se je na lanskem finalu sezone v Planici spomnil na Poljaka Dawida Kubackega, ki je moral sezono zaradi bolezni žene predčasno končati.

LJUBLJANA - Na Kongresnem trgu je več tisoč zbranih na shodu v organizaciji stranke SDS izrazilo nasprotovanje politiki vlade Roberta Goloba. Zbrani so poudarili, da imajo dovolj Goloba in njegove vlade, ki so jo pozivali k odhodu. Predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru dejal, da je Slovenija priča "vladavini nesposobnih". Zgrmela je na zgodovinsko dno legitimnosti katerekoli vlade, kar terja predčasne volitve, meni. Ocenil je, da sta Slovenijo v zadnjih dveh letih doleteli dve katastrofi, in sicer avgustovske poplave in vlada Roberta Goloba.

LJUBLJANA - K predčasnim volitvam so pozvali tudi na dogodku stranke NSi pod imenom Zbor za prihodnost. Oblast se mora zamenjati, saj aktualna vlada uničuje Slovenijo, je dejal predsednik stranke Matej Tonin. Z orisom po njihovi oceni slabega stanja so pritrjevali govorci s področij davkov in javnofinančne politike, kmetijstva, zdravstva ter medijev in komuniciranja.

LJUBLJANA/MOSKVA - Zunanje ministrstvo je za nezaželeno osebo razglasilo ruskega diplomata, ki mora Slovenijo zapustiti do prihodnjega četrtka. Za izgon se je Slovenija odločila zaradi velikega povečanja ruskih propagandnih aktivnosti zoper slovenske nacionalne interese, je povedal državni sekretar v premierjevem kabinetu Vojko Volk. Po poročanju portala Siol naj bi šlo za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov je bil po navedbah portala 24 ur na pogovoru na ministrstvu. Moskva se bo na izgon odzvala, je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

LJUBLJANA - Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je po sestanku z vodstvi bolnišnic povedala, da si direktorji prizadevajo, da bi delo ob umaknjenih soglasjih nekaterih zdravnikov za nadurno delo potekalo v normalnih okvirjih. Direktorji so ji poročali, da so imeli pri sestavljanju aprilskih urnikov nekaj manj težav kot pri urnikih za marec.

LJUBLJANA - Stavkovni odbor operaterjev številke 112 ne bo zaostroval stavke, preklical je tudi za 27. marec napovedan opozorilni shod pred vlado in DZ, je po pogajanjih sporočil državni sekretar na ministrstvu za obrambo (Mors) in vodja vladne pogajalske skupine Rudi Medved. Napredek v pogajanjih vidi tudi Sindikat Morsa, ki zastopa stavkajoče. Medved je dejal, da je večina stavkovnih zahtev usklajenih, odprto pa ostaja uvrščanje dispečerjev v plačne razrede.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je o v sredo izglasovani zahtevi državnega sveta za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda dejala, da mora biti parlamentarna preiskava zakonita in skladna z ustavo ter nikakor ne sme biti zlorabljena za namene političnega obračunavanja.

LJUBLJANA - Poslanske skupine so na izredni seji državnega zbora zgolj predstavile stališča do sprememb zakona o volitvah v DZ, ki so jih predlagali v SDS. Z njimi so želeli omogočiti, da bi bili predsedniki volilnih komisij ter njihovi namestniki lahko tudi pravni strokovnjaki, ne le sodniki. S tem pa je zakonodajni postopek za predlog zakona končan.

LJUBLJANA - Ustavno sodišče je pritrdilo pritožbi Mojce Šetinc Pašek in razveljavilo odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo dosojeno odškodnino zaradi žaljivega tvita Janeza Janše. "Tako vulgarno izražanje" ne more uživati visoke stopnje varstva, še posebej, ko gre za vplivnega politika, čigar izjave imajo večjo težo, med drugim pravi ustavno sodišče. Ustavno sodišče je izpostavilo, da gre za "sramotilno, zaničevalno izražanje" politika, kar škodi tudi demokraciji. Sramotenje novinark na spletu ne prizadene le njihovega osebnega dostojanstva, ampak prek poskusa utišanja kritičnih novinarskih glasov tudi javni interes do obveščenosti, ugotavlja.

BRUSELJ - Slovenija je v 20 letih članstva v Natu pomembno vlogo odigrala predvsem pri stabilizaciji Zahodnega Balkana, je ob obisku premierja Roberta Goloba povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Pozdravil je Golobovo napoved, da je Slovenija pripravljena okrepiti prisotnost na Kosovu, in povečevanje slovenskih izdatkov za obrambo. Golob je povedal, da bo Slovenija v bitki za prihodnjega generalnega sekretarja Nata resno preučila tako kandidaturo romunskega predsednika Klausa Iohannisa kot tudi kandidaturo odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja.

BRUSELJ - Slovenija pričakuje, da bodo voditelji držav EU prižgali zeleno luč začetku pristopnih pogajanj z BiH, je ob prihodu na vrh dejal premier Robert Golob. Kot je pojasnil, bo Slovenija vztrajala pri tem, karkoli drugega bi bilo nesprejemljivo. Udeležil se je tudi prvega vrha o jedrski energiji ter med drugim poudaril, da je jedrska energija prihodnost. Med drugim je izpostavil pomen zagotavljanja jedrske varnosti.

BRUSELJ - Premier Robert Golob podpira priznanje Palestine. Kot je povedal ob robu vrha EU, bo Slovenija Palestino predvidoma priznala skupaj še z nekaterimi drugimi članicami, da bo mednarodni učinek čim večji. Kdaj naj bi se to zgodilo, ni želel napovedovati. K priznanju palestinske države je sicer vlado pozvala poslanska skupina največje koalicijske stranke Gibanje Svoboda, ki jo vodi Golob.

BRDO PRI KRANJU - Notranji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije so se zavzeli za čimprejšnjo vzpostavitev trilateralnih mešanih policijskih patrulj. Preučili bodo, ali bi to lahko bila alternativa nadzoru na notranjih schengenskih mejah, vzpostavili pa naj bi jih do junija. Ker je cilj odprava tega nadzora, so se dogovorili, da kot alternativo nadzoru okrepijo mešane patrulje, je pojasnil notranji minister Boštjan Poklukar. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je predlagal srečanje šefov treh policij na Hrvaškem, da bi se dogovorili o operativnem sodelovanju teh patrulj.

LJUBLJANA - Vlada je v sredo za vodjo predstavništva pri ZN, Ovse in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju imenovala državno sekretarko v kabinetu premierja Melito Župevc. Vlada naj bi potrdila tudi novega veleposlanika v Beogradu. Kot piše portal N1, bo to direktor direktorata za gospodarsko diplomacijo Slobodan Šešum.

LJUBLJANA - Tudi zadnji poskus prodaje podjetja MLM se je končal neuspešno. Edini zainteresirani ponudnik je po opravljenem skrbnem pregledu oddal zavezujočo ponudbo, ki pa za Slovenski državni holding (SDH) ni bila sprejemljiva, saj je predvidevala večmilijonsko državno pomoč. Iz SDH so sporočili, da bodo nadaljevali aktivnosti za podporo družbi in objavili nov poziv za prodajo.

LJUBLJANA - Ljubljanska svetnica stranke Vesna Jasminka Dedić in član organizacije Alpe Adria Green Miha Jazbinšek zaradi kanala C0 pripravljata ustavno pobudo. Vložila jo bosta zaradi opustitve zaščite pravice do pitne vode in dolžnega ravnanja pri upravljanju vodnih virov s strani države. Dopolnila sta tudi kazensko ovadbo, povezano z gradnjo kanala, sta pojasnila na novinarski konferenci.

LJUBLJANA - Lutkarji po vsem svetu so praznovali svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico je letos spisala lutkovna ustvarjalka Ines Pašić. V njej je opozorila na skromen poklic lutkarja, a obenem na izjemno poslanstvo, saj po njenih besedah animatorji v igrah z lutkami vodijo stare rituale. Slovensko poslanico je spisal igralec in animator Miha Bezeljak.

PARIZ/LJUBLJANA - 21. marec je svetovni dan poezije. Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je 21. marec za svetovni dan poezije razglasila leta 1999 na svoji 30. generalni konferenci v Parizu z namenom, da z njim podpre jezikovno raznolikost in poveča slišnost ogroženih jezikov. Na druženje s poezijo so vabili tudi v številnih slovenskih mestih in Trstu. V Ljubljani se je nadaljeval dvodnevni 3. ljubljanski pesniški maraton. V Mariboru pa so opoldne pripravili branje pod naslovom Poezija povezuje.

LJUBLJANA - V 84. letu starosti je umrl baletni plesalec in koreograf Ivo Kosi, ki je glavnino svoje kariere ustvarjal kot član ljubljanskega baletnega ansambla. Kot koreograf je podpisal več krajših baletov v Ljubljani, Mariboru in na televiziji, pa tudi nekaj opernih predstav.

MARIBOR - Glazerjevo nagrado za življenjsko delo, ki jo podeljuje Mestna občina Maribor na področju kulture, letos prejme akademska slikarka Ida Brišnik Remec. Dobitniki Glazerjevih listin za posamezne dosežke pa so muzejski svetovalec Uroš Dokl, slikar Gregor Pratneker in sopranistka Nika Gorič, je sporočil pristojni občinski odbor.

apo/apo
© STA, 2024