Pregled - Slovenija, 20. 3. (sreda)

Ljubljana, 20. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 20. marca.

LJUBLJANA - Kandidacijska komisija SD je po pregledu soglasij pripravila predlog kandidatne liste za volilni kongres. Za mesto predsednika se bodo potegovali vodja poslancev SD Jani Prednik, ajdovski župan Tadej Beočanin in evropski poslanec Milan Brglez. Predsednica SD Tanja Fajon pa na aprilskem kongresu ne bo kandidirala za nov mandat, je sporočila v pismu članstvu in na družbenih omrežjih. Navedla je, da se na odstop s položaja predsednice stranke pripravlja s težkim srcem, a se zaveda, "odgovornosti, ki je s težo bremena afere 'sodna palača' stranko močno prizadela". Za mesto glavnega tajnika se bo medtem potegovalo pet kandidatov, med drugim nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček in nekdanji šef Sove Sebastjan Selan. Koalicijski partnerici Gibanje Svoboda in Levica sta ob napovedani menjavi na čelu SD zadržani s komentarji, saj da gre za interne zadeve stranke. Sprememb pri sodelovanju v koaliciji ne pričakujeta, prav tako ne menjav na resorjih v kvoti SD.

LJUBLJANA - Vlada je na seji sprejela predlog novele zakona o zdravniški službi. Predlog širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Predlagane spremembe večinoma sledijo nedavnemu vladnemu odloku o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki pa ga zdravniški sindikat Fides izpodbija na ustavnem sodišču. V Fidesu so nad vladno odločitvijo presenečeni, saj so na podlagi prvega mediacijskega sestanka razumeli, da želi tudi vladna stran stavkovne zahteve s pomočjo mediatorjev vsebinsko rešiti čim prej.

LJUBLJANA - Državni svetniki so sprejeli pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar, zadnji je v lasti premierja Roberta Goloba, ter domnevnem nezakonitem financiranju Gibanja Svoboda. Na tajnem glasovanju je predlog zahteve za odreditev preiskave podprlo 19 državnih svetnikov, 15 jih je bilo proti. Pobudo za odreditev parlamentarne preiskave je podal državni svetnik iz vrst SDS Andrej Poglajen, uradno pa je predlog vložila interesna skupina lokalnih interesov. Ostro so se na odločitev državnega sveta odzvali v Gen-I. Zahteva za ustanovitev preiskovalne komisije je po njihovem prepričanju nezakonita in neustavna, njen cilj pa pridobiti najširšo možno količino podatkov, ki bi jih nato lahko pobudniki selektivno spuščali v javnost in uporabljali za diskreditacijo družbe.

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA - Poljski predsednik Andrzej Duda je začel uradni obisk v Sloveniji. Z gostiteljico, predsednico republike Natašo Pirc Musar, sta izpostavila pomembnost podpiranja Ukrajine, dokler bo treba. Pirc Musar je v tej luči izpostavila zlasti vojaško pomoč, Duda pa je v luči naraščajoče ruske grožnje predlagal povečanje izdatkov za obrambo članic Nata na tri odstotke BDP. Poljskega predsednika je nato sprejel še premier Robert Golob. Osrednji temi pogovorov sta bili vojni v Ukrajini in Gazi, je sporočila vlada. Z zunanjo ministrico Tanjo Fajon pa sta govorila tudi o širitvi EU. V programu je imel tudi srečanje s predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in predsednikom državnega sveta Markom Lotričem.

LJUBLJANA - Vlada je na seji sprejela izhodišča za pripravo zakona o pravici do pozabe. Ta pravica bo ljudem, ki so preboleli raka, omogočila, da jim pri sklepanju finančnih, zavarovalnih in podobnih produktov ne bo več treba dajati informacij o svoji pretekli bolezni, je po seji vlade povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

LJUBLJANA - Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na pobudo SDS razpravljal o sklepu vlade za organizacijo dveh začasnih azilnih domov v občinah Brežice in Središče ob Dravi. Opozicija s pobudo, da naj odbor s sklepom vlado pozove k razveljavitvi tega sklepa, ni bila uspešna. Župani občin Središče ob Dravi, Ormož in Sv. Tomaž so na komisijo DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti medtem vložili peticijo proti vzpostavitvi začasnega azilnega doma v Središču ob Dravi. Vlado so pozvali, naj znova obravnava svoj sklep o organiziranju začasnih izpostav azilnega doma.

LJUBLJANA - Zaposleni na upravnih enotah so stavkali drugo sredo zapored. Pogajanja o stavkovnih zahtevah po navedbah sindikalne strani zaenkrat še niso blizu dogovora. Kot je po seji vlade pojasnil podpredsednik vlade ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, pa je vlada sprejela spremembe uredbe o upravnem poslovanju. Te bodo po njegovih besedah pripomogla k temu, da se urniki upravnih enot poenotijo, da se boljše organizira delo in so obremenitve ljudi, ki delajo na upravnih enotah, pravičneje razporejene.

LJUBLJANA - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedala, da Slovenija pripravlja dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Gre za podoben sporazum, kot ga je Kijev že sklenil z več državami. Poslance so med drugim zanimale še razmere v Gazi, kjer je ministrica zagotovila, da si Slovenija prizadeva zagotoviti takojšnjo prekinitev ognja, dostavo humanitarne pomoč in izpustitev talcev.

LJUBLJANA - Vlada je izdala uredbo o enkratnem nadomestilu občini za spodbujanje uvajanja vetrnih proizvodnih naprav. Z njim želi pospešiti uporabo vetrne energije v Sloveniji, ki je trenutno zanemarljiva, večji projekti pa po pravilu naletijo na nasprotovanje občin in lokalnega prebivalstva. Predvidena višina nadomestila je 200.000 evrov za en megavat.

LJUBLJANA/MARIBOR - Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je na seji za vršilca dolžnosti strokovnega direktorja znova imenoval Gregorja Norčiča. Na razpis za strokovnega direktorja s polnim mandatom, ki je bil objavljen 27. februarja, se namreč ni prijavil nihče. Svet Onkološkega inštituta Ljubljana pa je za vršilko dolžnosti strokovne direktorice soglasno imenoval onkologinjo Janjo Ocvirk. Vlada je medtem dala soglasje k imenovanju k imenovanju Vojka Flisa za generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za mandatno dobo štirih let. Prav tako je dala soglasje k razrešitvi Janeza Lavreta z mesta direktorja slovenjgraške bolnišnice.

LJUBLJANA - Novonastala Kmečka iniciativa ne sprejema sporazuma o nadaljnjem sodelovanju pri reševanju zahtev, ki so ga ta teden s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić podpisali v šestih kmetijskih organizacijah in je bil podlaga za odpoved protesta. V iniciativi menijo, da dogovor ne rešuje težav slovenskega kmeta, zato bodo nadaljevali protestne aktivnosti.

LJUBLJANA - Sedem reprezentativnih sindikalnih central je v odprtem pismu premierja Roberta Goloba pozvalo k obuditvi dialoga v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) in k enakopravni obravnavi socialnih partnerjev. Ob neodzivnosti napovedujejo možnost aktivacije delavcev. Kot posebej zaskrbljujoče so označile dejstvo, da na vladni strani ni nobene (pro)aktivnosti v zvezi z obuditvijo delovanja ESS.

LJUBLJANA - Letošnje 13. priznanje za razvojno najbolj prodorno občino Zlati kamen je osvojila Murska Sobota. Kot so sporočili organizatorji dogodka iz podjetja Planet GV, je omenjena mestna občina strokovni svet projekta prepričala s celovito prenovo mestnega središča, ki po njihovem mnenju sodi med najambicioznejše primere revitalizacije v Sloveniji.

LJUBLJANA - Konec marca se bo zaključil mednarodni projekt reševanja risov pred izumrtjem Life Lynx, v okviru katerega so v Slovenijo in na Hrvaško preselili 18 karpatskih risov. Zabeležili so več kot 30 potomcev doseljenih risov, kar je po njihovih navedbah optimistično sporočilo za prihodnost.

LJUBLJANA - V državnem zboru so slavnostno odprli razstavo o življenju madžarske narodne skupnosti iz Prekmurja. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v uvodnem nagovoru med drugim dejala, da je bogata kulturna dediščina madžarske narodne skupnosti neizbrisljiv kamenček kulturnega mozaika Slovenije.

LJUBLJANA - Na 26. Festivalu dokumentarnega filma je nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic prejel dokumentarec režiserke Kumjane Novakove Tišina razuma. Film nasprotuje mitu normaliziranja množičnih posilstev in spolnega suženjstva oz. sprejemanju spolnega nasilja kot naravni element vojne ali vojaškega konflikta.

jes/jes
© STA, 2024