Pregled - Slovenija, 18. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 18. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 18. marca.

LJUBLJANA - Valu vloženih predlogov za izvedbo posvetovalnih referendumov se z dvema novima predlogoma pridružuje tudi opozicijska SDS. Volivce bi povprašali o nastanitvah tujcev, ki vstopajo v državo nezakonito, in o zaupanju v vlado Roberta Goloba. Predlagajo, da bi državljane povprašali, ali so za to, da vlada zaključi svoj mandat in se razpišejo predčasne volitve poslancev v DZ. V Gibanju Svoboda menijo, da gre pri predlogih za manipulacijo in politično propagando pred evropskimi volitvami.

LJUBLJANA - Vladna pogajalska skupina in zdravniški sindikat Fides so na današnjem sestanku ob prisotnosti mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije pripravili predlog dogovora o mediaciji. Obe strani morata najprej izhodišča preveriti na svojih organih. Če bo dogovor sklenjen, se bo mediacija začela prihodnji teden. Vodja mediacijskega centra Iris Pensa v izjavi za medije vsebinskih podrobnosti ni želela razkrivati, saj da je pri mediaciji izredno pomembno načelo zaupnosti.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s predstavniki kmetijskih organizacij podpisalo dogovor, na podlagi katerega protesta v torek ne bo. Ministrica Mateja Čalušić je pozdravila pripravljenost kmetov na kompromise in pričakuje uspešne nadaljnje pogovore. Predsednik sindikata kmetov Anton Medved pa je povedal, da so na šest od sedmih zahtev dobili pozitiven odgovor ter da bodo nadalje zagovarjali interese kmetov.

JESENICE - V karavanškem predoru so slovesno obeležili preboj druge predorske cevi. Gre za enega od najpomembnejših infrastrukturnih projektov v državi, ki bo izboljšal pretočnost prometa med Slovenijo in Avstrijo. Promet bo po novi cevi lahko predvidoma stekel do konca leta 2025, nemoteno po obeh ceveh pa šele leta 2029.

LJUBLJANA - V času zdravniške stavke so od 15. januarja do 15. marca letos v javni zdravstveni mreži opravili 1.037.971 storitev, ker je 95.619 ali 10 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Se je pa od začetka stavke povečalo skupno število čakajočih, več je tudi posameznikov, ki na zdravstveno storitev čakajo nedopustno dolgo, je razvidno iz podatkov NIJZ.

LJUBLJANA - Stavkovni odbor operaterjev številke 112 je sprejel odločitev, da bodo v primeru, če ne pride do bistvenega premika v pogajanjih z vlado, zaostrili stavkovne aktivnosti in organizirali miren protest. Ta bo potekal pred vlado in DZ 27. marca, pet minut pred dvanajsto, so sporočili iz Sindikata ministrstva za obrambo.

LJUBLJANA - Marčno merjenje javnomnenjske podpore vladi je v primerjavi s prejšnjim mesecem, polnim pretresov in padcev podpore, tokrat skoraj nespremenjeno. Delo vlade kot uspešno ocenjuje le še 24,4 odstotka vprašanih, kar 70,3 odstotka pa jih meni, da je vlada neuspešna, kažejo rezultati raziskave Vox populi v Dnevniku. SDS bi volilo 23,1 odstotka vprašanih, Svobodo 14,1 odstotka, NSi 6,1 odstotka podpore. Sledita Levica s 4,8-odstotno podporo vprašanih in SD s 4,1-odstotno podporo. Na vrhu lestvice priljubljenosti je predsednica republike Nataša Pirc Musar.

LJUBLJANA - Slovenska javnost je močno razdvojena glede uzakonitve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Uzakonitvi je naklonjenih 47,3 odstotka vprašanih, 43,4 odstotka je ne podpira, 9,2 odstotka jih je neopredeljenih, kaže Dnevnikova javnomnenjska raziskava Vox populi. 55,2 odstotka vprašanih meni, da referendum o tem vprašanju ni potreben.

LJUBLJANA - Ministrstvo za digitalno preobrazbo je s partnerji začelo kampanjo z naslovom Mesec boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu. Njen namen je mlade, šolnike in starše ozaveščati o varnem in odgovornem vedenju na spletu ter kako se odzvati v primerih spletnega nasilja, so predstavili na novinarski konferenci.

BELTINCI - Luka Koper v Beltincih načrtuje izgradnjo mednarodnega logističnega centra. Pomurski župani so namero minuli teden na seji sveta regije soglasno podprli. Vrednost investicije naj bi bila več kot 500 milijonov evrov, okoli 300 ljudi pa naj bi tukaj dobilo delo, je za STA dejal župan Beltincev Marko Virag.

LJUBLJANA - Število delovno aktivnih se je po podatkih statističnega urada januarja v primerjavi z decembrom zmanjšalo za približno 2300 oziroma 0,2 odstotka na približno 939.000. Manj je bilo tako zaposlenih kot samozaposlenih. Januarski upad je bil največji pri starejših od 60 let.

LJUBLJANA - Slovenija se pridružuje pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Za ta namen je vlada zagotovila milijon evrov. Po poročanju tujih medijev naj bi ukrajinska vojska prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejela do junija. Češka je nakup streliva za Ukrajino v tretjih državah predlagala februarja kot odgovor na pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti za strelivo v EU.

LJUBLJANA - Slovenija je obsodila izvedbo predsedniških volitev na ukrajinskih ozemljih pod rusko zasedbo in zatrdila, da njihovega izida ne bo priznala. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je v zvezi z volitvami v Rusiji, na katerih si je Vladimir Putin zagotovil nov mandat, pohvalila pogum ruske opozicije, ki da vliva upanje za demokratično Rusijo.

BRUSELJ - Slovenija podpira predlog, da se del prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru sankcij, porabi za financiranje nabav orožja za Ukrajino, je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU povedala ministrica Tanja Fajon. Evropska komisija bo predlog glede tega po neuradnih informacijah predstavila še ta teden.

SEŽANA - Ministrica za kulturo Asta Vrečko je obiskala Sežano, kjer so ob 120. obletnici rojstva pesnika Srečka Kosovela prvič obeležili nov občinski kulturni praznik, posvečen temu pesniku Krasa. Kosovelove pesmi po njenih besedah sporočajo univerzalno sporočilo, kako se spopadati, živeti v svetu in ostati velik človek.

LJUBLJANA - Začel se je letošnji, 9. Kavč festival. V domove ter v druge neobičajne prostore bo subkulturni festival v sedmih dneh pripeljal 140 skupin iz 27 držav. Poleg intimnih sobnih dogodkov bo Kavč Festival potekal tudi po ljubljanskih klubih in številnih drugih slovenskih mestih ter ponovno tudi v Trstu. Skupno bo dogodkov okoli 230.

LJUBLJANA - V Mestni knjižnici Ljubljana v okviru projekta Svet med nami vsako leto pripravijo predstavitveni teden kulture izbrane države. Letos so ga namenili Braziliji. Teden brazilske kulture so odprli v Knjižnici Otona Župančiča.

LJUBLJANA - Po odpovedani sporni razstavi Popotovanja v Narodnem muzeju Slovenije leta 2022 z umetniškimi deli iz zbirke družine Boljkovac, ki naj bi po mnenju stroke vsebovala tudi ponaredke, gre zadeva zdaj na sodišče. Po poročanju Dnevnika je primer tam trenutno v fazi formalnega in materialnega predhodnega preizkusa obtožnega predloga.

gm/gm
© STA, 2024