Pregled - Slovenija, 11. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 11. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 11. marca.

LJUBLJANA/MARIBOR - Zdravniški sindikat Fides vstopa v deveti teden stavke. V torek naj bi se med sindikatom in vladno stranjo nadaljevala pogajanja, ki doslej, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, bistvenega napredka niso prinesla. Kot je napovedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, bosta strani med drugim govorili o možnosti mediacije. Za ta korak sta vladna in sindikalna stran predhodno izrazili pripravljenost, a se doslej zanj še nista odločili. Skrajni čas je, da se stavka zdravnikov zamrzne, zanjo ni prav nobenega razloga več, pa je po današnjem obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor v izjavi medijem dejal predsednik vlade Robert Golob.

LJUBLJANA - Vlada pri pripravah sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti favorizira delodajalce, ki raje kot pogajanja uporabljajo lobiranje, so na novinarski konferenci poudarili predstavniki reprezentativnih sindikalnih central. Če bodo spremembe sprejete mimo njih, so se pripravljeni obrniti na Sodišče EU. Minister za delo Luka Mesec je prepričan, da si s sindikati niso tako narazen.

LJUBLJANA - Državni svetniki na nadaljevanju seje, ki so jo prekinili konec februarja, niso opravili predvidene razprave o predlogu za ustanovitev preiskovalne komisije o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter domnevnem nezakonitem financiranju Gibanja Svoboda. Odločili so, da bodo razpravo in glasovanje opravili na eni od prihodnjih sej.

STOCKHOM - Slovenija je po rasti uvoza orožja v minulih petih letih zabeležila 3300-odstotno povečanje v primerjavi z obdobjem 2014-2018 in je ob Luksemburgu in Ukrajini med evropskimi državami, ki zabeležile največje povečanje, izhaja iz poročila, ki ga je objavil Mednarodni inštitut za mirovne raziskave (Sipri). Slovenski delež uvoza orožja sicer na globalni ravni predstavlja manj kot 0,05 odstotka.

LJUBLJANA - Regulirane cene naftnih derivatov bodo ob prilagojenih trošarinah v naslednjem 14-dnevnem obdobju ostale nespremenjene, prav tako ostaja do vključno 25. marca nespremenjena cena litra kurilnega olja. Da bodo lahko cene ostale nespremenjene, je vlada na dopisni seji znižala trošarino za neosvinčeni bencin ter zvišala trošarino za plinsko olje za pogon in za plinsko olje za ogrevanje.

LJUBLJANA/TOLMIN - Madžarska in Slovenija dobro sodelujeta na vojaškem in obrambnem področju ter na področju zaščite in reševanja, kar nameravamo ohranjati tudi v bodoče, je ob današnjem obisku madžarskega kolega Kristofa Szalay-Bobrovniczkyja povedal obrambni minister Marjan Šarec. Ob tem se je Madžarski zahvalil za pomoč Sloveniji po lanskih poplavah. Ministra sta srečanje sklenila na vojaškem pokopališču Loče pri Tolminu z odkritjem spomenika madžarskemu stotniku Emilu Czantu, ki je leta 1915 padel na soški fronti. Poudarila sta pomen sodelovanja pri ohranjanju spomina na grozote vojne in pri ohranjanju miru.

LJUBLJANA/MARIBOR - Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je izrazila začudenost, da inšpektorat za delo na URI Soča, kjer ambulanta za voznike s posebnimi potrebami kljub vladnemu odloku deluje omejeno, prejšnji teden ni odkril kršitev. Na ministrstvu so zato prek zdravstvenega inšpektorata inšpektorat za delo zaprosili za zapisnik nadzora, je dejala.

LJUBLJANA - Vladna pogajalska skupina je predstavnikom sindikatov upravnih enot posredovala predlog za rešitev stavkovnih zahtev, ki pa za sindikate ni sprejemljiv. Pripravili so svoj predlog, pričakujejo, da se bo vladna stran do njega opredelila in jih povabila na sestanek. Ta bi lahko potekal v torek, hkrati pa se pripravljajo na izvedbo stavke v sredo.

LJUBLJANA - V NSi ob več v parlamentarni postopek vloženih predlogih za posvetovalne referendume predlagajo izvedbo "superreferendumskega dneva". Kot smiselno ocenjujejo, da bi državljani ob vprašanjih o Jeku 2 in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja odločali tudi o dveh širših temah, migracijah ter zelenem prehodu, je dejal prvak NSi Matej Tonin.

LJUBLJANA - Na državnem odvetništvu nadaljujejo z zbiranjem informacij glede spornega nakupa stavbe na Litijski cesti. Potem ko je bila sredi februarja opravljena nova izmera velikosti stavbe, so se zdaj odločili še za novo cenitev njene vrednosti. V nedeljo pa si je stavbo na Litijski cesti ogledala nova ministrica za pravosodje Andreja Katič.

LJUBLJANA - Začeli so teči roki za volilna opravila pred junijskimi evropskimi volitvami. Tako je že mogoče vlagati kandidatne liste za volitve poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Kandidature lahko predlagajo politične stranke in volivci, vložiti jih bo mogoče do 10. maja. Mesec dni pred volitvami bo uradno stekla tudi volilna kampanja.

LJUBLJANA - Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije so do zdaj prejeli že skoraj 9000 vlog za uveljavljanje zagotovljene vdovske pokojnine, ki jo je uvedla pokojninska novela iz decembra. Ocenjujejo, da bo skoraj tretjina do zdaj vloženih zahtev zavrnjenih.

LJUBLJANA - Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc je na seji nadzornega sveta STA podal odstopno izjavo. Za predčasni odhod se je odločil iz osebnih razlogov, zadnji dan njegovega dela na STA bo predvidoma 13. maj. Nadzorni svet bo razpis za novega direktorja oz. direktorico objavil v torek.

Nova Gorica, 11. marca - Tri neeksplodirane letalske bombe, najdene na območju novogoriške železniške postaje, bodo onesposobili v nedeljo. Takrat bo potekala evakuacija prebivalcev tako na slovenski kot italijanski strani, so potrdili danes na sestanku na prefekturi v Gorici, potem ko so jim slovenski predstavniki civilne zaščite predstavili stanje in potrebne ukrepe.

CELJE - V Celjskem domu je pod okriljem Art kino mreže Slovenije potekala okrogla miza o problematiki kinematografov. Na njej so ministrica za kulturo Asta Vrečko, direktorica SFC Nataša Bučar, direktor občinske uprave Celje Gregor Deleja in predstavnica producentov Petra Vidmar spregovorili o izzivih art kinov in podpori slovenskemu filmu.

IZOLA - V Izoli se bo v prihodnjih dneh začela statična sanacija enega najpomembnejših kulturnih spomenikov, Podestatove palače. Dela bodo predvidoma trajala deset mesecev. Prva faza obnove bo stala nekaj več kot pol milijona evrov, za izvajalca pa je bila izbrana družba Geoit, so sporočili z Občine Izola.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu so v nedeljo zvečer v sklopu festivala Fabula gostili priznano srbsko književnico Mileno Marković. V pogovoru z Muanisom Sinanovićem, ki je prevedel njeno knjigo Otroci, je spregovorila o vsebini dela in siceršnjem ustvarjanju, ki je po njenih besedah vedno osebno, ni pa avtobiografsko. Ta oznaka se ji zdi za literaturo žaljiva.

ako/ako
© STA, 2024