Ženske ob mednarodnem dnevu na feminističnem protestu v Ljubljani opozorile na nevidno delo žensk

Ljubljana, 8. marca - Delovni odbor za feminizem pri Društvu Iskra je ob ob mednarodnem dnevu žensk na Kongresnem trgu v Ljubljani organiziral feministični protest pod geslom Če naše delo ni nič vredno, protestiramo. Udeleženke so opozorile na nevidno in neplačano delo, ki ga ženske opravljajo v družbi in zahtevale vzpostavitev mehanizmov socialne države.

Ljubljana, Kongresni trg.
Feministični protest v okviru festivala Rdeče zore in ob mednarodnem dnevu žensk, ki ga je pod geslom Če naše delo ni nič vredno, protestiramo! organiziral Iskrin Delovni odbor za feminizem.
Foto: Anže Malovrh/STA

Udeleženke protesta so zahtevale, da se reproduktivno delo žensk prepozna kot delo in zanj zahtevale dostojno plačilo. Zavzele so se tudi za podružbljanje reproduktivnega dela z vzpostavljajo in krepitvijo mehanizmov socialne države, ki lahko delo prenesejo z ramen posameznic v roke skupnosti.

Spregovorili sta ženski iz Jordanije in Gaze, ki sta opozorili na posledice kolonializma in pozvale k osvoboditvi Palestine izpod izraelske okupacije in takojšnjem premirju v Gazi.

*popravljeno 10. 3. ob 16:50 z nekoliko spremenjenimi navedbami v 2. in 3. odstavku

mde/apo
© STA, 2024