Pregled - Slovenija, 8. 3. (petek)

Ljubljana, 8. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 8. marca.

LJUBLJANA - Mednarodni dan žensk je minil v znamenju pozivov k odpravi neenakosti med spoloma ter enakim možnostim in enaki obravnavi žensk. Slišati je bilo opozorila, da kljub napredku na področju enakopravnosti boj za pravice žensk, ki so na mnogih področjih še vedno zapostavljene, še ni končan in je ključnega pomena. Čeprav smo skozi leta prizadevanj feminističnih gibanj priča napredku in premikom k pravičnejši družbi, je zavzemanje za pravice in dostojanstvo žensk še vedno ključnega pomena, je na slovesnosti v predsedniški palači poudarila predsednica Nataša Pirc Musar. Minister za delo Luka Mesec je po srečanju s predstavniki Društva SOS telefon dejal, da se pri prenovi družinskega zakonika osredotočajo na vprašanje nasilnih zvez, uvajajo pa tudi sistem, ki bo omogočal preverjanje plačnih razlik med moškimi in ženskami.

LJUBLJANA - Vodja kabineta predsednika vlade Petra Škofic se v kratkem poslavlja s te funkcije, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. Namesto nje na to funkcijo prihaja Luka Špoljar, sicer sedanji sekretar poslanske skupine največje vladne stranke Gibanje Svoboda. Cilj vseh menjav je po besedah podpredsednika Svobode Mateja Arčona še bolj povezana stranka na vseh nivojih njenega delovanja ter boljša komunikacija. Pri slednji naj bi določene naloge prevzel tudi sam.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je DZ obvestila o menjavah svojih članov v delovnih telesih DZ. Članstvo odvzemajo poslancem Anžetu Logarju, Evi Irgl in Dejanu Kalohu, ki nedavno niso podpisali izjave o zvestobi stranki do konca mandata. Njihova mesta bodo zasedli drugi poslanci SDS, med drugim pa naj ne bi več prejemali vabil na seje poslanskih skupin in bili uvrščeni na seznam razpravljavcev v DZ. SDS pa bo DZ sporočila tudi nov sedežni red, po katerem bodo Kaloh, Logar in Irgl sedeli v zadnji vrsti.

LJUBLJANA - Poplave so nekoliko zaustavile dinamiko aktivnosti na severnem delu tretje razvojne osi, a za naprej so cilji optimistični, je po sestanku s koroškimi župani, predstavniki Darsa ter ministrstva za naravne vire in prostor dejala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Sestanek je opisala kot zelo operativen. Na njem so govorili predvsem o pripravah dveh državnih prostorskih načrtov za tretjo razvojno os od Slovenj Gradca do Dravograda in od tam proti Prevaljam in Avstriji.

LJUBLJANA - Trenutna raven obrestnih mer bo ob dovolj dolgem ohranjanju pomembno prispevala k pravočasni vrnitvi inflacije na ciljno raven, je po četrtkovi seji sveta ECB, ki ni spremenil osrednjih obrestnih mer za območje z evrom, v sporočilu za javnost zapisal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle. Nadaljnji koraki sveta bodo še naprej odvisni od aktualnih razmer, je napovedal.

LJUBLJANA - Sestanek socialnih partnerjev o evidentiranju delovnega časa se ni izšel po željah ministrstva za delo. Sindikati so namreč pogajanja predčasno zapustili. Razloge za to bodo javnosti pojasnili v ponedeljek, znano pa je, da so proti večjim spremembam zakonodaje, medtem ko delodajalci vztrajno nasprotujejo vsem novembra uveljavljenim spremembam.

LJUBLJANA - Zdravstveni inšpektorat je v URI Soča preverjal spoštovanje določil s področja zdravniške službe in pacientovih pravic med zdravniško stavko. Inšpektorat za delo pa je preverjal spoštovanje določil zakona o stavki in delovnopravne zakonodaje. V nobenem pregledu niso zaznali neskladnosti ali kršitev, so poudarili v URI Soča. Zagovornik načela enakosti je namreč v sredo predlagal inšpekcijski nadzor zaradi suma diskriminacije. Meni, da je zavod s tem, ko invalidom ne zagotavljajo pregledov za vozniško dovoljenje, to skupino prizadel bolj kot ostale.

LJUBLJANA - Odbor DZ za delo je na nujni seji na zahtevo SDS obravnaval vprašanje višine pokojnin. V SDS so opozorili, da vlada ni izpolnila svoje obljube s konca leta 2022 o 4,5 odstotka višjih pokojninah. Minister za delo Luka Mesec pa je poudaril, da so v tem mandatu sprejeli več ukrepov za boljši položaj upokojencev in bodo v tej smeri nadaljevali. Predlagane sklepe je odbor zavrnil.

LJUBLJANA - Na NIJZ so v zadnjih dneh prejeli prijave treh primerov ošpic pri mladoletnih osebah. Zbolela sta dva osnovnošolska otroka ter dijak srednje šole, ki proti bolezni niso bili zaščiteni s cepljenjem. Po dosedanjih podatkih primeri med seboj epidemiološko niso povezani. Epidemiološka preiskava še poteka, so sporočili z inštituta.

BRDO PRI KRANJU - Vrhovno sodišče RS je na Brdu pri Kranju pripravilo dogodek ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU. Govorniki, med katerimi je bil tudi predsednik Sodišča Evropske unije Koen Lenaerts, so izpostavili dobro sodelovanje med nacionalnimi in evropskimi sodišči pri zaščiti evropskega prava in skupnih vrednot.

HAAG - Na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) je za devetletni mandat zapriseglo šest novih sodnikov, med njimi tudi 42-letna Beti Hohler, ki je s tem postala najmlajša sodnica v zgodovini ICC in prva Slovenka na tem položaju. V prisegi se je zavezala, da bo kot sodnica častno, zvesto, nepristransko in vestno opravljala svoje dolžnosti in pristojnosti ter da bo spoštovala zaupnost preiskav in pregona ter tajnost posvetovanj.

LJUBLJANA - Naše sporočilo ob mednarodnem dnevu žensk je, da želimo mir in politično rešitev vojne v Gazi, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je na obisku gostila predstavnice izraelske organizacije Women Wage Peace ter palestinske Women of the Sun. Kot je poudarila, slovenska zunanja politika ni ne propalestinska ne proizraelska, temveč proaktivna v iskanju miru. Zvečer so vse sodelovale na okrogli mizi z naslovom Ženske v prizadevanjih za mir in varnost na Bližnjem vzhodu.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je naklonjen morebitni kandidaturi nizozemskega premierja Marka Rutteja za novega generalnega sekretarja zveze Nato, so za STA sporočili iz njegovega kabineta. Ob tem so dodali, da pogovori o novem generalnem sekretarju še potekajo, odločitev pa mora biti sprejeta soglasno.

ZAGREB - Predstavniki policij Slovenija in Hrvaške so predstavili skupno operativno delovno skupino za boj proti tihotapljenju migrantov Zebra, ki bo na pobudo Hrvaške začela delovati naslednji teden. Delovala bo iz Hrvaške in pod okriljem Europola. Na Hrvaškem so letos pridržali skoraj 500 tihotapcev migrantov, v Sloveniji pa 144, so še povedali.

LJUBLJANA - Višje sodišče je v četrtek potrdilo obsodilno sodbo 45-letnemu Žarku Gorenjcu za umor žene marca 2021 v domači hiši v bližini Grosupljega, mu je pa prvotno kazen prvostopenjskega sodišča s 23 znižalo na 21 let zapora, poročajo mediji. Sodba je tako pravnomočna.

LJUBLJANA - Nedavno odkritega dela Ivane Kobilca na dražbi, ki je potekala v ljubljanski Galeriji Kos v pasaži Nebotičnika, niso prodali. Kot je za STA pojasnil galerist Leon Pogelšek, je bil ponujen znesek za sliko 25.000 evrov, kar pomeni, da dražitelji niso dosegli t. i. rezervne cene oziroma pričakovanega zneska zanjo, ki je bil 29.000 evrov.

apo/apo
© STA, 2024