Pregled - svet, 4. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 4. marca - Pregled dogodkov v svetu v ponedeljek, 4. marca.

KAIRO/GAZO - Posredniki in pogajalska ekipa Hamasa so po poročanju egiptovske državne televizije dosegli pomemben napredek na pogovorih o prekinitvi ognja v Gazi. Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na enklavo, ki so terjali več žrtev. Med drugim naj bi ciljala stanovanjsko sosesko v mestu Rafa in tovornjak, ki je razdeljeval humanitarno pomoč.

WASHINGTON/ŽENEVA/ADEN - Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v nedeljo izpostavila izjemno slabe humanitarne razmere na območju Gaze in pozvala tako gibanje Hamas kot Izrael, naj sprejmeta dogovor o šesttedenskem premirju v zameno za izpustitev talcev. Obenem je kritizirala Izrael zaradi nezadostnih dobav pomoči. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je medtem opozoril, da je vojna med Izraelom in Hamasom sod smodnika, ki bi lahko zanetil konflikte širom Bližnjega vzhoda. Pred obalo Jemna pa je bila tarča napada kontejnerska ladja, ki je plula pod liberijsko zastavo, povezana pa naj bi bila z Izraelom.

MOSKVA/BERLIN - Rusija je v luči nedavno razkritega zaupnega pogovora nemških častnikov o vojni v Ukrajini na pogovor poklicala nemškega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa, poročajo ruski mediji. V Berlinu so to zanikali. Kremelj je ob tem opozoril, da vsebina pogovora dokazuje vpletenost Zahoda v vojno v Ukrajini. Nemški obrambni minister Boris Pistorius je v nedeljo objavo posnetka označil za hibridni napad.

ŽENEVA - Več kot 40 držav je pozvalo k neodvisni mednarodni preiskavi smrti ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. Države, med njimi ZDA, EU in Združeno kraljestvo, so končno odgovornost za njegovo smrt pripisale ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Skupaj 43 držav, med njimi tudi članice EU, ZDA, Velika Britanija, Ukrajina, Kanada in Norveška, je izrazilo ogorčenje zaradi smrti Navalnega v Svetu ZN za človekove pravice.

MOSKVA/KIJEV - Na mostu v osrednji ruski regiji Samara je odjeknila eksplozija, zaradi katere je bil ustavljen železniški promet, je sporočila železniška družba. Incident je pripisala "intervenciji nepooblaščenih oseb" in dodala, da v eksploziji ni bil nihče poškodovan. Odgovornost je medtem že prevzela Ukrajina.

DENVER - Vrhovno sodišče ZDA je soglasno odločilo, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump v zvezni državi Kolorado lahko sodeloval na strankarskih volitvah za predsedniškega kandidata republikanske stranke. S tem je vse bolj verjetno, da se bo Trump novembra znova potegoval za položaj predsednika ZDA. Po Koloradu sta Trumpa z glasovnic strankarskih volitev črtali še državi Maine in Illinois, vendar ga odločitev vrhovnega sodišča v primeru Kolorada avtomatično vrača na glasovnice tudi tam in v drugih državah, kjer bi ga morda skušali izločiti na podoben način.

WASHINGTON - Nekdanja guvernerka Južne Karoline Nikki Haley je v nedeljo na strankarskih zborovanjih za izbiro predsedniškega kandidata republikanske stranke v prestolnici Washington zanesljivo premagala Donalda Trumpa in tako dosegla svojo doslej edino zmago. Trump je pred tem konec tedna zmagal v treh državah.

PARIZ - Francija je pravico do splava vpisala v ustavo kot "zagotovljeno svoboščino". Za vpis je glasovalo skupno 780 poslancev obeh domov francoskega parlamenta, 72 jih je bilo proti. Zgodovinsko glasovanje so v dvorani pospremili s stoječimi ovacijami. Francoski predsednik Emmanuel Macron je po glasovanju pozdravil francoski ponos in poudaril, da je Francija s tem svetu poslala univerzalno sporočilo. Med glasovanjem se je v bližini kongresa v Versaillesu zbralo več sto aktivistov proti splavu, ki so protestirali proti spremembi ustave.

KÖLN - V požaru v domu za starejše v kraju Bedburg-Hau v nemški zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so umrli štirje stanovalci, še najmanj 23 ljudi je bilo poškodovanih, je sporočila policija. Vzrok požara, ki je izbruhnil ponoči, za zdaj ni znan.

ALICANTE - V požaru, ki je ponoči izbruhnil v stanovanjskem bloku v mestu Villajoyosa v bližini Alicanteja na zahodni obali Španije, so umrli najmanj trije ljudje, med njimi en otrok, so sporočile lokalne oblasti. Gasilci so sicer požar uspeli hitro zajeziti in pogasiti.

BRUSELJ - Evropska komisija in države članice se strinjajo, da zakonodaje o Evropski agenciji za mejno in obalno stražo ni treba spreminjati, je po zasedanju notranjih ministrov unije povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Nedavno je sicer k spremembi te zakonodaje pozvala evropska ombudsmanka.

TIRANA - V albanskem mestu Kucova so odprli prvo letalsko oporišče zveze Nato na Zahodnem Balkanu. Z naložbo v vrednosti več kot 50 milijonov evrov je zveza Nato posodobila staro oporišče albanskih letalskih sil, ki so ga v 50. letih prejšnjega stoletja zgradili na površini 350 hektarjev in je bilo dolgo zapuščeno. Kucova bo zdaj taktično in operativno oporišče zavezništva.

PORT-AU-PRINCE - Vlada na Haitiju je v nedeljo razglasila izredne razmere in uvedla policijsko uro, da bi zajezila val nasilja, ki ga je sprožil nedavni napad oboroženih tolp na zapor v prestolnici Port-au-Prince. V napadu je bilo ubitih najmanj 12 ljudi, iz zapora pa je pobegnilo okoli 4000 zapornikov.

TEHERAN - Na petkovih volitvah v Iranu je bilo izvoljenih 245 poslancev parlamenta v Teheranu, je sporočila iranska volilna komisija in pojasnila, da se bodo kandidati za preostalih 45 poslanskih mest pomerili v drugem krogu. Udeležba na volitvah, na katerih so po pričakovanjih slavili vladajoči konservativci, je bila sicer rekordno nizka, 41-odstotna.

SEUL - Oborožene sile ZDA in Južne Koreje so začele obsežne skupne vojaške vaje Freedom Shield, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Enajstdnevne vaje vključujejo računalniške simulacije in vaje na terenu, po navedbah Seula pa bo v ospredju vaj obramba pred jedrskimi grožnjami Severne Koreje.

PARIZ - Začelo se je sojenje operaterju francoskih železnic SNCF in osebju v povezavi z nesrečo hitrega vlaka TGV na poskusni vožnji med Strasbourgom in Parizom leta 2015, v kateri je umrlo enajst ljudi, 42 pa je bilo ranjenih. Podjetju grozi globa do 225.000 evrov, osebju pa globa do 45.000 evrov in tri leta zapora.

DUNKERQUE - Večja skupina migrantov je v nedeljo prečkala Rokavski preliv, pri čemer je utonila sedemletna deklica, ko se je prevrnil eden izmed osmih čolnov, s katerimi je iz Francije v Veliko Britanijo v zgolj enem dnevu skupno prispelo več kot 300 ljudi.

RIM - Umrla je vodja italijanske skrajne marksistične organizacije Rdeče brigade Barbara Balzerani, ki je bila več desetletij v zaporu zaradi svoje vloge v političnem nasilju v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, med drugim pri ugrabitvi in umoru nekdanjega predsednika vlade Alda Mora leta 1978. Stara je bila 75 let.

CAPE CANAVERAL - Iz vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral je pozno v nedeljo proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poletela posadka, ki jo sestavljajo trije ameriški astronavti in ruski kozmonavt. V vesolje jih je na krovu kapsule Dragon Endeavour ponesla raketa Falcon 9 podjetja SpaceX.

BRUSELJ - Države članice EU so dokončno potrdile zakonodajo, ki vzpostavlja nov okvir za učinkovitejše sodelovanje javnih uprav posameznih držav, da bi olajšali čezmejno zagotavljanje javnih storitev. Prinaša pa tudi ukrepe za spodbujanje inovacij ter izmenjavo veščin in znanja, so navedli na Svetu EU.

BRUSELJ - Evropska komisija je ameriškemu tehnološkemu velikanu Apple naložila plačilo več kot 1,8 milijarde evrov globe, ker naj bi podjetje prek trgovine App Store s trga iztiskalo druge ponudnike pretočne glasbe. Apple je napovedal, da se bo na odločitev pritožil.

mc/spo/rpe/msc/blm/vr/rp/lkr/sg/jb/bg/rbi/mc
© STA, 2024