Pregled - Slovenija, 4. 3. (ponedeljek)

Ljubljana, 4. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 4. marca.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je na seji DZ predstavnike sindikata Fides znova pozval k zamrznitvi zdravniške stavke. O boljših delovnih pogojih za zdravnike in zdravstveno osebje bodo po njegovih besedah odločali na stebrnih pogajanjih o plačni reformi. V torek se bosta najprej sestala premier in predsednik Fidesa Damijan Polh, nato pa se bodo po skoraj dveh tednih sestali predstavniki vlade in Fidesa. Na mizi bo tudi predlog o sprožitvi mediacije.

LJUBLJANA - Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka o naboru storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati med stavko, s predlogom za začasno zadržanje izvajanja. Po oceni Fidesa odlok posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je poudarila, da odlok do odločitve ustavnega sodišča velja. Vlada pa že pripravlja interventni zakon, ki bo vseboval enake ukrepe kot odlok.

LJUBLJANA - Država je doslej za celotno popoplavno obnovo izplačala 600 milijonov evrov, od tega skoraj 100 milijonov 10.000 fizičnim osebam oz. gospodinjstvom. S tem je premier Robert Golob na seji DZ odgovoril na poslansko vprašanje iz vrst NSi na temo domnevno prepočasne obnove. Za selitev oz. rušenje je po Golobovih besedah predvidenih 384 objektov, odločitev o tem pa je sprejela stroka in ne politika.

LJUBLJANA - Na krovnih pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja so obravnavali sindikalni odgovor na vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij. Predvidena implementacija plačne reforme v petih letih ob odsotnosti usklajevanja z inflacijo za sindikalno stran ni sprejemljiva, so pa pogajalci okvirno opredelili polje pogajanj. Strinjali so se, da se bodo pogajali o predlogu plačne lestvice, ki se začne z letošnjo minimalno plačo.

BRUSELJ/BREŽICE/SREDIŠČE OB DRAVI - Notranji minister Boštjan Poklukar se je udeležil zasedanja notranjih ministrov EU, kjer so se pogovarjali o omejevanju migracij. Poklukar je dejal, da se je v zadnjih dveh mesecih število nezakonitih prehodov meje med Hrvaško in Slovenijo bistveno povečalo, zato za zdaj začasni nadzor na meji ostaja. Povečanje prehodov je tudi razlog za vladno odločitev o vzpostavitvi dveh novih izpostav azilnega doma na Obrežju in v Središču ob Dravi. Župana obeh občin sta začudena, saj o tem z vladne strani uradno nista bila obveščena.

BRUSELJ - Ministri EU, pristojni za energetiko, so na zasedanju podprli enoletno podaljšanje prostovoljnega cilja vsaj 15-odstotnega zmanjšanja glede na obdobje od aprila 2017 do marca 2022. Predstavniki 12 članic t. i. Jedrskega zavezništva EU, tudi Slovenije, pa so se v skupni izjavi zavzeli za vzpostavitev celovitega evropskega okvirja za razvoj na področju jedrske energije.

BAKU - Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer se je v petek udeležil ministrskega srečanja svetovalnega sveta za Južni plinski koridor, ki je potekalo skupaj z ministrskim srečanjem svetovalnega odbora za zeleno energijo. Ta koridor je po Kumrovi oceni ključni mehanizem za zagotavljanje energetske preskrbe EU, sploh ob izzivih energetske varnosti.

LJUBLJANA - Družba Mendota Invest v lasti madžarske banke OTP je pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo Emonike. Gradnja kompleksa s trgovskim središčem na območju novega potniškega centra v Ljubljani bo stekla ta mesec, ocenjena je na več kot 350 milijonov evrov, končana naj bi bila do konca leta 2026.

LJUBLJANA - Poslanci NSi s prvopodpisanim Aleksandrom Reberškom so v parlamentarno proceduro vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o koalicijskem predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ. Menijo, da zakon ni potreben in da je škodljiv.

LJUBLJANA - Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je odločil, da bo sledil mnenju sindikata Fides glede nezakonitosti vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, tako da bodo v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami še naprej obravnavali le paciente, stare do 18 in nad 65 let.

LJUBLJANA - Ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon so odpustili iz ljubljanskega kliničnega centra. Potem ko je bila 25. februarja hospitalizirana zaradi vnetja ledvic, se ji je stanje izboljšalo, po priporočilu zdravnikov pa bo na bolniški še dva dni.

MARIBOR - Skladišča Nadškofijske karitas Maribor so trenutno skorajda prazna. Kot je povedal predsednik omenjene humanitarne organizacije Branko Maček, je stiska huda, saj še vedno čakajo na pomoč, ki jo za socialno ogrožene namenja EU. Ta je bila že lani količinsko zaradi vse dražje hrane skoraj polovico manjša.

LJUBLJANA - Ministrstvo za kulturo je v javno razpravo poslalo predlog zakona o dodatku k pokojnini za izjemne dosežke na področju umetnosti, ki naj bi za dobitnike Prešernove nagrade za življenjsko delo znašal 100 odstotkov, za prejemnike nagrade Prešernovega sklada ob vsaj še eni nagradi pa 50 odstotkov.

LJUBLJANA - Nacionalni svet za kulturo je razpravljal o predlaganem akcijskem načrtu 2024-2027 ob resoluciji o nacionalnem programu za kulturo (NPK) 2024-2031, ki sta do konca meseca v javni razpravi. Pozval je vlado k zvišanju proračunskih sredstev za kulturo, k razmisleku o večletnem sofinanciranju javnih zavodov ter o večji ambicioznosti na področju investicij.

LJUBLJANA - Po raziskavi Slovensko javno mnenje, ki jo je izvedel Center za raziskovanje javnega mnenja in množičnih komunikacij na FDV, med institucijami najbolj zaupamo gasilcem in civilni zaščiti, najmanj pa cerkvi in duhovnikom, vladi in DZ. Najbolj ponosni smo na dosežke slovenskih športnikov.

LJUBLJANA - Policija je po sobotni organizirani objestni vožnji v garažni hiši pri nakupovalnem središču Supernova na Rudniku izdala 15 plačilnih nalogov in pet opozoril, obravnavala je tudi prometno nesrečo, za katero naj bi izdala kazensko ovadbo zaradi nevarne vožnje. Organizatorja dogodka še iščejo.

BETLEHEM - Skupnost ameriških Slovencev v pensilvanskem Bethlehemu je v nedeljo sporočila, da so od škofije Allentown odkupili poslopje katoliške cerkve sv. Jožefa, ki se tako za zdaj še ne bo zaprla.

bst/bst
© STA, 2024