Pregled - Slovenija, 3. 3. (nedelja)

Ljubljana, 3. marca - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 3. marca.

LJUBLJANA - Minister za obrambo Marjan Šarec je v pogovoru za STA opozoril, da vojni v Ukrajini in Gazi, napetosti na Zahodnem Balkanu in vzpon nacionalizmov v EU nakazujejo, da smo v neki nemirni dobi, zato moramo ostati budni. Kot je dejal, možnosti za napotitev pripadnikov Slovenske vojske v Ukrajino ni. Sicer ob vlaganjih v opremo in kadre tokrat pričakuje boljšo letno oceno Slovenske vojske.

LAŠKO - Mineva 15 let od odkritja posmrtnih ostankov žrtev povojnih pobojev v rovu svete Barbare v Hudi Jami pri Laškem. Komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč je leto 2024 razglasila za leto spomina na 15 let od vstopa v rov in dialoga o pokopu nepokopanih mrtvih. Kot je poudaril predsednik Nove slovenske zaveze Matija Ogrin, se ob naslednjih ekshumiranih žrtvah povojnih pobojev ne sme ponoviti pasivnost ali celo blokada glede pokopa.

LJUBLJANA - Svetovni dan sluha letos Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije zaznamuje s sloganom Skrbite in pazite na svoj sluh. Z njim želijo opozoriti na okvare sluha tistih, ki so izpostavljeni hrupu, pa tudi preglasnim zvokom. Po ocenah šumenje v ušesih ali tinitus prizadene približno 300.000 Slovencev.

LJUBLJANA - Več voznikov je v soboto zvečer objestno divjalo v prostorih garažne hiše nakupovalnega središča Supernova na Rudniku v Ljubljani, eden od voznikov je z avtomobilom trčil v betonski steber. Dogajanje je opazovalo in spodbujalo več sto ljudi. Posredovala je policija in oglobila več kršiteljev cestnoprometnih predpisov.

LAHTI - Smučarski skakalec Peter Prevc je po odličnem skoku v finalni seriji tekme za svetovni pokal osvojil drugo mesto.

bst/bst
© STA, 2024