Pregled - Slovenija, 29. 2. (četrtek)

Ljubljana, 29. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 29. februarja.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela odlok, s katerim določa zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, je v izjavi dejala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Odlok naj bi začel veljati v petek. V zdravniškem sindikatu Fides menijo, da je določanje obsega zdravstvenih storitev z odlokom nezakonito. Opozarjajo, da se z njim posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke ter da ni pravne podlage, na kateri bi vlada z odlokom določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa. Tudi v Zdravniški zbornici Slovenije ocenjujejo, da za vladni odlok "ni videti pravne podlage".

LJUBLJANA - V Zvezi organizacij pacientov Slovenije so pripravljeni prevzeti vlogo mediatorja med zdravniškim sindikatom Fides in vlado. Predlog za mediacijo so posredovali predsedniku vlade Robertu Golobu in predsedniku Fidesa Damjanu Polhu. Iz sindikata Fides so sporočili, da ostajajo odprti za vse oblike reševanja stavkovnih zahtev, tudi za vključitev mediatorja, po možnosti iz države EU, ki bo slovensko vlado vrnil na pogajanja o stavkovnih zahtevah, ki so pravno edina prava pot za iskanje rešitev za prenehanje stavke.

LJUBLJANA - Umar je napoved gospodarske rasti za letos znižal na 2,4 odstotka, za leto 2025 pa jo je ohranil pri 2,5 odstotka. Na gospodarska gibanja bodo po pričakovanjih ugodno vplivali nadaljnja rast investicij, umirjanje inflacije in okrevanje tujega povpraševanja. Povprečna letna inflacija naj bi se z lanskih 7,4 odstotka znižala na 2,7 odstotka, prihodnje leto pa se ob izteku draginjskih ukrepov zvišala na 3,4 odstotka.

LJUBLJANA - Februarja se je letna inflacija malenkost okrepila. Cene življenjskih potrebščin so se v medletni primerjavi zvišale za 3,4 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več kot januarja. Največ so k prispevale višje cene v zdravstvu ter pri izdelkih in storitvah iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. V mesečni primerjavi so se cene zvišale za 0,8 odstotka, po navedbah statističnega urada predvsem zaradi dražjih počitniških paketov na tujem.

LJUBLJANA - Državna volilna komisija (DVK) je sprejela rokovnik za izvedbo volilnih opravil za evropske volitve, ki bodo 9. junija. Volilna opravila bodo začela teči 11. marca. Od tega dne bo možno zbiranje podpore listam kandidatov. Kot kaže, pa se bo rešil tudi zaplet s tajniki volilnih komisij v Ljubljani. Pred časom so namreč odstopili tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki z območja Ljubljane. Kot pa je pojasnil direktor službe DVK Igor Zorčič, ga je načelnica ljubljanske upravne enote obvestila, da je po zadnjih informacijah soglasje za delo v volilnih komisijah dalo 24 uslužbencev.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je končala še en prekrškovni postopek, vezan na izplačilo denarnih nadomestil za neizkoriščen del dopusta ministrom prejšnje vlade. Za nekdanjo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec je ugotovila kršitev določbe, ki ureja način izogibanja nasprotju interesov, in ji izrekla globo v višini 400 evrov.

LJUBLJANA - Upokojenci so prejeli še višje pokojnine in invalidska nadomestila kot januarja. Februarska redna uskladitev namreč znaša 8,8 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke več od januarske delne redne uskladitve, ki je bila v višini 8,2 odstotka. Tokratni znesek bo ob tem še nekoliko višji tudi zato, ker bo izplačan poračun za januar. Za izplačilo 8,8-odstotne uskladitve od 1. januarja bo moral Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovaje na letni ravni izplačati 603 milijone evrov.

LJUBLJANA - Vlada je sklenila, da se za potrebe nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito organizirata izpostavi azilnega doma na območju nekdanjih mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. Poleg tega je vlada podaljšala nastanitev beguncev iz Ukrajine v Postojni ter projekt nastanitve otrok iz Luganske regionalne sirotišnice.

LJUBLJANA - Nadzorni svet zdravstvene zavarovalnice Vzajemna je v sredo za novega predsednika uprave imenoval Matijo Šenka, ki bo mandat začel 1. marca, in za novo članico uprave Aljo Markovič Čas, ki bo mandat začela po pridobitvi dovoljenja AZN. V upravi ostaja Petra Mezgec, so sporočili iz Vzajemne.

LIMASSOL/NIKOZIJA - Slovenija podpira pogajalski proces za reševanje ciprskega vprašanja pod okriljem ZN, je na srečanju s ciprsko kolegico Anito Demetriu poudarila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Kot je dejala, je Slovenija zavezana pravični in celoviti rešitvi, ki bo zaščitila osnovne pravice vseh Ciprčanov. Sestala se je tudi s ciprskim zunanjim ministrom Konstantinosom Kombosom, že v sredo pa se je v Limassolu udeležila ustanovitve društva ciprsko-slovenskega prijateljstva ter se sestala s predstavniki slovenske skupnosti v državi.

ŠEMPETER V SAVINJSKI DOLINI - Kmetijska ministrica Mateja Čalušić si je v okviru obiska žalske občine ogledala tudi območja, predvidena za umeščanje suhih zadrževalnikov v Spodnji Savinjski dolini. Zatrdila je, da razume stiske kmetov in da z gradnjo suhih zadrževalnikov ne bo prišlo do izgube prvovrstnih kmetijskih zemljišč. Po njenih besedah tudi tvorno sodelujejo z ministrstvom za naravne vire in prostor, ko gre za pripravo državnega prostorskega načrta za zmanjšanje poplavne ogroženosti v Spodnji Savinjski dolini.

ANHOVO - Okoli 200 protestnikov, med njimi zaposleni v cementarni Salonit Anhovo, je pred občino v Kanalu ob Soči znova pozvalo k zavrnitvi predloga novele zakona o varstvu okolja, o katerem bo DZ odločal prihodnji teden. Nasprotniki opozarjajo, da bi novela vodila v zaprtje cementarne, kar pa zanika kanalski župan Miha Stegel.

BRUSELJ - Konzorcij nagrade Evropske unije za književnost je razkril 13 nominirancev za leto 2024, med njimi je tudi roman Na Klancu Tine Vrščaj. Nagrada Evropske unije za književnost je priznanje obetavnim avtorjem leposlovja iz Evropske unije in zunaj nje. Podelitev nagrade bo 4. aprila na bruseljskem knjižnem sejmu.

mo/mo
© STA, 2024