Pregled - Slovenija, 10. 2. (sobota)

Ljubljana, 10. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 10. februarja.

BRUSELJ - Predstavniki Evropskega parlamenta in držav članic EU so ponoči po 16 urah pogajanj dosegli politični dogovor o novih evropskih javnofinančnih pravilih, ki so jasnejša in prožnejša od sedanjih ter prilagojena posamezni članici. Te bodo morale prve fiskalne načrte v Bruselj posredovati do 20. septembra, pred tem bodo prejele smernice komisije. Nova pravila se bodo začela uporabljati z letom 2025. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pozdravila dogovor in poudarila, da bodo nova pravila državam omogočala naložbe in konsolidacijo javnih financ hkrati.

LJUBLJANA/IG/LITIJA/LENART/KOPER - Na pustno soboto so po državi pripravili več karnevalov in povork. V Ljubljani je bil Zmajev karneval, v Kotljah 45. karneval, na Igu pri Ljubljani 24. podkrimski karneval, karnevali in pustne povorke so bili med drugim tudi v Litiji, Celju, Lenartu, okolici Jesenic in Lukovice pri Domžalah ter v Kopru.

LJUBLJANA - Veljati je začela novela zakona o volitvah v DZ, ki pravico voliti in biti voljen omogoča polnoletnim, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir v skrbništvu. Prav tako uvaja pravico do pomočnika, ki lahko tem volivcem pomaga izraziti volilno voljo. Nova ureditev bo veljala že na junijskih volitvah v Evropski parlament.

LJUBLJANA - Izjava predsednice zbornice zdravstvene in babiške nege Monike Ažman za revijo Ona Plus, da od študentov medicine ni pričakovati, da bodo timski ljudje, je razburila zdravnike. V sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum in zdravniški zbornici so izrazili ogorčenje. V zbornici so Ažman pozvali k opravičilu in odstopu kot državne svetnice, saj da oseba s takšnimi stališči ne more zastopati zaposlenih v zdravstvu. Ažman se je v današnji izjavi opravičila in se med drugim zavzela za to, da bi se deležniki v zdravstvenem sistemu usedli za isto mizo in poiskali rešitve, ki bodo sprejemljive za večino.

PTUJ - V Galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju so v sklopu ptujskega Kurentovanja ob odprtju razstave razglasili nagrajence letošnje 16. mednarodne likovne nagrade ex-tempore. Letos se je za nagrade potegovalo 161 avtorjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Glavno nagrado Mestne občine Ptuj je prejel Marjan Marksl za izviren kip kurenta.

CELJE - V Gledališču Celje so se s predstavo Williama Shakespeare Kar hočete v režiji Janusza Kice v produkciji ljubljanske Drame začenjajo 32. Dnevi komedije. V tekmovalnem programu je osem predstav, ki se potegujejo za nagrade strokovne žirije in nagrado občinstva.

jb/lad/jb
© STA, 2024