Pregled - Slovenija, 3. 2. (sobota)

Ljubljana, 3. februarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 3. februarja.

LJUBLJANA - V UKC Ljubljana ocenjujejo, da bi bil lahko izpad prihodkov zaradi zdravniške stavke med 100.000 in 350.000 evrov na dan. Vsak dan glede na podatke in analize v največji zdravstveni ustanovi v državi izpade med tri in štiri odstotke obravnav. Medtem so člani sveta UKC Ljubljana ta teden obravnavali poslovanje v lanskem letu, v katerem naj bi izguba po ocenah dosegla do 30 milijonov evrov.

BRUSELJ - Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon se je na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov EU zavzela za nadaljnjo humanitarno pomoč civilistom v Gazi. Ponovila je, da Slovenija ne bo zaustavila financiranja agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). Ob tem se je zavzela za tesno sodelovanje s Turčijo in Afriko.

LJUBLJANA - Začela je veljati nova višina minimalne bruto postavke za študentsko delo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v petkovem uradnem listu objavilo nov znesek najnižje bruto urne postavke za začasno in občasno delo dijakov in študentov v višini 7,21 evra.

VELENJE - Ljudska iniciativa Velenje je na Titovem trgu pripravila vnovični protest zoper visoke cene ogrevanja. Kot je povedal predstavnik iniciative Asmir Bečarević, od države zahtevajo znižanje davka za toploto. Velenjska občina je napovedala, da bo na podlagi januarske porabe toplote prilagodila ukrepe za pomoč občanom.

LJUBLJANA/ČRNA NA KOROŠKEM/BRASLOVČE - Ta konec tedna bo minilo pol leta od lanske katastrofalne ujme. Prizadeti lastniki objektov so marsikje že začeli obnovo, aktivne so občine, ki hkrati pridobivajo projekte za večje sanacije cest in plazov, država pa išče dolgoročne rešitve za najbolj prizadete in ogrožene ter sestavlja program odprave posledic. Na vodotokih je odprtih 233 delovišč.

MARIBOR - Pošta Slovenije je s februarjem uvedla nekatere novosti in spremembe pri dostavi paketnih pošiljk. Poleg možnosti obveščanja o dostavi prek aplikacije Viber je spremenila roke za prevzem paketnih pošiljk. Te je v poštnih poslovalnicah moč po novem brezplačno prevzeti v osmih namesto v 15 dneh.

LJUBLJANA - Generalpodpolkovnik Slovenske vojske Robert Glavaš je na petkovi slovesnosti na dolžnost namestnika načelnika generalštaba Slovenske vojske imenoval brigadirja Uroša Paternusa. Na tem mestu je nasledil Franca Koračina, ki se bo po dobrih treh desetletjih dela v Slovenski vojski v kratkem upokojil.

LJUBLJANA - Po podatkih NIJZ je bilo letos do začetka tega tedna prijavljenih 43 primerov kampilobaktrskih in 13 primerov salmonelnih okužb. Enako kot lani so največ primerov obeh okužb zabeležili v pomurski statistični regiji. Za kampilobakteriozo je zbolelo največ otrok do prvega leta starosti, za salmonelozo pa odraslih, starih med 65 in 74 let.

PIVKA - V Slovenski vasi so odprli prenovljene prostore Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Prenovo so izvedli v okviru projekta Pivka Kras Presiha, s prenovo in dograditvijo Ekomuzeja pa so nadgradili tudi interpretacijo naravnih in kulturnih značilnosti Zgornje Pivke.

PTUJ/SLOVENJ GRADEC - Lions klub Ptuj je pripravil 19. humanitarni in kulinarični dogodek Obarjada. Z njim med kurentovanjem opominjajo, da so ljudje, ki potrebujejo finančno pomoč. Medtem je Lions club Slovenj Gradec pripravil dobrodelni koncert, s katerim zaokrožuje dobrodelne aktivnosti po lanski avgustovski ujmi.

LJUBLJANA - V Cankarjevem domu so prvič v Sloveniji izvedli enourno skladbo Glasba za 18 glasbenikov predstavnika glasbenega minimalizma Steva Reicha. Delo iz leta 1976 velja za enega od mejnikov glasbe 20. stoletja ter za enega najbolj priljubljenih del tega ameriškega skladatelja. Izvedba je povezala tri glasbene ustanove s plesno skupino Fourklor.

PIVKA - Monika Plemen, ena vidnejših umetnic mlajše generacije, ki ustvarjajo na področju grafike, je v galeriji Hiša kulture v Pivki v petek zvečer na ogled postavila dva najnovejša projekta, v katerih obravnava pojem grafične matrice in njeno mesto v sodobni umetnosti. Razstava (Ne)stabilna matrica je na ogled do 23. februarja.

LJUBLJANA - Slikarka Dora Plestenjak praznuje 90. rojstni dan. Umetnica je znana po krajinah in portretih, največ v tehniki akvarela, gvaša, pastela in v olju. Je kronistka lirične podobe slovenskega podeželja in primorja, pogosto zimskega. Značilne so njene stare vedute naselij ter ljudske arhitekture, posebej na škofjeloškem območju.

bdo/bdo
© STA, 2024