Pregled - Slovenija, 31. 1. (sreda)

Ljubljana, 31. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sreda, 31. januarja.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je pred vrhom koalicije dejal, da se je po prejemu uradnega predloga SD za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan srečal z vsemi akterji, tudi z vsemi naenkrat. Ker so obtožbe zares hude, se je dolžan z njimi podrobneje seznaniti, zato bo srečanja nadaljeval, dokler bo treba, je dejal. Ministrica Švarc Pipan poudarja, da prevzema objektivno odgovornost za nakup sodne stavbe na Litijski cesti. A če bi odstopila v tem trenutku, se bodo podobne zgodbe nadaljevale in nič se ne bo spremenilo, je opozorila. Zadnjo besedo bo imel premier, njegovo odločitev pa bo spoštovala, je napovedala.

LJUBLJANA - Na koalicijskem vrhu so ministri in poslanci po besedah podpredsednika vlade Luke Mesca opravili evalvacijo opravljenega dela v preteklem letu, sprejeli organizacijske popravke in vsebinski okvir za letos. Obljub ne bodo več dajali, zagotavlja. Med dosežki pa so izpostavili učinkovitost po poplavah.

LJUBLJANA - DZ je opravil prvo obravnavo predloga energetskega zakona. V opoziciji predlogu nasprotujejo, med drugim zaradi predvidenih omejitev glede uporabe plina in lesne biomase za ogrevanje. Glede slednjega je vlada sicer napovedala spremembo predlaganih omejitev. Med obravnavo je NSi vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu. DZ tako na tej seji o tem, ali je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, ne bo odločal, ampak bo to storil po tistem, ko bo odločil o predlogu za referendum. Resorno ministrstvo je predlog za referendum označilo kot nerazumen,saj da zakonski predlog vsebuje številne dobre rešitve, poteza NSi pa bo dodatno zavlekla zakonodajni postopek.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, s katero se bo določila podlaga za razdelitev 13.000 računalnikov, ki jih je pred meseci kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo in so bili povod za vložitev interpelacije zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Predlog kot upravičence določa vse, ki imajo vsaj enega osnovnošolskega otroka in so kot prejemniki otroškega dodatka uvrščeni v prvi dohodkovni razred. Računalniki bodo razdeljeni še to pomlad, je po seji vlade napovedala Stojmenova Duh.

LJUBLJANA - Javnofinančni primanjkljaj je lani po preliminarnih podatkih ministrstva za finance dosegel nekaj manj kot 2,3 milijarde evrov oz. 3,6 odstotka BDP. Konsolidirani prihodki štirih blagajn javnega financiranja so bili s 25 milijardami evrov višji za 7,4 odstotka, odhodki pa s 27,3 milijarde evrov za 9,7 odstotka.

NEW YORK - Slovenski predstavnik v Varnostnem svetu ZN Samuel Žbogar je na zasedanju o Bližnjem vzhodu, posvečenem nedavni odločitvi Meddržavnega sodišča (ICJ) v tožbi Južne Afrike proti Izraelu, poudaril, da Slovenija podpira odločitve sodišča, obenem pa potrdil njeno nadaljnjo podporo agenciji ZN za pomoč Palestincem (UNRWA). Poudaril je pomen spoštovanja mednarodnega prava in odločitev sodišč in pozval k takojšnjemu uresničevanju odločitve ICJ. Pozval je tudi k takojšnji izpustitvi talcev, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom na Izrael 7. oktobra lani, ter neoviranemu dostopu humanitarne pomoči.

LJUBLJANA - Meddržavno sodišče je pravni in ne politični organ, zato morajo biti pričakovanja o tem, kaj lahko stori v primeru vojne v Gazi, realna, je na okrogli mizi o vojni v Gazi poudaril nekdanji predsednik republike Danilo Türk. Po njegovih besedah sta prekinitev ognja in premirje v vsakem primeru stvar vojskujočih se strani. Na okrogli mizi, ki jo je organiziralo Slovensko politološko društvo, sta sodelovala tudi profesorica za mednarodne odnose Petra Roter in profesor ter poznavalec razmer na Bližnjem vzhodu Primož Šterbenc.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela odločitev o sodelovanju največ 15 pripadnikov Slovenske vojske v mirovni misiji Združenih narodov na Cipru - Unficyp, z možnostjo rotacij. Da Slovenija namerava znova aktivno sodelovati v misiji ZN na Cipru, je že v začetku januarja ob obisku ciprskega zunanjega ministra Konstantinosa Kombosa v Ljubljani potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. V mirovni misiji na Cipru so slovenski vojaki sodelovali že med letoma 1997 in 2001.

BRUSELJ - EU namerava do konca poletja izuriti še 20.000 ukrajinskih vojakov, doslej jih je okoli 40.000, je po zasedanju obrambnih ministrov povezave dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell. Pri tem še naprej sodeluje tudi Slovenija v okviru misije EUMAM, so sporočili z obrambnega ministrstva. Slovenija ostaja zavezana podpori Ukrajini, je na zasedanju poudaril obrambni minister Marjan Šarec.

LJUBLJANA - Pet slovenskih kmetijskih organizacij s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije (KGZS) na čelu se pridružuje zahtevam francoskih kmetov, ki v zadnjih dneh s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi. V luči tega predsednika vlade Roberta Goloba pozivajo, da na vrhu voditeljev EU v četrtek izpostavi tudi težave slovenskih kmetov.

BRUSELJ - Svet EU in Evropski parlament sta v torek dosegla politični dogovor glede predlogov Evropske komisije za večjo preglednost pri označevanju porekla mešanic medu. Med drugim bo morala biti na etiketi navedena država, v kateri je bil med pridelan. Pobudnica revizije direktive o medu v delu, ki se nanaša na označevanje porekla mešanic medu, je bila Slovenija. Dogovor morata Evropski parlament in Svet EU zdaj potrditi še formalno.

LJUBLJANA - Pri Cankarjevi založbi so predstavili štiri knjige domačih avtorjev: roman Manke Kremenšek Križman z naslovom Jurij Kobal gre jutri domov, pesniško zbirko Denisa Škofiča Tuskulum, zbirko kratkih zgodb Bineta Debeljaka Radiografije in priročnik Statistika za začetnike, ki ga podpisuje Slavko Jerič. Govorili so še o novem romanu Javierja Mariasa.

MARIBOR - Umetnostna galerija Maribor (UGM) v letu, ko praznuje 70 let, vabi k obisku nove občasne postavitve svoje zbirke. Zasnoval jo je oblikovalec David Tavčar, ki je iz Zbirke UGM izbral več kot 250 umetnin, ikoničnih, manj znanih ali prvič razstavljenih. Razstavo z naslovom Spekter. 70 let Zbirke UGM bodo odprli v petek.

np/mrn/jvo/np
© STA, 2024