Pregled - Slovenija, 29. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 29. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 29. januarja.

LJUBLJANA - Poslanska skupina SDS je v DZ vložila interpelacijo o delu pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Med drugim ji očitajo objektivno odgovornost pri domnevnih nepravilnostih nakupa prostorov za sodišča na Litijski cesti v Ljubljani. Premier Robert Golob je na seji DZ v odgovoru na poslansko vprašanje dejal, da želi razčistiti, kdo je tisti, ki je glede nakupa sodne stavbe na Litijski zavedel vlado. Pojasnila o tem pričakuje tudi od pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki da je najbolj motivirana, da najde odgovore. Glede njene usode bo počakal na odločitev SD, katere vodstvo odloča o podpori ministrici.

LJUBLJANA - Nakup 13.000 prenosnih računalnikov ni bil nesmotrn, je v DZ zagotovil predsednik vlade Robert Golob in nakup označil za najboljši možni ukrep za povečanje digitalne vključenosti socialno najšibkejših. Od vpletenih ministrstev pričakuje, da se bodo kmalu uskladila in da se bo lahko razdeljevanje računalnikov v najkrajšem možnem času začelo.

LJUBLJANA - Pogajanja med vladno stranjo in zdravniškim sindikatom Fides so se, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, zopet končala brez napredka. Fides po besedah vladne strani ne pristaja na dogovor brez takojšnjih finančnih učinkov. Tudi sindikat je s potekom pogajanj nezadovoljen, zato bo na torkovem stavkovnem odboru predlagal zaostritev stavke.

LJUBLJANA - Na več upravnih enotah je zaradi stavke delo okrnjeno. Na Upravni enoti Ljubljana, največji upravni enoti v državi, so zaradi stavke predhodno prenaročili 750 strank, ki so bile sicer naročene za katerega od treh dni, ko stavka poteka. Kakšnih večjih težav pa niso zaznali, so pojasnili za STA.

LJUBLJANA - Vlada bo predlagala umik določila v predlogu novega energetskega zakona, ki bi pri novogradnjah prepovedal vgradnjo peči na lesno biomaso kot primarnega vira ogrevanja, je napovedal premier Robert Golob. Gre za 500 primerov letno, bolj pomembno je zamenjati stare naprave v 430.000 gospodinjstvih, ki se ogrevajo na ta način, je dodal. DZ je sicer zavrnil predlog poslanske skupine NSi, da se predloga novega energetskega zakona umakne z dnevnega reda.

LJUBLJANA - DZ je na predlog koalicijskih poslanskih skupin Svobode, SD in Levice potrdil umik predloga novele zakona o varstvu okolja z dnevnega reda januarske seje. Razlog za umik je administrativni nesporazum, povezan z vložitvijo dopolnil.S to potezo so koalicijske stranke sledile prošnji predlagateljev novele, društvu Eko Anhovo in dolina Soče ter Inštitutu 8. marec. Predlog novele zakona prinaša strožje zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig.

LJUBLJANA - V torek se bodo zvišale cene reguliranih naftnih derivatov. Liter 95-oktanskega bencina zunaj avtocestnega omrežja bo tako z 1,411 evra dražji za tri cente, liter dizla pa z 1,457 evra za 4,2 centa. Podražilo se bo tudi kurilno olje. Liter bo po novem stal 1,111 evra, kar je 4,6 centa več kot v iztekajočem se dvotedenskem obdobju. Vlada v trošarine ni posegla, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

LJUBLJANA - Slovenija bo vztrajala pri pozivanju k miru na območju Gaze in obsojanju kršitev mednarodnega prava, je v odgovoru poslanki Levice Nataši Sukič glede ukrepanja Slovenije v zvezi z vojno v Gazi na seji DZ odgovoril premier Robert Golob. Ob začetku seje DZ so predstavniki Gibanja za pravice Palestincev na balkonu plenarne dvorane razvili več palestinskih zastav. Kot so sporočili, je skrajni čas, da Slovenija ukrepa proti Izraelu.

BRUSELJ - Slovenija in Nemčija sta na zasedanju ministrov za zadeve EU predstavili pobudo za učinkovitejše odločanje v širitvenem procesu. Po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Marka Štucina predlagata, da bi o odprtju sklopov pogajalskih poglavij odločali s kvalificirano večino. Vse druge odločitve bi še naprej sprejemali s soglasjem. Slovenija že izkoristiti geostrateški moment spričo ruske agresije na Ukrajino, da se proces širitve pospeši tudi znotraj EU.

LJUBLJANA - Dobiček bank po davkih je v prvih enajstih mesecih lani znašal 891,6 milijona evrov, kar je 110,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto prej. Obseg bilančne vsote bank v Sloveniji pa je bil z 52,5 milijarde evrov za skoraj pet odstotkov večji kot leto prej, kažejo objavljeni podatki Banke Slovenije.

LJUBLJANA - Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je na novinarski konferenci ministrstva ocenil, da sta zakon o dolgotrajni oskrbi in zagon nove javne stanovanjske politike ključna koraka ministrstva. Od decembra se je zaposlilo 18 od predvidenih 125 oseb, ki se ukvarjajo z uveljavljanjem pravice do oskrbovalca družinskega člana, je dejal.

LJUBLJANA - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je po prvi oceni leto 2023 zaključil s primanjkljajem prihodkov nad odhodki v višini 76,3 milijona evrov, ki so ga pokrili z lastnimi sredstvi, in sicer iz ustvarjenega presežka prihodkov nad odhodki iz preteklih let. Stanje lastnih virov konec leta 2023 je tako znašalo le 8,8 milijona evrov.

DUNAJ - Nina Šenk je prejemnica skladateljske nagrade Erste Bank Kompositionspreis 2024. Gre za eno od najuglednejših nagrad na področju sodobne glasbe, ki jo podeljujejo od leta 1989. Erste Bank vsako leto podeli nagrado izjemnim skladateljem kot priznanje za njihovo dosedanje delo. Krstna izvedba njenega novega dela bo 21. novembra na Dunaju.

NOVA GORICA - V Novi Gorici so izdali katalog z natančnim popisom vseh inkunabul, ki so na ogled na območju Mestne občin Nova Gorica. Odločitev za popis inkunabul na Goriškem je nastala v želji, da popišejo inkunabule v knjižnici, kjer še niso bile popisane, in se tako pridružijo projektu, ki so ga že izvajali v sosednji Italiji. Dolgo pričakovano knjigo štirih italijanskih strokovnjakov - Anne Scala, Claudie Rosalia Giordano, Marca Menata in Marca Palme, v kateri je popis vseh inkunabul v Novi Gorici, so predstavili v ponedeljek.

CELJE - Za Pokrajinski muzej Celje bo leto 2024 v znamenju prenove Stare grofije, ki se je pričela že lani. Kot je na novinarski konferenci povedal direktor muzeja Stane Rozman, naj bi bila prva faza obnove končana do sredine letošnjega aprila. V tej fazi se bo vgradilo dvigalo, uredila električna napeljava in prezračevanje notranjega lapidarija.

TRST - Celovečerni dokumentarni prvenec Maje Doroteje Prelog Cent'anni (Sto let) v produkciji Roka Bička je na nedavno končanem filmskem festivalu v Trstu prejel nagrado občinstva za najboljši dokumentarni film. Nagradi sta dobila še kratki film Morje med nama Luna Sevnika in italijansko-slovenska koprodukcija Lala režiserke Ludovice Falese. Festival se je končal v soboto.

mo/mo
© STA, 2024