Pregled - Slovenija, 28. 1. (nedelja)

Ljubljana, 28. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 28. januarja.

BAD MITTERNDORF - Slovenski smučarski skakalci Lovro Kos, Peter Prevc, Domen Prevc in Timi Zajc so na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu ubranili ekipni naslov iz Vikersunda 2022. Za Slovenijo so osvojili še 11. kolajno na SP letalcev, od tega četrto zlato. Poleg ekipnega zlata izpred dveh let sta bila prvaka še Peter Prevc (2016) in Robert Kranjec (2012).

LJUBNO OB SAVINJI - Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc (276,8 točke) je zmagovalka druge posamične tekme za svetovni pokal na Ljubnem ob Savinji. Na veselje domačih pristašev je v finalu zadržala prvo mesto in premagala sobotno zmagovalko Avstrijko Evo Pinkelnig (271,7) ter rojakinjo Niko Križnar (268,9).

LJUBLJANA - Obeležujemo evropski dan varstva osebnih podatkov. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je ob tem za STA poudarila, da je pri deljenju osebnih podatkov treba biti previden. Meni, da so sodobne tehnologije največji izziv pri varstvu osebnih podatkov, ki sprejemanje zakonodaje na tem področju prehitevajo.

LUXEMBOURG - Cene kmetijskih zemljišč v Sloveniji so med višjimi v EU. Po podatkih za 2022 je bila cena hektarja kmetijskega zemljišča v Sloveniji leta 2022 v povprečju pri 23.282 evrih, medtem ko je bilo povprečje EU pri 10.578 evrih. Evropski statistični urad Eurostat je imel sicer podatke za 21 od 27 članic povezave.

TRST/LJUBLJANA - Neznanci so v petek v gozdu Salcer pri vasi Padriče nad Trstom poškodovali spominsko obeležje organizacije TIGR, na katerem so med drugim narisali fašistični znak, t. i. fascio oz. butaro. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so danes obsodili vandalizem, pričakujejo izsleditev in ustrezno obravnavo storilcev.

MARIBOR - Ministrstvo za javno upravo je v četrtek sklicalo elektronsko javno dražbo za prodajo Vile Škapin na Trubarjevi ulici v Mariboru. Izklicna cena je bila 1,57 milijona evrov. A zanimanja za nakup ni bilo. "Vplačana ni bila nobena varščina," so za STA povedali na ministrstvu.

ŠKOFJA LOKA - Škofjeloški občinski svet je na četrtkovi seji soglašal s predlogom občinske uprave, da Občina Škofja Loka brezplačno pridobi lastništvo oziroma solastniški delež v Nunskem samostanu. Nadškofija Ljubljana namreč občini ponuja brezplačni prenos lastništva, občina pa bo kompleks namenila predvsem Škofjeloškemu pasijonu.

TOLMIN/BLED - V okviru obsežnega projekta VrH Julijcev, ki ga je vodil javni zavod Triglavski narodni park (TNP), so pri obnovi kalov na primorski strani parka odkrili večje kose jelke. To je bilo nenavadno, saj ta drevesa na tem območju že dolgo ne rastejo več. Konec lanskega leta opravljena analiza je pokazala, da je jelka stara več kot 6500 let.

mo/mo
© STA, 2024