Pregled - Slovenija, 27. 1. (sobota)

Ljubljana, 27. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 27. januarja.

ŠKOFJA LOKA - Po obsežnem požaru, ki je v petek izbruhnil v industrijski coni v Škofji Loki, gasilci še vedno ostajajo na delu in gasijo posamezna žarišča. Vodja intervencije pa je izdal preklic veljavnosti vseh ukrepov po požaru, kar pomeni, da okoliški prebivalci lahko odprejo okna in se prosto gibajo. Po prvih podatkih je zagorelo v skladišču podjetja Alpetour Bandag Škofja Loka. Vzrok požara še ni znan.

OSWIECIM/BRUSELJ/LJUBLJANA - Sovjetska Rdeča armada je na današnji dan pred 79 leti osvobodila nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Ob obletnici tega dogodka se mednarodna skupnost spominja žrtev holokavsta. Letos so v poslanicah v luči vojne v Gazi opozarjali na vnovično širjenje antisemitizma ter potrebo po zavračanju delitev in sovraštva. Predsednica republike Nataše Pirc Musar je v poslanici spomnila na številne spopade, ki divjajo po svetu in v katerih še vedno najbolj trpijo nedolžni ljudje, ki si želijo le miru. Kot je dodala, gre za teptanje človečnosti in grobo ignoranco humanitarnega prava.

LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost zaradi očitkov o vpletenosti agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA) v napad islamističnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani. "Pričakujemo temeljito preiskavo in odločno stališče UNRWA proti vsem oblikam sovraštva in nasilja," je zapisalo na omrežju X.

CERKNO - Smučarski center Cerkno je gostil 47. prireditev Partizanske smučine Cerkno '45, ki ohranja spomin na prve organizirane smučarske tekme v Cerknem sredi okupirane Evrope. Danes to ni le spominski dogodek, ampak zlasti prireditev, ki ob smučarskih tekmovanjih povezuje in združuje različne generacije, so poudarili organizatorji.

mlu/mlu
© STA, 2024