Pregled - svet, 27. 1. (sobota)

Ljubljana, 27. januarja - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 27. januarja.

TEL AVIV/GAZA - Več držav, med njimi Kanada, Avstralija, Velika Britanija, in Italija, je začasno ustavilo financiranje Agencije ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) zaradi očitkov Izraela, da je bilo 12 zaposlenih na agenciji vpletenih v napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Izraelu 7. oktobra lani. izraelski zunanji minister Izrael Kac je napovedal, da si bo Izrael po vojni prizadeval ustaviti delovanje UNRWA. Hamas je medtem obsodil očitke Izraela ter ZN pozval, naj ne popuščajo izraelskim grožnjam in izsiljevanju.

HAN JUNIS/ŽENEVA - Izraelske sile nadaljujejo napade v mestu Han Junis na jugu Gaze, v katerih so po lastnih navedbah ubile več pripadnikov palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Po poročanju izraelskih medijev naj bi se medtem na jugu Izraela sprožili alarmi pred raketnimi napadi, ena od raket Hamasa pa naj bi padla v okolici izraelskega mesta Sderot. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je v petek opozoril, da je bolnišnica Naser v Han Junisu na robu propada.

OSWIECIM/BRUSELJ - Politiki po svetu so ob mednarodnem dnevu spomina na holokavst v luči vojne v Gazi opozarjali na vnovično širjenje antisemitizma ter potrebo po zavračanju delitev in sovraštva. Med njimi je nemški kancler Olaf Scholz, ki je pozval k odločnemu boju proti antisemitizmu in rasizmu. Italijanska premierka Giorgia Meloni je antisemitizem označila za kugo, ki jo je treba izkoreniniti. Judovski in muslimanski dostojanstveniki pa so v Srebrenici pozvali k miru.

MOSKVA - Predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je ob 80. obletnici dne, ko je sovjetska Rdeča armada leta 1944 dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada, opozoril na nevarnost tretje svetovne vojne. Dodal je, da je fašistična ideologija postala norma za države članice zveze Nato. Zahodne države, zlasti Nemčijo, je Volodin obtožil, da podpirajo politiko genocida v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je na spominski slovesnosti ob obletnici obljubil, da bo storil vse, da bi naposled izkoreninili nacizem.

DÜSSELDORF/KIEL/DUNAJ - V številnih nemških mestih so znova potekali protesti proti skrajni desnici, ki se jih je udeležilo na desettisoče ljudi. Po podatkih policije se je zgolj v Düsseldorfu zbralo do 100.000 ljudi. Ponekod so se shodov udeležili tudi vidni politiki, ki so svarili, da se zgodovina v Nemčiji ne sme ponoviti. Protesti proti skrajni desnici in rasizmu so v petek potekali tudi v avstrijskih mestih Salzburg, Innsbruck ter v prestolnici Dunaj, kjer se je zbralo več deset tisoč ljudi.

SANA/WASHINGTON - Jemenski hutijevci so v petek sporočili, da so z raketo zadeli britanski naftni tanker v Adenskem zalivu, ki ga je po napadu zajel ogenj. Ameriška vojska je v odziv izvedla nov napad na jemenske hutijevce in pri tem uničila protiladijsko raketo, ki je bila usmerjena proti Rdečem morju in pripravljena na izstrelitev.

BRUSELJ - Predsednik Evropskega sveta Charles Michel ne bo kandidiral na junijskih volitvah v Evropski parlament. Kot je v petek zapisal na družbenem omrežju Facebook, ne želi, da bi njegova kandidatura ovirala poslanstvo Evropskega sveta ali spodkopala to institucijo in evropski projekt. Njegova napoved kandidature v začetku meseca je sprožila številne kritike.

PARIZ - V Franciji je začel veljati sporni zakon o priseljevanju, ki zaostruje pogoje za prebežnike, potem ko je ustavno sodišče v četrtek zavrnilo več kot tretjino členov zakona, predvsem tiste, ki jih je predlagala desnica. Zakon, ki naj bi zagotovil boljši nadzor nad priseljevanjem, je v petek podpisal predsednik države Emmanuel Macron, danes pa je bil objavljen v uradnem listu.

PEKING/WASHINGTON - Dvodnevni pogovori med kitajskim zunanjim ministrom Wang Yijem in varnostnim svetovalcem ZDA Jakeom Sullivanom v Bangkoku so bili odkriti, vsebinski in plodni, je sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Po njihovih navedbah je Wang v pogovorih izpostavil, da je Tajvan notranja zadeva Kitajske in da regionalne volitve ne morejo spremeniti osnovne realnosti, da je Tajvan del Kitajske. Bela hiša je medtem po pogovorih v Bangkoku napovedala telefonski pogovor med predsednikoma Joejem Bidnom in Xi Jinpingom.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v petek odobrila prodajo 40 novih lovcev F-16 Turčiji v vrednosti 23 milijard dolarjev (okoli 21,2 milijarde evrov), potem ko je Turčija ratificirala vstop Švedske v zvezo Nato. Posel, s katerim je Washington odlašal zaradi zavlačevanja Ankare pri potrjevanju vstopa Švedske v Nato, vključuje tudi posodobitev 79 obstoječih turških letal F-16.

NEW YORK - Newyorška porota je v petek v civilni odškodninski tožbi kolumnistke E. Jean Carroll sklenila, da ji mora bivši predsednik ZDA Donald Trump zaradi obrekovanja plačati 83,3 milijona dolarjev. Trump je odločitev označil za smešno in napovedal pritožbo.

BERLIN - Nedavno ustanovljena nemške stranke Združenje Sahre Wagenknecht (BSW) je na prvem kongresu oblikovala program stranke in listo kandidatov za evropske volitve 9. junija. Ta je kritičen do številnih politik EU, med drugim poziva k odstopu od sedanje podnebne politike unije.

BENETKE - V Benetkah se je začel tradicionalni pustni karneval. Ker prvi dan karnevala letos sovpada z dnevom spomina na žrtve holokavsta, so bili ob začetkuna sporedu le dogodki za družine, uradno odprtje pa bo v nedeljo. Karneval, ki na beneške ulice običajno privabi na tisoče tako domačih kot tujih obiskovalcev, bo letos v znamenju potovanj Marca Pola, sklenil pa se bo 13. februarja.

mc/rpe/mlu/rp/lkr/rbi/msc/vr/blm/mc
© STA, 2024