Pregled - Slovenija, 22. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 22. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 22. januarja.

LJUBLJANA - Začel se je drugi teden stavke Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. V več slovenskih bolnišnicah so zaostrili stavko, tako bodo zdravniki še v večji meri opravljali zgolj tiste zdravstvene storitve, ki jih v času stavke določa zakonodaja. Na več zborih po Sloveniji so zdravniki izrazili jasno željo po preklicu soglasij za nadurno delo, je dejal predsednik Fidesa Damjan Polh. Sindikat bo tako postal koordinator zbiranja preklica soglasij zdravnikov, ki bodo to želeli. Nadaljevanje pogajanj med vlado in Fidesom medtem ni prineslo dogovora.

LJUBLJANA - V času stavke Fidesa je po mnenju ministrstva za zdravje nujno, da zdravniki še naprej zagotavljajo zdravstvene storitve, ki so ključne tudi za socialno varnost zavarovancev. Pravici do izdaje bolniških listov in dostopnosti na daljavo morata biti med stavko zagotovljeni, so sporočili z ministrstva. Medtem pa Slovensko zdravniško društvo poziva k spoštovanju sporazuma, ki sta ga vlada in Fides v začetku lanskega leta sklenila ob mediaciji društva.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je morala začasno prekiniti postopek preiskave domnevnih pritiskov premierja Roberta Goloba na zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve, so sporočili s komisije. Specializirano državno tožilstvo je po njihovih navedbah ocenilo, da bi razkritje dela dokumentacije iz spisa, za katero je Golob zaprosil, škodovalo interesom predkazenskega postopka. Iz kabineta predsednika vlade so medtem zapisali le, da je vpogled v spis predsednik vlade zahteval prek svojega pooblaščenca, odvetnika Stojana Zdolška, ki ima nalogo varovati premierjeve pravice v postopku pred KPK. Zdolšek pa se za zdaj za STA ni odzval

LJUBLJANA - Decembrska nesreča na železniški progi, v kateri sta umrla delavca, je bila v celoti posledica človeške napake, je ob zaključku interne preiskave dejal direktor SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc. Progovni prometnik namreč ni oddal najave o vožnji vlaka. Na Slovenskih železnicah so ob tem zagotovili, da so vse naprave delovale brezhibno. Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes je ob tem spomnil, da poleg interne preiskave Slovenskih železnic preiskavo izvaja tudi državni preiskovalec. Ta bo po njegovi oceni predvidoma končana do konca marca. Ločeno preiskavo izvajajo tudi kriminalisti.

TOLMIN - Na lokalni cesti med Zatolminom in planino Polog v občini Tolmin se je dopoldne zgodila nesreča, v kateri se je ob izvajanju del sprožil plaz. Delavec s kopačem se mu je uspel izogniti, je pa plaz zasul moškega v bližini, ki je na kraju umrl, so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Tako omenjena lokalna cesta kot cesta Tolminska korita-Čadrg sta zaprti.

BRDO PRI KRANJU - Predsednica republike Nataša Pirc Musar in premier Robert Golob sta na sprejemu tujih diplomatov omenila dogodke in izzive, ki so zaznamovali lansko leto. Ob tem sta med drugim pohvalila solidarnost držav s Slovenijo ob ujmi ter se zahvalila za podporo ob kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. "Prepričan sem, da bo Slovenija to svojo funkcijo in zaupanje, ki ga je dobila, znala upravičiti," je dejal Golob. Napovedal je, da bo dala poudarek podnebnim politikam, osrednja tema pa bo iskanje miru v Ukrajini, Afriki in na Bližnjem vzhodu.

BRUSELJ - Edino jamstvo za varnost Izraelcev je palestinska država, je zunanja ministrica Tanja Fajon povedala na zasedanju zunanjih ministrov, na katerem se jim je pridružil tudi vodja izraelske diplomacije Izrael Kac. Kot je dejala v izjavi za medije, sta nujna trajno premirje v Gazi in resen pogovor o rešitvi dveh držav.

LJUBLJANA - Na Trgu republike v Ljubljani je potekalo zborovanje za mir v Gazi, na katerem je okoli 300 ljudi prižigalo sveče za pobite, ranjene in izginule Palestince v vojni z Izraelom. K zborovanju je med drugim pozvalo Gibanje za pravice Palestincev, ki je tudi prvopodpisana organizacija pod peticijo Dost je! za trajno končanje izraelskih napadov na Gazo, Zahodni breg in vzhodni Jeruzalem. Svoj podpis pod peticijo je prek spleta doslej oddalo več kot 7000 ljudi.

GORNJI PETROVCI - Potem ko je šla družba Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev prejšnji teden v stečaj, je večina delavcev zjutraj prejela odpovedi, je potrdil stečajni upravitelj Drago Dubrovski. Štiri odpovedi so zaradi potreb stečajnega postopka zadržali. Predstavniki več podjetij so z odpuščenimi že govorili o možnostih novih zaposlitev.

VELENJE - Ljudska iniciativa Velenje, ki bo zaradi visokih cen ogrevanja v sredo na Titovem trgu pripravila protest, zahteva, da velenjska komunala prekliče januarske položnice za ogrevanje in prepolovi cene toplote. Če se to ne bo zgodilo, bodo zaostrovali proteste, je napovedal njihov predstavnik Asmir Bečarević.

LJUBLJANA - Povprečna plača za november je v bruto znesku znašala 2427,10 evra in je bila od plače za mesec prej nominalno višja za 9,8 odstotka, realno pa za 10,9 odstotka. Povprečna neto plača je znašala 1594,13 evra in je bila od plače za oktober nominalno višja za 11,1 odstotka, realno pa za 12,2 odstotka, so sporočili s statističnega urada.

LJUBLJANA - Ministrstvo za zdravje, Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, je s podjetjem Kolektor Koling in uporabnikom Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana podpisalo pogodbo za prvo fazo dograditve klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, so sporočili z ministrstva. Začetek del je predviden marca, rok za izvedbo pa je skoraj dve leti od uvedbe v delo. Vrednost investicije je 95,5 milijona evrov z DDV.

LJUBLJANA - V UKC Ljubljana so že v soboto in nedeljo operirali več bolnikov zaradi zlomov ob padcih zaradi vremenskih razmer, na operacijo jih čaka še zagotovo 60, je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo UKC Ljubljana Matej Cimerman, ki je ocenil, da so imeli čez vikend epidemijo poškodb. Operacijska dvorana je delovala "tako rekoč 24 ur", kljub stavki pa delajo na 180 odstotkih, je poudaril. A bolniki morajo vseeno čakati, saj nimajo več operacijskih dvoran in osebja. Napovedal je, da bodo delali tudi popoldne in ponoči. Med poškodbami prevladujejo zlomi, predvsem pri starejših.

apo/apo
© STA, 2024