Pregled - Slovenija, 16. 1. (torek)

Ljubljana, 16. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 16. januarja.

LJUBLJANA - Zdravniški sindikat Fides in vladna stran sta nadaljevala pogajanja o izpolnitvi stavkovnih zahtev. Zdravniški stavki so se pridružili tudi zdravniki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, medtem ko zdravniki na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije ne stavkajo. Drugi dan zdravniške stavke so sicer informacije o njenem vplivu na delo različne. V bolnišnicah stavko spremljajo odpovedi in prenaročanje terminov nenujnih zdravstvenih storitev za posameznike med 18 in 65 letom.

BUZET - Hrvaška, Italija in Slovenija uspešno sodelujejo pri soočanju z izzivom migracij, so se strinjali notranji ministri držav Davor Božinović, Matteo Piantedosi in Boštjan Poklukar. Povedali so, da je zahodnobalkanska migrantska pot še naprej aktivna, napovedane mešane patrulje treh policij pa so še v fazi usklajevanja.

ANHOVO/LJUBLJANA - Deležniki pred za sredo napovedano obravnavo predloga novele zakona o varstvu okolja pred matičnim odborom DZ ostajajo na nasprotnih bregovih. Glas za predlog novele, ki bi med drugim izenačila standarde za izpuste iz naprav za sosežig in sežigalnic, pomeni glas za ljudi in čistejši zrak, so v izjavi za javnost na vest poslancev potrkali nevladniki. V Salonitu Anhovo nameravajo v primeru potrditve novele sprožiti postopke na ustavnem sodišču.

LJUBLJANA - Minister za javno upravo Franc Props je s sklepom odločil, da se razpis za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij (NVO), ki je bil med vzroki za odstop njegove predhodnice Sanje Ajanović Hovnik, v celoti razveljavi. Notranji in zunanji nadzor namreč predvidoma ne bosta končana kmalu.

LJUBLJANA - Vrhovno sodišče je v sporočilu za javnost pojasnilo, da jih ministrstvo za pravosodje ni seznanilo z namero nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Menijo, da je edina primerna in ustrezna rešitev za prostorske težave vseh prvostopenjskih sodišč s sedežem v Ljubljani že dolgo načrtovana gradnja nove sodne stavbe.

GORNJI PETROVCI - Okrožno sodišče v Murski Soboti je začelo stečajni postopek nad družbo Moda Mi&Lan. Stečaj, ki ga je predlagala družba sama, je minuli teden napovedal lastnik Joc Pečečnik, ki je prek svojega podjetja Elektronček lansko poletje postal 80-odstotni lastnik družbe. Kot glavni razlog je navedel pomanjkanje kadra, saj naj bi se v dveh letih upokojilo tri četrtine od sedanjih okoli 100 zaposlenih.

LJUBLJANA - Ustavni sodniki so brez glasu proti zavrnili predlog državnega sveta o zadržanju izvrševanja izpodbijanih določb novele zakona o zaščiti živali. Ob tem so sklenili, do bodo zadevo obravnavali absolutno prednostno. Predsednika komisije državnega sveta za kmetijstvo Branka Tomažiča je odločitev sodišča presenetila, saj po njegovem mnenju o nedorečenosti in škodljivosti navedenih členov zakona priča tudi nedavni zaseg živine pri Krškem.

KRANJ - Na kranjskem okrožnem sodišču je bil nekdanji ravnatelj ene izmed jeseniških šol za spolni napad na desetletno deklico in za neupravičeno slikovno snemanje obsojen na tri leta in deset mesecev zapora. Obtoženi je že decembra priznal očitke. Sodba še ni pravnomočna.

LJUBLJANA - Na velikem odru SNG Drama Ljubljana je bila premiera Molierove igre Skopuh. Režijo je prevzel Slobodan Unkovski, ki je Skopuha opisal kot elegično nerodno baletno komedijo s petjem, o ljubezni, siromaštvu in zlasti samoljubju, ki razžira smisel obstoja in zmanjšuje ugled uveljavljenim vrednotam človekovega bivanja.

LJUBLJANA - V SNG Opera in balet Ljubljana so kot drugo premiero v novi sezoni pripravili lirično opero Werther, ki jo je francoski skladatelj Jules Massenet uglasbil po Goethejevem romanu Trpljenje mladega Wertherja. Po več kot 40 letih od zadnje uprizoritve jo je na oder postavil v Italiji živeči kubanski režiser Luis Ernesto Donas. Opero so predstavili na novinarski konferenci, premiera bo v četrtek.

PTUJ - V Galeriji mesta Ptuj so odprli skupinsko razstavo z naslovom Struktura iluzije, ki jo je zasnovala kustosinja Doroteja Kotnik. Razstava, ki bo na ogled do 10. marca, predstavlja izbor 13 sodobnih slovenskih umetnikov in umetnic, ki na svojstven strukturiran način ustvarjajo iluzije ter se s tem poigravajo s percepcijo gledalca.

sk/tv/akt/spo/lte/npe/tz/da/apo/tzu/pse/kab/bg/sk
© STA, 2024