Pregled - Slovenija, 15. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 15. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 15. januarja.

LJUBLJANA - V javnih zdravstvenih zavodih po državi se je začela stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Ob stavki, ki jo spremljajo zbori zaposlenih, iz bolnišnic povečini poročajo o odpovedovanju in prenaročanju nenujnih zdravstvenih storitev. Z zbori stavkajočih, kjer so predstavili zahteve, so za pol ure prekinili delo. Vladna stran in Fides sta znova sedla za pogajalsko mizo. Vladna stran je sindikatu predstavila svoja stališča, vendar v Fidesu ocenjujejo, da vlada še naprej v ničemer ne naslavlja njihovih stavkovnih zahtev.

PREVALJE/ČRNA NA KOROŠKEM/MEŽICA - Sodelavci službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih so na Koroškem začeli individualne pogovore z lastniki objektov, ki so predvideni za morebitno odstranitev. Na seznamu vladne službe je trenutno 348 objektov. Od tega je na Koroškem 18 objektov in pogovorov so se udeležili vsi vabljeni lastniki. Vodja vladne službe Boštjan Šefic je izplačilo prvih odškodnin oz. podpis pogodb za nove objekte napovedal konec maja ali junija.

BERLIN - Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je sešla z nemškim kolegom Frank-Walterjem Steinmeierjem. V ospredju pogovora so bile nujnost dodatne krepitve gospodarskega sodelovanja med državama ter aktualne razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini. Predsednica je izrazila globoko zaskrbljenost nad konfliktom na Bližnjem vzhodu, zlasti v Gazi. Poudarila je, da je mirna rešitev konflikta ključna za stabilnost regije in upanje za ljudi, ki tam živijo.

LJUBLJANA - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije med osrednje izzive v letu 2024 uvrščajo zvišanje minimalne plače, ki naj bi bilo vsaj 7,5-odstotno, davčno reformo, ki bi v primeru razbremenitve plač bolj obremenila premoženje, nove dopolnitve zakona o delovnih razmerjih, pokojninsko reformo in ureditev področja zdravstvenega zavarovanja. Iz delodajalskih vrst prihajajo zahteve, naj se minimalne plače ne uskladi za več kot 4,2 odstotka, kolikor je znašala letna inflacija v decembru.

LJUBLJANA - Ocena uspešnosti dela vlade zadnje tri mesece stagnira, kaže nova javnomnenjska raziskava Ninamedie Vox populi za Dnevnik. Delež podpornikov kot tudi nasprotnikov vlade se je januarja zvišal za dobro odstotno točko. Delo vlade kot neuspešno ocenjuje dobrih 55 odstotkov, kot uspešno pa slabih 33 odstotkov. Med strankami z dobrimi 22 odstotki vodi SDS, sledi Svoboda z dobrimi 15 odstotki podpore, piše Dnevnik.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost je predstavnikom Skupnosti varstveno-delovnih centrov (VDC) Slovenije na sestanku zagotovilo, da so sredstva za nemoteno delo centrov zagotovljena s prerazporeditvijo sredstev znotraj proračunskih okvirjev. V skupnosti pa so ocenili, da jih ministrstvo razume, tako da so s sestankom zadovoljni, je za STA povedala predsednica skupnosti Jasmina Breznik. VDC potrebujejo sredstva v višini lanskih, kar ocenjujejo na od 15 do 16 milijonov evrov.

LJUBLJANA - V NSi zahtevajo nujno sejo komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o poslovanju podjetja Star Solar v lasti premierja Roberta Goloba s podjetji v državni lasti, predvsem Borzenom. Po njihovih besedah je treba namreč razčistiti, ali gre za kršitev zakona o preprečevanju korupcije in kako je Golob zagotovil nepristranskost.

LJUBLJANA - Regulirane cene naftnih derivatov se bodo ob nespremenjenih trošarinah v torek znižale. Na servisih zunaj avtocest se bo neosvinčeni 95-oktanski bencin pocenil za 1,2 centa na 1,381 evra za liter, dizel pa za 1,5 centa na 1,415 evra za liter. Kurilno olje se bo pocenilo za 1,7 centa na 1,065 evra za liter. Te cene bodo veljale do 29. januarja, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

LJUBLJANA - Začela se je nova preventivna akcija Agencije za varnost prometa Osredotoči se na cesto. Do nedelje bodo policisti pri kontroli prometa posebej pozorni na prekrške, ki vplivajo na zbranost voznikov med vožnjo, s poudarkom na uporabi mobilnih telefonov. Izvedli bodo tudi posamezne poostrene nadzore, v katerih bodo odkrivali tovrstne prekrške.

LJUBLJANA - Na temnem spletu so se pojavili podatki o klicih na številko 112, ki se nanašajo na hitro medicinsko pomoč kličočim. Po podrobnem pregledu strežnikov v Upravi RS za zaščito in reševanje so na ministrstvu za obrambo ugotovili, da vdora v te strežnike ni bilo in da podatki z njih niso bili ukradeni. Vdor preiskuje tudi urad za informacijsko varnost. Medtem so hekerji podatke s temnega spleta že umaknili, povezava do ponudbe pa ne deluje več.

KRANJ - Gorska reševalna zveza Slovenije je v preteklem letu presegla predlansko rekordno število posredovanj, saj so v gorah posredovali 687-krat (predlani 667), v to številko niso vključene intervencije gorskih reševalcev v času katastrofalnih poplav. Lani je bilo 28 nesreč s smrtnim izidom, kar je deset manj kot predlani, so sporočili iz zveze.

TRST - Stranka slovenske manjšine v Italiji, Slovenska skupnost, je v soboto na deželnem kongresu v Repnu izvolila novo vodstvo. Za novega predsednika so izbrali Damijana Terpina, politična tajnica stranke je postala Fulvia Premolin. Terpin je po izvolitvi dejal, da svojo vlogo vidi v navezovanju političnih stikov na državni in mednarodni ravni, tudi s strankami in institucijami v Sloveniji.

LJUBLJANA - V Cankarjevem (CD) domu so začeli s prvima dvema predavanjema iz cikla O fenomenu starosti, ki ga pripravljajo z Znanstveno-raziskovalnim središčem (ZRS) Koper. Cikel, ki prinaša premislek o percepciji starosti v naši družbi, sta uvedla hrvaška psihologinja in antropologinja Marlena Plavšić ter slovenski raziskovalec Otto Gerdina.

LJUBLJANA - Mestna občina Ljubljana (Mol) je ponovno objavila razpis za direktorja Kina Šiška. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja kandidate za prosto delovno mesto zbira do 25. januarja. Nov razpis so objavili po tem, ko na prejšnjem vodjo tega javnega zavoda niso izbrali.

BISTRICA OB SOTLI - Občina Bistrica ob Sotli želi od države odkupiti ruševine gradu Kunšperk in jih preurediti v turistično razgledno točko. Župan Franjo Debelak upa, da jim bo država ponudila razumno ceno ali jim ruševine gradu celo podarila. Prepričani so namreč, da bi lahko z njimi upravljali bolje, kot je upravljano sedaj.

gm/gm
© STA, 2024