Pregled - Slovenija, 9. 1. (torek)

Ljubljana, 9. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 9. januarja.

LJUBLJANA/MARIBOR/KOPER/NOVO MESTO/CELJE - V javnih zdravstvenih zavodih po državi je potekala enodnevna opozorilna stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Zdravniški sindikat Fides je stavko med drugim sklical zaradi neuresničenih vladnih zavez in zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, vlada pa poudarja, da si želi plačni sistem urediti celovito. Strani naj bi za skupno mizo prvič sedli v sredo. Na vladni strani so poudarili, da lahko le za skupno mizo dosežejo dogovor, ki bo sprejemljiv za obe pogajalski strani, za javnofinančno stanje države ter bo v dobro bolnikov.

LJUBLJANA - V Slovenskem sodniškem društvu vsebino parafiranega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja vidijo kot "nedopustno barantanje in popolno zanikanje vladavine prava". Vlada je namreč po njihovem mnenju z dogovorom jasno pokazala, da ne bo spoštovala odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah oz. se je k temu celo zavezala. Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman je za STA povedal, da protest sodnikov v zbornici razumejo in podpirajo, saj je treba skladno z ustavno odločbo materialni položaj sodnikov urediti.

LJUBLJANA - Vodstvo NSi je na tradicionalnem zimskem posvetu razpravljalo o bližajočih se evropskih volitvah, aktivnostih stranke v letu 2024 in posameznih aktualnih družbenih temah, so sporočili. Med kandidati za evropske volitve sta tudi evropska poslanka Ljudmila Novak in predsednik NSi Matej Tonin. Vrstni red kandidatov na listi bo znan spomladi.

LJUBLJANA - Predsednica republike Nataša Pirc Musar, obrambni minister Marjan Šarec in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš so nagovorili pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v mednarodnih operacijah in misijah v tujini. Predsednica je med drugim izpostavila, da so vojaki pomembni predstavniki vrednot Slovenije v tujini, in poudarila, da kljub nevarnemu značaju dela v nekaterih okoljih s svojo vlogo pomagajo pri zmanjševanju napetosti, krepitvi demokratičnih procesov in institucij, da bi ljudje lahko živeli v mirnejšem in varnejšem okolju.

LJUBLJANA - Lanska gibanja v državnem proračunu - primanjkljaj je po prvi oceni znašal skoraj 2,3 milijarde evrov - so bila slabša kot v letu 2022, a precej manj negativna od napovedi ministrstva za finance, v najnovejši mesečni informaciji ugotavlja fiskalni svet. Lanska realizacija tako, kot pravi, dodatno pritrjuje ocenam o neustreznem proračunskem načrtovanju.

LJUBLJANA - Presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal C0, ni potrebna, je sklenilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Župana Zorana Jankovića zdaj zanimajo poteze DZ, kjer deluje preiskovalna komisija o ugotavljanju nezakonitosti pri gradnji kanala, pričakuje tudi javno opravičilo predsednice republike Nataše Pirc Musar.

LJUBLJANA - Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna, ki se mora ob preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja preoblikovati v delniško družbo, je v vmesnem času prešla pod pristojnost Agencije za zavarovalni nadzor, predsednik začasnega nadzornega sveta Vzajemne pa je postal direktor agencije Gorazd Čibej. Upravi Vzajemne so naložili, da do prihodnje seje predloži načrte prestrukturiranja družbe.

LJUBLJANA - Člani gibanja Mladi za podnebno pravičnost so na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo znova opozorili na po njihovem mnenju škodljiv osnutek posodobljenega Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta. Ob tem so s protestno akcijo omejili vstop v prostore, kjer je potekal sestanek glede načrta.

LJUBLJANA - Ministrstvo za solidarno prihodnost je dalo v javno razpravo predlog interventnega zakona o kadrih v domovih za starejše in varstveno-delovnih centrih. Z njim želijo izboljšati tako kadrovske in delovne pogoje kot tudi zmogljivosti izvajalcev. Pripombe in komentarje na predlog je mogoče podati do 30. januarja.

LJUBLJANA - Beseda leta 2023 je ujma, kretnja leta pa solidarnost. Zmagovalni besedi je na izboru ZRC SAZU, ki je zajel 11 finalistk, sledila beseda nutrija. Za pesem leta, sestavljeno iz besed finalistk, je bila izbrana pesem Potovanje skozi besedni labirint Rista Kovacheva, za novotvorjenko leta pa beseda strojetvor. Kretnja leta solidarnost je bila izbrana izmed petih kretenj, ki so jih uvrstili v ožji izbor 18 predlogov. Zmagovalni kretnji sta sledili na drugem mestu poplava, na tretjem pa etimološki slovar.

ase/mlj/set/lte/bg/ase
© STA, 2024