Pregled - Slovenija, 8. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 8. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 8. januarja.

CERKNICA - Jamarski reševalci so iz Križne jame po dveh dneh uspešno rešili vseh pet ujetih oseb, ki so se v soboto zjutraj odpravile na ogled jamskega sistema, pot na površje pa jim je preprečila narasla voda. Tričlanska družina in dva jamska vodnika, ki so bili ujeti približno 2,4 kilometra od vhoda v jamo, so v dobrem psihofizičnem stanju, na reševanje so počakali v bivaku na varnem, jamski potapljači pa so jih oskrbovali s hrano, gorilniki in toplimi oblačili.

LJUBLJANA - Zdravniki in zobozdravniki bodo v torek zaradi neuresničenih zavez vlade iz že sklenjenih sporazumov stavkali. Predstavniki Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so dopoldne zaman čakali na vladno stran, vlada naj bi sicer na drevišnji dopisni seji imenovala pogajalsko skupino. Zdravniška stavka, med katero bo poskrbljeno za vse nujne zadeve, prav tako bo nespremenjena obravnava bolnikov v bolnišnicah, bo trajala od 7. do 21. ure. Če dogovora med vlado in Fidesom ne bo, bodo zdravniki od 15. januarja stavkali do preklica.

LJUBLJANA - Premier Robert Golob kljub razkritju napačnega navajanja izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić, sicer poslanke Svobode, vztraja pri svojem predlogu. Čalušić uživa njegovo zaupanje, so potrdili v Golobovem kabinetu. V Gibanju Svoboda so napačen podatek o izobrazbi Čalušić označili kot administrativno napako, za katero odgovornost v celoti prevzema stranka. Prvak SDS Janez Janša je pozval Goloba k umiku ministrske kandidature Čalušić, v NSi pa pričakujejo njena pojasnila.

LJUBLJANA - Slovensko sodniško društvo je v odzivu na petkovo izjavo ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan izpostavilo, da uresničitev ustavne odločbe ni del socialnega dialoga, temveč je njen namen zagotovitev ustreznega ustavnega statusa sodstva. Vlada tako pod krinko nujnosti prenove plačnega sistema celotnega javnega sektorja odlaga z izvršitvijo ustavne odločbe. Švarc Pipan je sicer sprejela odstop državne sekretarke na pravosodnem ministrstvu Valerije Jelen Kosi. Ta je prejšnji teden odstopila zaradi nespoštovanja ustavne odločbe glede sodniških plač.

PARIZ - Zunanja ministrica Tanja Fajon je bila na uradnem obisku v Franciji. Sestala se je s francosko kolegico Catherine Colonna, s katero sta podpisali četrti akcijski načrt strateškega partnerstva med državama za obdobje 2024-2027. Ministrica se je srečala tudi z generalnim sekretarjem OECD Mathiasom Cormannom in generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay.

LJUBLJANA - Konec decembra je bilo v Sloveniji registriranih 48.353 brezposelnih oz. 2,5 odstotka več kot novembra in 9,1 odstotka manj kot decembra 2022. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo lani v povprečju prijavljenih 48.709 brezposelnih na mesec oz. 14 odstotkov manj kot 2022. Po oceni zavoda bo število brezposelnih konec leta padlo na približno 47.000, kar bi glede na lani pomenilo 2,8-odstotni upad.

LJUBLJANA - Vlada je sindikate javnega sektorja za sredo povabila na podpis dogovora, ki določa uskladitev plač v javnem sektorju z junijem v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022-december 2023. Dogovor tudi predvideva, da bo regres za letni dopust izplačan marca, in ne kot običajno junija, zamika pa tudi začetek izvajanja prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij.

TRZIN/LJUBLJANA - Vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic je obiskal občino Trzin, kjer je z županom Petrom Ložarjem in ekipo spregovoril o protipoplavni zaščiti in drugih načrtovanih ukrepih. Služba vlade za obnovo je objavila tudi seznam 348 objektov, ki so predvideni za odstranitev. Ta ni dokončen, največ, 137, pa jih je trenutno v občini Braslovče.

DOBOVA - Župani posavskih občin podpirajo zahtevo za oceno ustavnosti določb interventnega zakona, s katerimi je država občinam znižala prihodke od koncesij za izkoriščanje energetskega potenciala rek. Kot so povedali na skupni novinarski konferenci, ni sprejemljivo, da država za nazaj posega v že pridobljene pravice občin in podpisane pogodbe.

LJUBLJANA - Slovenske železnice so v 2023 prepeljale več kot 15 milijonov potnikov. Med razlogi v SŽ navajajo sprostitev ukrepov po epidemiji covida-19, nove vlake ter ugodne ponudbe. Do leta 2028 nameravajo število prepeljanih potnikov povečati na 25 milijonov.

HRASTNIK - Po dveh letih napovedi in dogovarjanj so župani ustanovili Združenje neodvisnih županj in županov. Prvi predsednik združenja, ki vključuje več kot 30 županov in županj, je postal župan Občine Hrastnik Marko Funkl.

LJUBLJANA - Na delovnem in socialnem sodišču je stekel postopek, v katerem nekdanji direktor TVS Uroš Urbanija izpodbija izredno odpoved, ki jo je prejel avgusta lani. Označil jo je za konstrukt, zagovornica RTVS pa je vztrajala, da mu je funkcija prenehala z uveljavitvijo novele zakona o RTVS.

LJUBLJANA - Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega je bila premiera uprizoritve Pohorski bataljon v režiji Jerneja Lorencija. Uprizoritev se v izhodišču naslanja na zgodbo poslednjih dni Pohorskega bataljona. Nastala je v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

bst/bst
© STA, 2024