Pregled - Slovenija, 4. 1. (četrtek)

Ljubljana, 4. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v četrtek, 4. januarja.

LJUBLJANA - Sodniki in tožilci so za eno uro prekinili delo in s protestnimi shodi izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač in pozivali k spoštovanju pravne države in vladavine prava. O protestu so že obvestili pristojne evropske institucije. Sodniško društvo je za 10. januar napovedalo stopnjevanje protestnih aktivnosti in pozvalo premierja Roberta Goloba k odstopu. Tudi v Društvu državnih tožilcev Slovenije od vlade in DZ pričakujejo takojšnjo uresničitev odločbe ustavnega sodišča. Če se to ne bo zgodilo, bodo tožilci ta ali prihodnji mesec stavkali. Vlada vztraja, da bodo izvršili odločbo ustavnega sodišča o sodniških plačah, ko bodo končana dogovarjanja o plačah za celotni javni sektor.

LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je v DZ poslal predlog za imenovanje poslanke Gibanja Svoboda Mateje Čalušić za novo ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Čalušić bo na mestu kmetijske ministrice v primeru potrditve nasledila Ireno Šinko, ki jo je DZ oktobra lani na Golobov predlog razrešil s položaja. V Sindikatu kmetov Slovenije od Čalušić v primeru potrditve pričakujejo posluh za potrebe kmetov in delo v dobrobit podeželja.

LJUBLJANA - Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi je ministrici Dominiki Švarc Pipan podala odstopno izjavo, so za STA potrdili na pravosodnem ministrstvu. Razlog naj bi bil nespoštovanje ustavne odločbe glede sodniških plač.

LJUBLJANA - Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob protestu sodnikov in tožilcev opozoril, da je neizvrševanje sodb ustavnega sodišča sistemski problem in pomeni veliko kršitev načela pravne države. Najstarejša neuresničena odločba je iz leta 2012, zato od vlade in DZ pričakuje, naj čim prej odpravita vse protiustavnosti in nezakonitosti.

LJUBLJANA - Civilna iniciativa Glas ljudstva je v DZ vložila predlog novele zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Na novinarski konferenci so izrazili tudi nestrinjanje z napovedano zdravniško stavko, zato bodo na isti dan, 9. januarja, organizirali dogodek, ki so ga poimenovali druga opozorilna stavka pacientov. Na ministrstvu za zdravje menijo, da predlog novele zasleduje podobne cilje, kot so si jih zastavili sami, a pot do tja na ministrstvu vidijo drugače kot iniciativa.

LJUBLJANA - Slovenija je v prvih 11 mesecih lani izvozila za 50,9 milijarde evrov blaga, kar je 4,8 odstotka več kot v enakem obdobju predlani. Uvoz blaga se je po podatkih statističnega urada povečal za 1,8 odstotka na 53 milijard evrov. V novembru je izvoz znašal 5,04 milijarde evrov oz. okoli pet odstotka več kot novembra predlani, uvoz pa 5,27 milijarde oz. skoraj devet odstotkov več. To je bilo drugič v letu 2023, da sta tako izvoz kot uvoz presegla pet milijard evrov.

LJUBLJANA - Država je v sredo na mednarodnih kapitalskih trgih izdala 10-letno obveznico v višini 1,5 milijarde evrov s kuponsko obrestno mero treh odstotkov in z zapadlostjo 10. marca 2034. Slovenija je kot prva država med izdajatelji v letošnjem letu tako dobro izkoristila razpoložljivo likvidnost na trgu, so sporočili z ministrstva za finance. Slovenija je obveznico izdala z donosom do dospelosti 3,043 odstotka in ceno 99,621 odstotka.

LJUBLJANA - Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je dosegel sodno poravnavo z ljubljansko medicinsko fakulteto, ki ga je tožila zaradi 41,3 milijona evrov dolga za opravljene storitve, so sporočili iz UKC Ljubljana. Dolg v višini 30,2 milijona evrov so se zavezali plačati v sedmih obrokih, in sicer do konca junija 2026, izhaja iz sodnega zapisnika.

LJUBNO OB SAVINJI - Požar, ki je v sredo dopoldne izbruhnil v podjetju v Lokah na območju Ljubnega ob Savinji, je po prvi oceni lastnice Ane Tostovršnik terjal za vsaj dva milijona evrov škode. Kot je danes povedala za STA, od podjetja, ki je proizvajalo leseno embalažo, gotove izdelke in gradbeni material ter opravljalo razrez lesa, razen zidov ni ostalo praktično nič.

LJUBLJANA - Zapora na Dunajski cesti v Ljubljani, ki so jo v sklopu gradnje novega Potniškega centra Ljubljana vzpostavili ponoči, za zdaj ni povzročila večjih zastojev. Zjutraj je bil nekoliko bolj gost promet na Tivolski cesti pred križiščem pri Bavarskem dvoru ter naprej po Masarykovi in na križišču Vilharjeve, Topniške in Šmartinske ceste. Popolna zapora na Dunajski cesti, ki je potrebna zaradi podiranja južnega dela nadvoza nad njo, bo trajala do 7. januarja.

LJUBLJANA - V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so po poročanju portala Necenzurirano začeli priprave na selitev Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje na posebno podjetje, ki bi bilo v lasti države. Tako bi se HSE rešil pred potopom, saj mu družbi pomenita ogromno finančno breme. V SDH zadeve za zdaj ne komentirajo.

LJUBLJANA - Civilno-družbena iniciativa Gibanje za pravice Palestincev je zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozvala, naj se Slovenija nemudoma pridruži tožbi Južne Afrike, ki Izraelu na Meddržavnem sodišču v Haagu očita kršenja konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti Palestincem v Gazi.

KRANJ - V 79. letu starosti je umrl likovni umetnik Nejč Slapar, so sporočili iz Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije (ZDSLU), kjer je bil dolgoletni član. Slikar in grafik je bil simbol kranjskih likovnikov ter gorenjske konceptualne umetniške scene iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja.

ap/ako/lad/ase/apo/spc/npe/lte/mlu/mlj/kb/akt/ap
© STA, 2024