Pregled - Slovenija, 1. 1. (ponedeljek)

Ljubljana, 1. januarja - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 1. januarja.

LJUBLJANA - Vstopili smo v leto 2024, ki so ga številni kljub slabšemu vremenu pričakali na prostem. Množična silvestrovanja na prostem so pripravili v vseh večjih mestih, pa tudi v številnih manjši krajih. Najbolj množični sta bili zabavi v Ljubljani in Mariboru, kjer se je zbralo več tisoč ljudi, ob tem je nebo nad prestolnico opolnoči osvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča.

LJUBLJANA - Na silvestrsko noč je za varnost po državi skrbelo več kot 650 policistov, kljub številnim dogodkom na prostem pa hujših kršitev niso beležili. Na urgenci v Mariboru so obravnavali hudo poškodbo zaradi pirotehnike, medtem ko v Ljubljani opažajo, da promocije za manjšo uporabo pirotehnike imajo učinke, prav tako poročajo o manj zastrupitvah z alkoholom.

NEW YORK - Slovenija je uradno začela dveletni mandat nestalne članice Varnostnega sveta ZN. Po besedah zunanje ministrice Tanje Fajon gre za veliko priložnost, a hkrati tudi odgovornost, saj so kljub globalni povezanosti in soodvisnosti aktualne razmere v svetu zahtevne in kompleksne. Premier Robert Golob je sporočil, da Slovenija ne bo tiha opazovalka ampak aktivna udeleženka Varnostnega sveta.

LJUBLJANA/MARIBOR/JESENICE/KRANJ/NOVO MESTO/IZOLA - Prvi novorojenček v letu 2024 je šest minut čez polnoč prišel na svet v ljubljanski porodnišnici. Ime mu je Lev, težak je 3550 gramov in dolg 54 centimetrov. Prva deklica, ki se je rodila v novem letu, pa je Lejna. Rodila se je v Mariboru ob 0.58, težka 4280 gramov in dolga 53 centimetrov.

LJUBLJANA - Prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje je nadomestil novi obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov mesečno. Spremembe, ki jih je vlada napovedala po napovedih zavarovalnic o dvigih mesečnih premij dopolnilnega zavarovanja, uvaja lansko poletje sprejeta novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

LJUBLJANA - Postopno se začenja izvajati zakon o dolgotrajni oskrbi, ki sistemsko ureja to področje ter določa pravice in storitve. Med pravicami bo prva na vrsti pravica do oskrbovalca družinskega člana, in sicer bo prejel delno plačilo za izgubljeni dohodek v višini 1,2-kratnika minimalne plače. Pravica do dolgotrajne oskrbe na domu se bo začela izvajati 1. julija 2025, pet mesecev pozneje pa še pravica do dolgotrajne oskrbe v instituciji v skladu s tem zakonom.

LJUBLJANA - Na pokojninskem področju bo leto 2024 pestro, saj naj bi pripravili in sprejeli novo reformo. Že od danes so v uporabi novosti, ki pomenijo ugodnejši položaj za delovne invalide in vdove oz. vdovce. Poleg tega se je zvišala prispevna stopnja za tiste, ki so obvezno dodatno pokojninsko zavarovani oz. poklicno zavarovani.

LJUBLJANA - Z novim letom je začela veljati določba zakona o čezmejnem izvajanju storitev, ki zvišuje prispevke za napotene delavce. Ministrstvo za delo vztraja, da se bo država s tem izognila postopku pred Sodiščem EU, delodajalci pa svarijo pred zmanjševanjem konkurenčnosti in selitvami podjetij v tujino.

LJUBLJANA - Novo leto je prineslo nekatere novosti na področju državnega blaženja energetske draginje. Pri elektriki regulirana cena po novem velja za 90 odstotkov porabe, in to le še za gospodinjstva. Cene plina so prav tako regulirane le za gospodinjstva in zgolj v kurilni sezoni. Regulacija cen naftnih derivatov ostaja nespremenjena, velja torej za 95-oktanski bencin in dizel na servisih zunaj avtocest.

PORTOROŽ/VELENJE - Na osrednji portoroški plaži so na novoletni dan pripravili tradicionalne skoke v morje, ki po navedbah organizatorjev niso le zabavno, temveč tudi terapevtsko doživetje, saj kopanje v mrzli morski vodi blagodejno vpliva na počutje, pomaga pri regeneraciji telesa ter krepi imunski sistem. K novoletnemu plavanju so povabili obiskovalce tudi na Soboškem jezeru, v Velenjsko jezero pa so se potopili potapljači.

LJUBLJANA - Orkester Slovenske filharmonije je zvečer v Cankarjevem domu nastopil na tradicionalnem novoletnem koncertu, ki so ga tokrat naslovili Glasbeni dragulji: Smetana, Dvoržak, Ipavec. Po navedbah organizatorjev so na spored uvrstili "zasanjane melodije iz čeških gajev, ognjevite ritme ruske glasbe in vedre pesmi iz naše lepe dežele".

GARMISCH-PARTENKIRCHEN/OBERSTDORF - Smučarski skakalec Anže Lanišek je zmagal na drugi tekmi turneje štirih skakalnic v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. Smučarska skakalka Nika Prevc pa je v Oberstdorfu drugo in zadnjo tekmo novoletne serije končala na petem mestu ter zmagala v seštevku turneje.

bg/bg
© STA, 2024