V avstrijskem parlamentu danes v ospredju narodne skupnosti

Dunaj, 12. decembra - V avstrijskem parlamentu je danes dan narodnih skupnosti, ki naj bi postavil v ospredje raznolikost manjšin in njihovo vlogo kot dela kulturne identitete v Avstriji. S predavanji, razpravami razstavami in kulturnimi dogodki naj bi poudarili jezikovno in kulturno raznolikost in prispevek narodnih manjšin v družbi ter govorili o prihodnjem razvoju.

Avstrija, Dunaj.
Notranjost avstrijskega parlamenta.
Foto: Boštjan Podlogar/STA

Na povabilo predsednika parlamenta Wolfganga Sobotke in predsednice zveznega sveta Claudie Arpa v hramu demokracije na Dunaju danes gostijo predstavnike slovenske, hrvaške, češke, slovaške, madžarske in romske skupnosti. Kot piše na spletni strani avstrijskega parlamenta, je dan narodnih skupnosti močan signal v prid vrednotenju in priznavanju jezikovne in kulturne raznolikosti vsake etnične skupine.

Sobotka je v uvodnem nagovoru poudaril, da prireditve, kot je današnja, odpirajo vrata tistim, ki jih je treba podpirati in jim pomagati. So tudi dobra priložnost za medsebojno spoznavanje in razumevanje, je menil po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF.

"Manjšinam bi se morali zahvaliti, ker nas bogatijo," pa je v nagovoru poudarila Arpa, ki prihaja iz avstrijske Koroške.

V eni od razprav pod naslovom Dialog povezuje so nastopili predstavniki sosvetov pri uradu avstrijskega zveznega kanclerja, med njimi Augustine Gasser v imenu slovenske manjšine. Ob robu je po poročanju ORF poudarila, da so tovrstni dnevi pomembni, a ne morejo rešiti odprtih vprašanj manjšine, saj je to odgovornost avstrijske politike in zakonodaje. Med vprašanji, ki jih je treba nujno rešiti, je izpostavila zakon o manjšinskem šolstvu, ki ga je po njenem mnenju treba spremeniti, med drugim tako, da bo mladim pouk v slovenščini na voljo do mature.

Zelo podobno vidi položaj in odprta vprašanja podpredsednik sosveta Nanti Olip, poroča ORF. Od današnjega dneva pa, kot je dejal, pričakuje kritičen pogled na stanje vseh narodnih skupnostih v Avstriji.

Razprave so bile med drugim posvečene tudi izobraževanju o demokraciji ter mladim predstavnikom manjšine, ki, kot so zapisali v avstrijskem parlamentu, ne le ohranjajo kulturno tradicijo svojih etničnih skupin, temveč tudi proaktivno prispevajo k oblikovanju prihodnosti.

Pobudo za ta kulturno-izobraževalni dan podpirajo vse poslanske skupine v parlamentu, je za ORF dejala poslanka, manjšinska govornica in generalna sekretarka Zelenih Olga Voglauer. "To je pomemben znak s strani republike, da so avstrijske narodne skupnosti del našega vsakdanjega življenja in da imajo tudi posebno zaščito. Po drugi strani pa je to pomembno za poslance, kajti to je znak znotraj naše hiše, da smo izvoljeni, da skrbimo za krepitev manjšinskih pravic," je poudarila.

Tovrstne prireditve v parlamentu je Voglauer označila tudi za priložnost, da se manjšine predstavijo široki politični publiki s svojimi zahtevami. "Mislim, da je ta oder treba nujno koristiti." Zeleni se po njenih besedah tudi zavzemajo, da bi tovrstni dnevi potekali vsako leto, saj bi tako lahko preverjali napredek na področju manjšinskih pravic in manjšinskega življa v Avstriji.

mc/spo/vb
© STA, 2023