Na občnem zboru ob 20. obletnici SKS poziv k reformi zakonodaje o manjšinskem šolstvu

Celovec, 27. novembra - Občni zbor Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) je v soboto v Globasnici pozval k nujni reformi zakonodaje o manjšinskem šolstvu in sklicu delovne skupine s predstavniki slovenske manjšine. Na občnem zboru, ki je potekal ob 20. obletnici ustanovitve SKS, je bil Bernard Sadovnik znova izvoljen za njenega predsednika.

V sprejeti resoluciji so se zavzeli za spremembo zakona o manjšinskem šolstvu, ki mora vsebovati opredelitev dvojezične predšolske pedagogike v zveznem zakonu, vzdrževanje in razvijanje ter ohranitev malih dvojezičnih osnovnih šol nižje stopnje ter s spremembo zakona o zasebnih šolah zagotavljanje ponudbe za izobraževanje izven avtohtonega območja manjšine, denimo na Dunaju, so zapisali v sporočilu SKS.

Jedro obstoječega manjšinskega šolskega zakona na Koroškem sega v leto 1958, so še opozorili pri SKS in poudarili, da je reforma nujna.

S svojimi zahtevami se pri SKS pridružujejo seznamu zahtev, o katerih se je sredi oktobra dogovoril sosvet za koroške Slovence. V njem so avstrijskega ministra za izobraževanje Martina Polaschka med drugim tudi pozvali, naj skliče delovno skupino, v kateri bi bili tudi predstavniki slovenske manjšine.

Na občnem zboru v Globasnici je bil dosedanji predsednik SKS Bernard Sadovnik vnovič potrjen na to funkcijo. Za njegovi namestnici sta bili soglasno potrjeni Zalka Kuchling in Nadja Polzer, so še sporočili pri SKS.

sg/mc
© STA, 2023