Pregled - Slovenija, 2. 9. (sobota)

Ljubljana, 2. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 2. septembra.

LJUBLJANA - Veljati je začel interventni zakon z nujnimi ukrepi za odpravo posledic in pomoč prizadetim v avgustovskih poplavah. Ti so usmerjeni v obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev postopkov in pridobivanja dovoljenj, prinašajo pa tudi ukrepe za pomoč prizadetim. Večina ukrepov bo veljala do konca leta, sledil bo zakon o obnovi.

LJUBLJANA - Člani sveta stranke Levica so za koordinatorko izvolili Asto Vrečko, ministrico za kulturo in dosedanjo namestnico koordinatorja Luko Mesca, ki je stranko vodil vse od ustanovitve. Njen protikandidat je bil poslanec Miha Kordiš. Vrečko je po izvolitvi napovedala, da bo svoj mandat usmerila v utrditev stranke na terenu.

LJUBLJANA - Po državi so se opoldne znova oglasile sirene. Vsako prvo soboto v mesecu se namreč testira pravilno delovanje sistema za alarmiranje, kar pa avgusta po uničujočih ujmah ni veljalo, saj so testiranje začasno prekinili, da bi se izognili zmedi med prebivalci na območjih, kjer so s sirenami opozarjali na nevarnost zaradi ujme.

LJUBLJANA - Mineva 20 let od uveljavitve uredbe o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki je državljanom, starim med 18 in 27 let, omogočila najmanj tri mesece dolgo prostovoljno vojaško usposabljanje. Gre za enega od mejnikov, ki so pripeljali do ukinitve naborništva in približali Slovensko vojsko poklicnemu modelu.

LJUBNO OB SAVINJI - V zunajparlamentarni stranki SLS so na klavzuri v ospredje postavili razpravo o pomoči prizadetim v poplavah. Zavzeli so se za to, da se več iniciative nameni občinam, predsednik SLS Marko Balažic pa je napovedal, da bodo po vzoru Slovenske kmečke zveze iz leta 1990 za prizadete v poplavah zbirali ozimnico.

TRENTA - Na Kekčevi domačiji so se spomnili 60. obletnice nastanka filma Srečno Kekec! režiserja Jožeta Galeta. Pogovoru s tremi glavnimi igralci oziroma liki iz filma, v katerem so zaigrali Velemir Gjurin kot Kekec, Blanka Kos kot Mojca in Martin Mele v vlogi Rožleta, je sledil glasbeni program.

BREZJE - Gibanje Vera in luč, ki skrbi za duhovno oskrbo otrok in odraslih s posebnimi potrebami, letos v Sloveniji obeležuje 40 let delovanja. Ob tej priložnosti je bila na Brezjah slovesna maša. Gibanje, ki je nastalo iz potrebe po duhovni oskrbi oseb, ki so se čutile izključene, ima v Sloveniji okoli 1000 članov.

LJUBLJANA/MURSKA SOBOTA/LENDAVA/BOVEC - V Ljubljani je vrata odprl Otroški bazar, največji slovenski sejem za družine. V središču Murske Sobote se je odvil 3. festival prekmurske gibanice in šunke, v Lendavi 44. Lendavska trgatev, v Bovcu pa 23. svetovni festival praženega krompirja.

NOVO MESTO - Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je izvedel tradicionalno, 30. septembrsko akcijo Eko 2023 - potapljači za čisto Krko. Potapljači so v akciji, s katero so obeležili tudi 50-letnico delovanja kluba, iz reke in nabrežij kljub slabi vidljivosti odstranili 450 kilogramov odpadkov.

LJUBLJANA - V Križankah je na tradicionalnem koncertu nastopil kantavtor iz Prekmurja Vlado Kreslin s svojima zasedbama Mali bogovi in Beltinška banda. Na odru se mu je pridružil ljubljanski raper Klemen Klemen, ki je s Kreslinom med drugim posnel skladbo Čas rojen za dva.

bdo/bdo
© STA, 2023