Italija Sloveniji po poplavah pošilja mostove in bagre

Rim, 10. avgusta - Italija je Sloveniji po ujmi v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite poslala ekipo strokovnjakov, tri mostove in štiri bagre, je v sredo sporočila italijanska civilna zaščita. Kot so še pojasnili v sporočilu za javnost, je Italija Sloveniji ponudila tudi dodatne operativne enote in še en bager.

"Maja lani je Slovenija pomagala deželi Emilija - Romanja po hudih poplavah, danes italijanska civilna zaščita pošilja strokovnjake, bagre in mostove na pomoč na poplavljena območja v Sloveniji," je italijanska civilna zaščita zapisala na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

Ekipa, ki jo sestavljajo predstavniki civilne zaščite, prostovoljci in uradniki iz dežele Benečija (Veneto) in pokrajine Trentinsko, naj bi zagotovila potrebno usklajevanje z lokalnimi organi in opredelila operativne podrobnosti posredovanja za obnovo cest na prizadetih območjih.

Italija je v Slovenijo v sredo poslala dva 12-metrska mostova in 25-tonski bager, ki jih je zagotovila pokrajina Trentinsko, 25-metrski logistični most iz Benečije ter tri 17,5-tonske bagre italijanske vojske.

Italija je ponudila tudi dodatne operativne enote in 25-tonski bager iz avtonomne pokrajine Trento, za katere čakajo potrditev slovenske strani, je v sredo še sporočila italijanska civilna zaščita.

mc/vb
© STA, 2023